Круши с горгонзола, орехи и мед




В сезона на вкусните круши сме и тези печени круши с горгондзола и орехи заслужават място на вашата маса през есента. Не отлагайте, а им се насладите възможно скоро. Поднесете ги като предястие или като сладко-солен десерт. Печени круши с горгонзола и мед: Лесно, вкусно и елегантно предястие за всеки повод. Имате нужда само от 5 съставки и 20 минути, за да го направите!

Наред с печени смокини с козе сирене или халуми, круши и синьо сирене са едно от любимите ми съчетания. Харесвам ги сурови, но този път изпекох и станаха много вкусни! 

Тези печени круши с горгонзола съчетават сладки и пикантни вкусове, топяща се в устата текстура и ефектен външен вид. Пикантно синьо сирене, сладки круши с мед, билкова нотка на мащерка и малко хрупкавост от орехи.

Изберете крушите- те трябва да са узрели, но хрупкави и твърди.

Разполовете крушите и изгребете семките с чаена лъжичка или лъжичка за топчета. 

Поставете в съд за печене, с разреза надолу. Полейте със зехтин и овкусете леко със сол и черен пипер. Не е проблем да опечете и с разреза нагоре, просто ще трябва да наклоните после, за да изтече събралия се сок.

Прехвърлете крушите във фурната и запечете за 10-15 минути или докато омекнат  достатъчно, прободете с вилица или клечка за зъби за да проверите. 

Извадете крушите и напълнете със синьото сирене, орехите и мащерката. 

Върнете във фурната за 5 до 8 минути, докато сиренето се разтопи малко.

Смесете меда с люспите чили в малка купичка.

След като крушите са готови, прехвърлете в чиния (или чинии) и ги полейте с меда и гарнирайте с люспеста сол, например Малдон и допълнителна мащерка.

Тези пълнени круши със синьо сирене са вкусно предястие за сервиране на гости. Поръсете ги с орехи, пикантен мед, прясна мащерка и се насладете!

Видео рецепта: 

Круши с горгонзола, орехи и мед

Подготовка:10 мин

Готвене: 20 мин

 Общо време: 30 мин

Порции: 6 


Съставки:

3 големи круши, узрели, но  твърди

1-2 ч. л. зехтин екстра върджин

черен пипер, едро смлян

70-80 г горгонзола или друго синьо сирене, натрошено

1/3 чаша орехи, едро смлени

6 стръка прясна мащерка, допълнително за сервиране

1-2 супени лъжици мед

1/2 ч. л. чили пипер на люспи или черен пипер

люспеста сол, за гарнитура


Инструкции

1. Загрейте фурната до 200 С.

2. Разрежете крушите наполовина по дължина и с кръгла лъжичка отстранете сърцевината и семките. Поставете в  съда за печене, с разреза надолу. Полейте със зехтин и овкусете леко със сол и черен пипер. 

3. Прехвърлете крушите във фурната и печете за 15 минути.

4. Извадете крушите, обърнете ги с разреза нагоре и напълнете със синьото сирене, орехите и мащерката. Поставете обратно във фурната за осем до десет минути, докато сиренето се разтопи малко.

5. Смесете меда с люспите чили в малка купа. Ако не желаете пикантни нотки, пропуснете чилито.

6. След като крушите са готови, прехвърлете в чиния (или чинии) и ги полейте с меда и гарнирайте с люспеста сол и допълнителна мащерка (по желание). 

Насладете се!

Това лесно предястие се съчетава добре с бяло вино, като совиньон блан, гевюрцтраминер или просеко. 



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни