Печени смокини и орехи с бурата и мащерка


И макар лятото да си отива, а красотата на есента да не е избухнала в цялата си прелест, точно сега е дългоочакваното време на зреенето на смокините. Обичам да събирам смокини и да вдъхвам аромата на листата им. Имам си едно любимо местенце, в което смокиновите храсти са надвесени над морските вълни. Уханието на соления морския бриз, промушващ се през хилядите смокинови листа е толкова сладостно и разтапящо. 


Смокините са и любимо лакомство по това време на годината. Днес ги запекох във фурната заедно с орехи и мащерка и сервирах с бурата. Много подходящи са и сирене котидж, рикота. За тези, които не ядат млечни е много вкусно с бадемово сирене с пробиотици или извара.

Преди печене или преди сервиране може да поръсите струйка мед или кленов сироп. Аз ни използвах. Смокините освободиха сладък сос, който виждате в тавичката.





Печени смокини и орехи с бурата и мащерка


Съставки:

500 г смокини

150 г орехи

няколко клонки  мащерка

черен пипер, прясно смлян


за сервиране:

бурата или рикота, или безмлечно сирене или извара


Инструкции:

1. Разполовете смокините и ги наредете на един слой в тавичка. Между тях поръсете орехите. Поръсете с листенца мащерка, като запазите няколко за сервиране. 

2. Печете в загрята на 180 С фурна, докато смокините пуснат сос и орехите се запекат.

3. Сервирайте топли, заедно с накъсана бурата. Поръсете с мащерка и черен пипер. 

Насладете се с чаша охалдено бяло вино или розе.




 

Коментари

  1. Чудно предложение! Обожавам печени смокини!
    Мими Ат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мими! Смокините са неусноима вкусовите наистина!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни