Галет със смокини и лавандула - Figs and Lavender Galette
Обичам галетите-не само, защото приготвянето е много лесно, което не е за пренебрегване в определени ситуации, обичам ги защото могат да се правят с различни плодове, защото имат хрупкава част и мека плодова.Защото са еднакво подходящи за непредвидени гости, за пикник, а също и за закуска-както правя аз.Толкова много ми харесва, че понякога правя два, защото съм унищожила другия. Днес реших да направя с любимите си смокини.
Смокините са много специален плод за мен.Обичам тайнствения им аромат.Има някаква страст в този аромат- разточително упойващ и топъл като лятото и леко носталгичен като настъпващата есен. Обичам да бера смокини, защото по-дълго усещам аромата им.Събирам си листа, които суша и приготтвям чай през зимата. Правя сладко и дни наред из къщата се носи упойващия им аромат.И след такава пристрастеност естествено търсих и намерих парфюм, който мирише на смокиня, червило с аромат на смокиня и гел за душ....
Но да мина към рецептата.
Продукти:
* около 1 1/2 чаени чаши брашно
* 1 / 2 чаша много студено масло, нарязано на парченца,колкото зарчета
* 1 супена лъжица захар
* 1 / 4 ч.л. сол
* 2-5 супени лъжици ледена вода * 5 - 6 смокини, нарязани на 5-6 диска с еднаква дебелина
* Настъргана кора от половин лимон
* 1/2 чаена чаша орехи+3 супени лъжици захар+1 супена лъжица брашно
* 1 супена лъжица соево мляко за намазване отгоре и 1- 2 супени лъжици захар за поръсване.
* 1 чаена лъжица лавандулови цветчета.
Приготвяне:
В блендера, комбинирайте брашното, маслото, захарта, лимоновата кора и солта.Бъркайте докато сместа стане на трохи-с консистенция на грис . Добавяйте ледената вода, по 1 супена лъжица докато се получи трошливо тесто . Не бъркйте повече. Извадете тестото от блендера и оформете на топка. Увийте в свежо фолио и поставете в хладилника за 1 час. Смелете орехите, 3-те супени лъжици захар и 1 супена лъжица брашно.
Върху хартия за печене разточете относително правилен кръг -около 26-28 см с дебелина около 1 см. Разпределете ореховата смес, като оставите около 3-5 см борд за прегъване и наредете смокините, поръсете лавадуловите цветчета.Прегънете краищата навътре.Поставете в хладилника за около 30 минути. Загрейте фурната на 170 С-180 С.Намажете със соевото мляко и поръсете със захар. печете докато придобие златист цвят.Реже се охладен.
Насладете се на последните топли слънчеви лъчи!
Гелетът е на почит и уважение у нас! Много вкусно изглежда твоя. Имам едни смокини в хладилника и точно се чудех дали тази вечер да не ги направя на салата. Май ще си променя идеята:)
ОтговорИзтриванеСрам не срам ще си призная - никога не съм яла галет...
ОтговорИзтриванеТози тук като го гледам ми изглежда страхотен, а и със смокини!
Трябва само да си набавя плодове и запретвам ръкави.
Хубав ден!
Благодаря Лулу,и аз съм в дилема със смокините-обожавам ги в салати със сиренца и в сладкиши.
ОтговорИзтриванеДеси-вярвам за теб да не е проблем да намериш смокини,но можеш да пробваш с праскови или сливи.Ако използваш по-сочни плодове,сложи в ядките и 1-2 лъжици галета,а може и канела-на сливите.Да кажеш дали ти е харесал.:-)
ОтговорИзтриванеХубав ден и на теб!
Е, момичета... дойде време и аз да се похваля - аз съм една от щастливките имала шанса да опита не само този галет, но и голяма част от останалите произведения на изкуството на Бети:-)
ОтговорИзтриванеБети, супер беше. Нямам търпение да хапнем отново:-)
Много благодаря,радвам се,че ви е вкусно!Само кажи с какво искаш-сливи или пак със смокини.В събота мога да ти пратя :-)
ОтговорИзтриванеРазкошен галет и прекрасни снимки , Бети !
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави от мен ! :)
Благодаря ти Sabina!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Бети, обожавам смокини, а твоят галет изглежда неустоимо!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав край на седмицата!
Мира,благодаря за милите думи!
ОтговорИзтриванеБети, фантастично изглежда галетът ти!! У нас смокините са на почит и със сигурност ще пробвам тия дни рецептата ти! Снимките ти са неустоими :)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер ти желая!!
Благодаря Мина!Радвам се,че ти е допаднала рецептата!
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат утрешен ден ти желая!
Бети,извини ме,че пропускам твои публикации,но не мога да разбера защо те няма нито в таблото за управление,където преглеждам блоговете,които следя,нито мога да ти сложа линка в притурката с блоговете.
ОтговорИзтриванеКато я сложа изобщо не отваря твоята страница.
Не знам как мога да оправя това,пиши и помагай,защото тук е толкова красиво и вкусно,не искам да пропускам,мила!
Галетът е фантастичен,това е един от любимите ми десерти,който и аз открих като вкус това лято!Твоят е страхотен!
Куличките също са с прекрасни снимки,много ми харесаха наистина!
Поздрави и приятни почивни дни!
Еликсир,моля те, няма за какво да се извиняваш!
ОтговорИзтриванеНямам представа защо се получава така.Ще опитам да науча и ще ти пиша.
Радвам се, че ти харесва моя блог и нещата,които приготвям.
Благодаря ти за милите думи!
Приятни почивни дни и на теб!
Страхотна рецепта,Бети, много вкусно! Благодаря! А можеш ли да подскажеш кой е парфюмът с ароматна смокини, който си намерила. И останалата козметика...
ОтговорИзтриване