Боровинков пай
Още една боровинкова публикация.С малко необичайни съчетания.У дома на всички много се хареса.Ще се радвам да опитате и да споделите вашите впечатления.
За основа на този пай използвах като базисна рецепта ето тази
Не използвах обаче бяло брашно, а смес от други брашна и овесени ядки,но ще ги видите по-долу. Получи се хрупкав блат, с много вкусен аромат на някакъв сладкиш правен в селска или горска къща - точно това исках за прекрасните боровинки, които имах от планината.Ако решите опитайте и ще останете очаровани.Ако искате по-фин и изискан пай използвайте традиционното тесто от пшенично бяло брашно.Хубавото на пълнозърнестия вариант е,че няма нужда от престой в хладилника след като го омесите. Трябва да престои в хладилника, след като го разположите във формата.
Продукти блат:
* 3/4 ч.ч овесени ядки-смлени в блендера по-наедро,или по-дребни
* 1 1/2 ч.ч ръжено брашно
* 1/2 пшенично пълнозърнесто
* 250 гр. краве масло,нарязано на кубчета
* 5-6 с.л.студена вода
1. Поставете сместа от брашната и маслото в миксер-в блендера, докато се оформят трохи като галета
2. Бързо смесете с водата на ръка.
3. Може да се наложи по-малко или повече вода, в зависимост от използваните брашна.Трябва да се оформи компактна топка тесто.
4. Разточете го върху набрашнена повърхност. *
* Може да "тапицирате"с пръсти тестото по формата(с подвижно дъно и затягащ се ринг),предварително намазана с масло и облепена с хартия.
* или да разточите върху хартиени ленти и кръг,колкото е дъното на формата ви .Снимката долу.
Поставете формата в хладилника и подгответе пълнежа.
Предварително приготвена домашна извара.
Продукти:
* 5 литра мляко -домашно пълномаслено
* сока на един лимон или 2-3 с.л оцет-за пресичане на млякото
1. Заварете млякото
2. Добавете оцета или лимоновия сок и разбъркайте.Оставете да ври на умерен огън.
3. Прецедете през памучна кърпа или марля,поставена в гевгир.
4. Леко притиснете за около10-15 минути .
Суроватката, която се е отделила може да се използва вместо вода за замесване на тесто за питки или хляб.
Направете пълнежа:
* 50 г масло
* 1 ампула ванилия
* изварата, подготвена по-горе или 500 г готова
* 100 мл млеча сметана
* 1/2 кутийка дулче де лече
За отгоре -около 400 грама пресни боровинки
1. Поставете изварата в купа и разбийте,най-добре с пасатора, докато се получи копринено гладка смес, без следа от зърниста структура
2. Дабавете 1/2 кутийка дулче де лече.Разбийте отново.
3. Добавете маслото и ванилията
4. Поставете в хладилника докато печете кората на пая.
Поставяте добре охладената кора в предварително загрята на 180 градуса фурна.Печете около 30 минути или докато порозовее.Ако е необходимо в началото набучете с вилица тук там,ако започне да се надига неравномерно.Друг признак за изпечено тесто е, когато леко се е отделило от стените на формата, в случая от хартията.
Извадете и оставете да се охлади напълно върху решетка,без да вадите от формата.Тъй като този блат е трошлив,заради брашната, го стабилизираме с черен шоколад.Всъщност шоколада не е само за укрепване на блата, а и за изолиране от влажния крем.Така блата си остава прятно хрупкав.Шоколада придава много приятен вкус на сладкиша.
Черният шоколад "изолация"
400 грама тъмен шоколад
1. Разтопете шоколада в купа на водна баня.
2. Нанесете по вътрешността на кората най-добре със сладкарска четка.Може и с плосък,къс нож,като внимавате да не натрошите кората.
3. Оставете да изстине напълно,може и в хладилник.
4.Освободете от формата и премахнете хартията 5. Напълнете пая
6. Добавете пресни боровинки отгоре
7. Сервира се по желание с бита сметана
За основа на този пай използвах като базисна рецепта ето тази
Не използвах обаче бяло брашно, а смес от други брашна и овесени ядки,но ще ги видите по-долу. Получи се хрупкав блат, с много вкусен аромат на някакъв сладкиш правен в селска или горска къща - точно това исках за прекрасните боровинки, които имах от планината.Ако решите опитайте и ще останете очаровани.Ако искате по-фин и изискан пай използвайте традиционното тесто от пшенично бяло брашно.Хубавото на пълнозърнестия вариант е,че няма нужда от престой в хладилника след като го омесите. Трябва да престои в хладилника, след като го разположите във формата.
Продукти блат:
* 3/4 ч.ч овесени ядки-смлени в блендера по-наедро,или по-дребни
* 1 1/2 ч.ч ръжено брашно
* 1/2 пшенично пълнозърнесто
* 250 гр. краве масло,нарязано на кубчета
* 5-6 с.л.студена вода
1. Поставете сместа от брашната и маслото в миксер-в блендера, докато се оформят трохи като галета
2. Бързо смесете с водата на ръка.
3. Може да се наложи по-малко или повече вода, в зависимост от използваните брашна.Трябва да се оформи компактна топка тесто.
4. Разточете го върху набрашнена повърхност. *
* Може да "тапицирате"с пръсти тестото по формата(с подвижно дъно и затягащ се ринг),предварително намазана с масло и облепена с хартия.
* или да разточите върху хартиени ленти и кръг,колкото е дъното на формата ви .Снимката долу.
Поставете формата в хладилника и подгответе пълнежа.
Предварително приготвена домашна извара.
Продукти:
* 5 литра мляко -домашно пълномаслено
* сока на един лимон или 2-3 с.л оцет-за пресичане на млякото
1. Заварете млякото
2. Добавете оцета или лимоновия сок и разбъркайте.Оставете да ври на умерен огън.
3. Прецедете през памучна кърпа или марля,поставена в гевгир.
4. Леко притиснете за около10-15 минути .
Суроватката, която се е отделила може да се използва вместо вода за замесване на тесто за питки или хляб.
Направете пълнежа:
* 50 г масло
* 1 ампула ванилия
* изварата, подготвена по-горе или 500 г готова
* 100 мл млеча сметана
* 1/2 кутийка дулче де лече
За отгоре -около 400 грама пресни боровинки
1. Поставете изварата в купа и разбийте,най-добре с пасатора, докато се получи копринено гладка смес, без следа от зърниста структура
2. Дабавете 1/2 кутийка дулче де лече.Разбийте отново.
3. Добавете маслото и ванилията
4. Поставете в хладилника докато печете кората на пая.
Поставяте добре охладената кора в предварително загрята на 180 градуса фурна.Печете около 30 минути или докато порозовее.Ако е необходимо в началото набучете с вилица тук там,ако започне да се надига неравномерно.Друг признак за изпечено тесто е, когато леко се е отделило от стените на формата, в случая от хартията.
Извадете и оставете да се охлади напълно върху решетка,без да вадите от формата.Тъй като този блат е трошлив,заради брашната, го стабилизираме с черен шоколад.Всъщност шоколада не е само за укрепване на блата, а и за изолиране от влажния крем.Така блата си остава прятно хрупкав.Шоколада придава много приятен вкус на сладкиша.
Черният шоколад "изолация"
400 грама тъмен шоколад
1. Разтопете шоколада в купа на водна баня.
2. Нанесете по вътрешността на кората най-добре със сладкарска четка.Може и с плосък,къс нож,като внимавате да не натрошите кората.
3. Оставете да изстине напълно,може и в хладилник.
4.Освободете от формата и премахнете хартията 5. Напълнете пая
6. Добавете пресни боровинки отгоре
7. Сервира се по желание с бита сметана
Бети,ако продължаваш така,ще онемея!
ОтговорИзтриванеБраво бе момиче!Ти си направо уникална!
Пая е превъзходен,а от снимките,боровинките чак се изсипаха при мен:)
Много,безкрайно красив пост!
Заслужаваш овации,аплодисменти прегръдки,много прегръдки...
Катеринка,благодаря ти за емоционалните думи,приемам топлите ти прегръдки.Ти самата имаш чуден блог и много са ми скъпи оценките ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Сега трябва да се стягам да отида да си купя боровинки:-)
ОтговорИзтриванеНяма как да устоя на това изкушение!
Страхотно е, а снимките са....!
Хубав уикенд!
Мъх,радвам се,че ти е допаднал този пай,мисля,че и с малини ще е вкусен,аз го правих и с къпини и пак много ни хареса.
ОтговорИзтриванеОхаааааааааааааа,искам го това парче с боровинките,дето са тръгнали по нанадолнището от крем,мммммм!
ОтговорИзтриванеБети,Бети,каква красота само!Браво,скъпа!
Хубави празнични дни пожелавам!
Много се радвам,Еликсирче,че ти е допаднал този пай!
ОтговорИзтриванеизвинявайте, но какво е дулче де лече ? :)
ОтговорИзтриванеДулче де лече е карамелизирано кондензирано мляко. Има такова в магазини Берёзка. Може да се приготви и у дома. Купувате подсладено карамелизирано мляко-има в Била, Кауфланд.Поставяте в тенджера, покривате с вода и варите 3 часа на умерен огън, като внимавате консервата да е покрита с вода. Може да сварите повече на веднъж. Изваждате от водата след 3 часа и оставяте да се охлади. Едва тогава може да отворите или да съхранявате. Не е необходимо да е в хладилник.
ОтговорИзтриване