Торта с рак

Преди няколко дена,наш много добър семеен приятел имаше рожден ден.Той е добър кулинар, освен това е рибар и затова реших да го изненадам с тази торта.



Продукти за блата:
Рецептата е адаптирана от Foodnetwork.com


* 3/4 чаена чаша силно горещо кафе
* 3/4 чаена чаша горчиво какао
* 170 грама масло на стайна температура
* 2 чаени чаши кафява захар
* 3 големи яйца на стайна температура
* 1 чаена чаша пълномаслено прясно мляко
* 2 1/2 чаени чаши брашно
* 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
* 1 чаена лъжичка бакпулвер
* 1/2 чаена лъжичка сол
* 1 чаена лъжичка ванилия


1.Загрява се фурната на 180 градуса.
2.Подготвя се тавичката-предварително се намазва с масло и се облицова с хартия.
3.Разтваря се какаото с кафето.
4.Брашното се пресява с набухвателите.
5.Смесват се млякото и ванилията.
6.Разбива се маслото със захарта и солта.
7.Добавят се яйцата едно по едно,като се разбива до пълното поемане.
8.Добавя се с леко разбъркване 1/3 от брашното.
9.Добавя се 1/2 от млякото.Разбърква се до пълното поемане от тестото.
10.Добавя се останалото брашно.Отново се разбърква.
11.Добавят се останалото мляко и какаово-кафяната смес.Разбърква се.

Пече се до суха клечка.Около 30 минути.След изпичането блата се оставя за около 5 минути във формата.След това се охлажда добре на решетка.След пълното охлаждане се пълни с крем и се украсява.

Продукти за шоколадовия крем:

* 400 грама горчив щоколад-поне със 70% какао
* 1 чаена чаша сладкарска сметана
* 125 грама краве масло
* 300 грама крема сирене
* 2 чаени чаши пудра захар
* 6 супени лъжици горчиво какао
* щипка сол




Шоколада се начупва на дребно и се поставя в купа.Сметаната се загрява и се изсипва върху шоколада.Оставя се за около 1 минута и се разбърква,докато се разтопи шоколада и няма бучици.Добавя се маслото и се разбърква до поемането му.Поставя се в хладилника.Охлажда се до около 30 градуса. Крема сиренето се разбива с пудрата захар и пресятото какао.По-малко с разбиване се добавя шоколадовата смес.Получава се гъста лъскава смес.




Напълно охладения блат се разрязва на три части.Тъй като блата е много сочен всеки блат с припъхване се слага на отделна плоска чиния.Отделя се от крема 1/3 за измазване отгоре и отстрани.Останалия крем се поставя между блатовете.Няма нужда от допълнително сиропиране на блатовете,те са достатъчно влажни и сочни.




Отгоре и отстрани аз поръсих трохи от бисквити,които да наподобяват пясък.Украсих допълнително с няколко мидички и охлювчета от готова моделираща маса.Ракът е също от моделираща маса.

Коментари

  1. Рачето е много сладко :) А пясъкът и мидите са като истински. Много красива торта! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Габи, за топлите думи!Много увлекателно представяш това,което приготвяш!Успех!

    ОтговорИзтриване
  3. Анонименюли 04, 2012

    Страхотна е тортата! Скоро имам рожденник зодия рам и много бих искала да я пробвам :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,
      ако обичате шоколад,ще ви допадне!
      Хубав празник!

      Изтриване
  4. Анонименаприл 28, 2021

    Страхотна рецепта и невероятно артистично изпълнение, както всички в блога Ви!
    Какъв е диаметърът на тавата, за която е разработена рецептата?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни