Черешов пай




Череши!








Тези малки, сладки,лъскави топчици ме привличат неудържимо.Напомнят ми за детството,когато със сестра ми прекарвахме с дни при бабите ни и с часове по дърветата с череши и вишни!Винаги с голямо удоволствие съм чистила и приготвяла сладко и различни сладкиши от тях.Предлагам ви любимия ми пай от череши.Баба ми го наричаше черешова пита.Избираше най-хубавите череши и докато ние сме още по дърветата,току ни извика да похапнем...Хубаво и незабравимо!Сега аз приготвям този пай и пращам на баба ми,а тя се радва,радва!

Продукти за тестото:


* 3 чаени чаши брашно
* 1 чаена лъжичка сол
* 2 супени лъжици захар, може и да се пропусне
* 250 грама студено масло, нарязано на малки кубчета, колкото грахчета+допълнително за намазване на металните формички
* 5-6 супени лъжици ледена вода

Продукти за плънката:

* Около 4 чаши големи,добре узрели,почистени от костилките череши
* 1/2 чаена чашка захар-около 50 грама
* 1 чаена чашка вода-около 100 милилитра
* 3 супени лъжици нишесте
* щипка канела

За намазване отгоре:

* 1 яйце, леко разбито с 1 чаена лъжичка вода
* 1-2 супени лъжици захар за поръсване

Приготовление:

В голяма купа се смесват брашното, солта и 2-те супени лъжици захар. Добавя се маслото и с ледени ръце или вилица се разбърква, докато сместа стане като груби трохи.Целта е маслото да не се стопи.Може да се използва и миксер с подходящи бъркалки.Когато се убедите,че няма парченца масло се добавя водата по малко,за да се образува топка тесто,което не трябва да лепне. Ако е ронливо, добавете още вода,около 1 чаена лъжица и пак омесете.Месенето не е продължително,а само колкото да се оформи топка. Завъртете тестото върху работната повърхност и разделете наполовина.Двете топки увийте със свежо фолио и оставете в хладилника за поне 2 часа или до една нощ.

Оставете тестото да престои на стайна температура около 5 минути.За да не добавям повече брашно, разточвам кръгчета върху хартия за печене с дебелина около 5 мм.Големината на кръгчетата е малко по-голяма от формичките за печене. Поставя се всяко кръгче в предварително намазаната формичка.Внимателно се притиска тестото по дъното и стените и излишното тесто се отстранява и разточва отново за следвашата формичка.Ако междувременно тестото,което разточвате омекне много,отново го сложете за малко в хладилника. Повторете с останалото тесто докато напълните всички формички.Напълнете с изстиналия пълнеж,приготвен, докато тестото престоява в хладилника по следния начин:

Приготовление на черешовия пълнеж:*

Черешите се смесват с 1/2 чаша вода и захарта и се слагат на умерен огън да поврат 10-ина минути. Нишестето се разтваря с другата 1/2 чаша вода и се изсипва при черешите. Разбърква се докато сместа се сгъсти. Маха се от огъня и се прибавя канелата.Разбърква се. Оставя се да изстине.




С другата половина от тестото се разточват кръгчета, колкото е горният радиус на формите,оформя се решетка или нарязва с формички за сладки.Може и да се преплетат лентички като кошничка.Внимателно се поставя върху плънката. Заглажда се по краищата, излишното тесто отново се изрязва.Приготвените форми се слагат във фризера за около 20- ина минути.Фурната се загрява до 180 градуса.Преди да се сложат да се пекат, минипайовете се намазват с разбитото яйце и се поръсват със захар.Така стават по-лъскави и апетитни.Пекат се до приятно порозовяване и леко отделяне от стеничките на формите-около 15-20 минути.Изваждат се от фурната и след около 5 минути се вадят от формите.Поднасят се топли, евентуално със сладолед.Вкусни са и охладени.



*По този начин приготвях кисел на децата докато бяха малки,в началото,в бебешкия период само с прясно изцеден сок, а по-късно и с парченца плодове.Синът ми и досега го обича и често ме моли да му приготвям.

Коментари

  1. Бети, отново с твоя помощ успях да изненадам гостите си този уикенд! Получи се много вкусен, точно така изглеждащ, като на твоите снимки, златист черешов пай! Варианта да подготвя тестото и плънката предварително ми помогна да успея с вечерята и да поднеса топъл пай с топка сметанов сладолед! Рецептата която бях отпечатала им я подарих на изпращане за да я изпробват отново! Аз със сигурност ще го сторя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми,
      благодаря ти,че си се доверила на рецептата ми!Радвам се,че си зарадвала гостите си и че ви е харесал този десерт!
      Коментара ти ме зарадва много!

      Изтриване
  2. Не съм яла по-вкусен пай! Наистина! За пореден път да кажа, че се радвам, че те открих!
    ..и благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване
  3. Сандра, аз ти благодаря!
    И много се радвам, че си направила тази рецепта и на нас у дома ни е любима!

    ОтговорИзтриване
  4. Чуднички пайчета! И тази идея е супер. Сигурно ще се получи и с готово бутер тесто, нямам голям опит с приготвянето на маслено тесто, а ми се ще да опитам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, наистина са чуднички...Тестото е много лесно.Погледни коблера, там съм обяснила и със снимки. Няма нищо сложно в приготвянето му. Това тесто не е бутер тесто-многолистното, което отнема време и има периоди на изчакване.Това е ронливо маслено тесто.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни