Моето смокиново сърце или Торта със зехтин, семена от резене и смокини - без млечни

  

 Смокини. Любим аромат и вкус, който винаги съм обичала. Обичам през лятото да потъна в аромата на смокинов храст, огрян от слънцето. Да се катеря по скалите над морето и да събирам натежалите от зрялост смокини. .. и да оставя аромата на листата, да ме обгърне, и да попива в косата ми... Привлича ме козметика и парфюми с този аромат и съм използвала всичко, което съм открила и  има идентичен смокинов аромат. Често  приготвям смокинов студен чай от листата. Използвам ги за печене на риба или овкусяване на панакота. Приготвям сладко от зелени смокини, обичам лятото да сервирам сирена със смокини. Любими са ни Розмаринови шишчета със смокини и халуми. Може да видите всичко, вдъхновено от смокините тук



Ако и вие имате тази страст към смокините, опитайте:


И последвайте блога ми, както и Инстаграм профила ми за да не пропуснете новите рецепти със смокини и не само. 

Ще ме зарадвате и ако ми кажете продукти с аромат на смокини. 


Имах период, в който дори и след една прясна смокиня имах болки в корема( нещо, което рядко ми се случва). Бях изненадана, когато се случи за първи път, дори не бях сигурна, че са смокините. Продължавах да хапвам при възможност и така установих, че те са причината. Забелязах също, че няма значение от количеството- дали са една или дузина. След известно време, няколко часа,  болката отшумяваше.  Сушени или смокини от сладко не ми създаваха този проблем. След години, през поредния смокинов сезон, хапвайки любимите плодове, очаквайки отново болката в стомаха, с радост установих, че този проболем е отминал. И така всеки смокинов сезон с пълни шепи се наслаждавам на всеки смокинов момент. 


Тази торта ще ви очарова с нежна и сочна текстура. Пълна с печени смокини, които съчетах с аромат на семена резене. Съчетанието дойде от съжителството на двете растения на брега на морето. Тортата не е много сладка и швейцарския маслен крем, който я обвива е също с балансирана сладост. 

  

Моето смокиново сърце или Торта със зехтин, семена от резене и смокини  - без млечни

Съставки:

За блата

130 г пресято универсално брашно 

30 г нишесте

1/2 с.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сол

60 г фино смлени бадеми 

2 големи яйца или 3 малки 

120 г екстра върджин зехтин

100 г + 1 с.л.гранулирана захар

1 ч. л. семена от резене

130 г кокосово или гръцко кисело мляко

1 с.л. ванилов екстракт или семенцата от шушулка ванилия( запазете шушулката) 

За печените смокини

500 г смокини, нарязани на четвъртинки

1 ч. л. семена от резене

1 супена лъжица зехтин

За крема *

Ванилова глазура- Швейцарски маслен крем-веган

155 г  аквафаба ( вода от консерва нахут) (  ако не желаете да е веган използвайте същото количество яйчни белтъци)
¼ ч.л. лимонена киселина 
230 г  пудра захар
250 г веганско блоково масло, стайна температура, нарязано на 3 см парчета, 
семената от една шушулка ванилия от Таити, или каквато имате

За декорация:

пресни смокини

Инструкции

За блата

1. Загрейте фурната до 180 C. Намажете сърцевидна  или кръгла форма за кекс с размер 20 см с меко кокосово олио или зехтин и покрийте дъното с хартия за печене.

2. В хаванче сложете  семена от резене с 1 супена лъжица захар и претрийте до фина прахообразна текстура. Може да направите това и в малка електрическа кафемелачка.

1 ч. л. семена от резене

1 с.л. захар

3. Пресейте заедно брашното, бакпулвера, солта и захарта с резене. Добавете бадемовото брашно и разбъркайте добре. Оставете настрана.

130 г пресято универсално брашно 

30 г нишесте

1/2 с.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сол

60 г фино смлени бадеми 

4. Разбийте яйцата, ванилията и останалата захар в средна купа, докато станат пухкави и светли на цвят, около 2-3 минути. Бавно добавете зехтина, като продължавате да разбивате, докато целият зехтин се поеме добре.

2 големи яйца или 3 малки 

100 г гранулирана захар

1 с.л. ванилов екстракт или семенцата от шушулка ванилия( запазете шушулката) 

5. Добавете сухите съставки като последователно редувате с киселото мляко. Бъркайте кратко след всяко добавяне, само докато се смесят.

130 г кокосово или гръцко кисело мляко

6. Изсипете тестото в подготвената тава и го разпределете равномерно с шпатула. 

7. Печете сладкиша в центъра на фурната, докато клечката за зъби излезе чиста, приблизително 22-25 минути.

8. Извадете формата от фурната и оставете да се охлади за 10 минути върху решетка. Извадете блата от формата и оставете да изстине напълно върху решетката, преди да разполовите.

За печените смокини

500 г смокини, нарязани на четвъртинки

1 ч. л. семена от резене

1 супена лъжица зехтин

1. Загрейте предварително фурната до 200 C

2. Поставете смокините в тава за печене, поръсете със зехтин и  семена от резене.

3. Печете 15-20 минути, докато смокините  започнат да пускат сока си и омекнат. Ако желаете може да пасирате с потапящ се блендер за кратко.

4. Извадете смокините от фурната и оставете да се охладят до стайна температура, преди да сглобите тортата.

За крема:

Ванилова глазура- Швейцарски маслен крем-веган

155 г  аквафаба ( вода от консерва нахут)

230 г  пудра захар

¼ ч.л. лимонена киселина 

250 г веганско блоково масло, стайна температура, нарязано на 3 см парчета

1 шушулка ванилия, само семената ( запазете шушулките)

1. Добавете аквафабата и захарта в голяма купа и поставете купата върху тенджера с няколко см вода на дъното - известен метод като водна баня. Повишете температурата до средна и оставете сместа да се загрее за няколко минути, докато захарта се разтвори.

155 г  аквафаба ( вода от консерва нахут)

230 г  пудра захар

2. Отстранете купата от котлона, добавете лимонената киселина. Разбийте на висока скорост 15-20 минути, докато сместа стане напълно охладена и лъскава. Готови сте, когато обърнете купата и сместа не пада.

¼ ч.л. лимонена киселина

3. Започнете бавно да добавяте бучките масло към меренга, една по една, като оставяте сместа да се поеме за около 5 секунди между всяка. Подобно на приготвянето на този крем от яйчни белтъци и краве масло, в даден момент сместа ще изглежда като пресечена, но продължавайте да добавяте масло и да разбивате, докато се получи богат гладък крем.

250 г веганско блоково масло, стайна температура, нарязано на 3 см парчета

4. След като се добави цялото масло, сместа ще стане гъста като маслен крем, продължете да разбивате на ниска степен за 5-10 минути, докато сместа стане пухкава и изсветлее на цвят. Ако сместа изглежда разделена, не се притеснявайте, тя ще се събере с достатъчно смесване. За да се стегне по-бързо поставете купата, в която разбивате в купа с ледена вода и кубчета лед. Внимавайте да не влезе вода в крема. Времето за разбиване и стягане на крема значително ще се скъси.

5. Накрая добавете семената от ванилия към масления крем и продължете да разбивате за няколко минути, докато се комбинират.

1 шушулка ванилия, само семената ( запазете шушулките)

Сглобяване на тортата:

1. След като тортата и печените смокини са напълно изстинали, разполовете блата.

2. Намажете крем с дебелина 0,5 см и покрийте с печени смокини. Поставете отгоре втората половина блат. Леко притиснете.

3. Покрийте тортата с крем отгоре и отстрани.

4. Гарнирайте с пресни смокини.

* Остатъка от крема (ако има такъв) може да замразите или да съхранявате в хладилник до седмица, в купа добре опакована със стреч фолио или херметичсски капак. Преди да използвате оставете на стайна температура и разбийте леко преди употреба.


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни