Ябълков крамбъл тарт с мед - Apple Crumble Tart with Honey

Ето, че сме в средата на септември и нямам търпение за първите за тази есен печива с ябълки- едни от най-любимите ми! Не че бих отказала ябълково печиво в друг сезон, но есента и зимата са ми най-вкусни!


Насладете се на този ароматен тарт с висока и хрупкава коричка, събрал богата плънка от дъхави ябълки и поръсен с хрупкави препечени трохи. 

Използвала съм брашно от лимец, което придава красив орехов вкус на коричката и хрупкавите трохи. Бадемово брашно - за допълнителна хрупкавост. Подсладила съм коричката с еритритол, може да използвате пудра захар. За да е без млечни продукти използвах веган масло на блок, но бихте могли да използвате краве масло. Има и едно яйце за обединяване на тестото.

В плънката има ябълки- желателно е да са ароматни и да държат форма след термична обработка, за да имате хубави парченца, а не пюре или каша. Обикновено сорт Грени Смит са много подходящи за целта. Подсладила съм с малко ( 1 с.л. ) светла тръстикова захар, която бихте могли да замените с кокосова или мусковадо. Те биха направили плънката малко по-тъмна, но и с по-карамелен вкус. Ванилията не е за пропускане. Може би необичайно за ябълков сладкиш, но в плънката не съм сложила канела, за да блесне нежния аромат на ванилията.

В хрупкавите трохи-крамбъл има бадемово брашно, брашно от лимец, кокосова захар( не я сменяйте) масло, канела.

На дъното на коричката, преди да сложа ябълковата плънка сложих малко мед. Ако желаете го пропуснете. При поднасяне също може да поръсите струйка мед, който внася допълнителна сладост и вкус в иначе не особено сладкия ябълков тарт.

Поднесете топъл с топка сладолед или ванилов сос, както в този Ябълков кейк с крамбъл.

Ако и вие обичате ябълки, в този линк ще откриете всички рецепти, в които ги има.

Други ябълкови сладкиши, които да опитате: 











Салати с ябълки: 


Приятно печене!




Ябълков крамбъл тарт с мед - Apple Crumble Tart with Honey 

Съставки

Кора

160 г брашно от лимец

30 г бадемово брашно

50 г пудра захар или еритритол

½ ч.л. сол

1 ч. л. ванилов екстракт

100 г студено масло (нарязано на кубчета), може и веган

1 малко яйце


Ябълков пълнеж

30 г масло

700 г ябълки Грени Смит (около 4 бр.) или друг сорт, който запазва формата си при печене

1 с.л. светла тръстикова захар

1 ч. л. ванилова паста или семената от една шушулка ванилия


Кръмбъл

50 г студено масло (нарязано на кубчета)

50 г кокосова захар

60 г бадемово брашно

50 г брашно от лимец

1/2 ч.л. канела


За поръсване и за дъното на тарта по желание:

40+40 г мед


Оборудване

Кръгла форма с диаметър 18 см и височина 5-6 см 

Инструкции

Кора

1. Сложете брашно, бадемото брашно, пудрата захар, солта и кубчетата масло в купата на чопъра и пулсирайте, докато тестото достигне пясъчна консистенция. Сместа заприличва на ронлив пясък.

160 г брашно

30 г бадемово брашно

50 г пудра захар или еритритол

½ ч.л. сол

100 г студено масло (нарязано на кубчета), може и веган

2. Добавете ванилията и яйцето наведнъж и продължете да бъркате на средна скорост, докато тестото започне да се оформя, но все още не е напълно еднородно. Извадете частите на тестото от купата и съберете с няколко движения на топка. Не месете. Покрийте тестото с восъчна кърпа или друго, което ще попречи на тестото да изсъхне. Разточете тестото, колкото да сплесне топката и да улесните разточването след престоя в хладилника. Съхранявайте в хладилника поне половини час. 

1 малко яйце

1 ч. л. ванилов екстракт

3. Когато тестото е твърдо и студено, поставете го върху плот или лист за печене, леко поръсен с брашно. Покрийте с друг лист.  Разточете тестото с точилка. Обръщайте тестото. Разточете тестото с дебелина 3-4 мм. и с диаметър равена на диаметъра на дъното на формата- стените( или толкова, колкото искате да е висок)

Ако в даден момент тестото започне да омеква, поставете го отново в хладилника, докато стане отново твърдо.

4. Намажете  намажете вътрешната страна на формата за печене с меко масло, така че тестото да полепне по него. Навийте хлабаво на точилка тестото и пренесете във формата. Развийте. Притиснете центъра към основата. Повдигнете краищата на тестото, леко натиснете останалата част от тестото надолу и прикрепете краищата към страните на ринга, като започнете от дъното на формата към върха.

5. Внимателно натиснете страните, така че ъглите в долната част да образуват прав ъгъл.  Ако тестото се разкъса случайно, просто прикрепете страните, които са били разкъсани, и продължете. Преминете горната част на ринга с остър нож и отстранете излишното тесто. Приберете кората във фризера.


Кръмбъл

1. Поставете всички съставки в купата на миксера и оставете в хладилника за около 10 минути. Извадете от хладилника. С помощта на приставката с лопатки започнете да бъркате на ниска-средна скорост, докато започнат да се образуват едри трохи (малко преди да се оформи тестото). Целта тук е да се смеси маслото, преди да стане тесто. Съхранявайте в хладилник. Може да смесите и с вилица, целта е да не докосваме маслото, за да не се стопи. Сместа трябва да прилича на едри трохи.

50 г студено масло (нарязано на кубчета)

50 г кокосова захар

60 г бадемово брашно

50 г брашно от лимец

1/2 ч.л. канела

Ябълков пълнеж

1. Използвайте белачка, за да обелите ябълките. Нарежете ябълките на средно големи кубчета с ширина около 1 см и отстранете сърцевината на ябълката. Претеглете 500 г ябълка на кубчета. Важно е да работите бързо в този момент, за да избегнете покафеняването на ябълките. Може да поръсите с лимонов сок, който ще предотврати покафеняването.

30 г масло

700 г ябълки Грени Смит (около 4 бр.) или друг сорт, който запазва формата си при печене

1 с.л. светла тръстикова захар

1 ч. л. ванилова паста или семената от една шушулка ванилия

2. Поставете маслото в съд за готвене и загрейте, докато маслото се разтопи напълно. Добавете захарта, ванилията и ябълките. Гответе на среден огън, като бъркате през цялото време, докато ябълките леко омекнат, около 10 минути или по ваш вкус. Опитайте кубче ябълка и проверете дали консистенцията ви харесва. Имайте предвид, че ще продължават да се пекат във фурната.


3. Прехвърлете ябълките върху хартия за печене и охладете на стайна температура.


Сглобяване на всичко!

Загрейте фурната до 170 °C .


1. Извадете кората от фризера. Дъното на кората се намазва с половината от меда. Заравнете го с малка шпатула. Разпръснете кубчетата ябълка хлабаво върху меда, не ги мачкайте.

40 г мед

2. Извадете крамбъла от хладилника. Уверете се, че трохите не са много едри бучки. Разпределете крамбъла върху ябълките. Ще изглежда малко високо и това е добре, леко ще хлътне при печене.

3. Поставете във фурната и печете около 35 минути, докато ръбът на кората започне да покафенява. Извадете от фурната и охладете на стайна температура. Освободете ринга внимателно от тартата. Съхранявайте в хладилник за два до три дни в херметически затворен съд. Точно преди сервиране, поръсете малко мед върху всяка филийка.

40 г мед

Желая  ви топла и слънчева есен!

С обич, Бети!


Ше се радвам, ако изпечете този тарт, да споделите впечатленията си тук в коментар.

Коментари

  1. Любимото ми време за печене дойде! Най-любима ми е ябълковата ти торта! А сега видях още толкова оригинални рецепти! Този петък ще опека този торта!
    Благодаря, че споделяш тези вкусни рецепти!

    Поздрав, Лили И

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да споделиш, когато изпечеш! Благодаря за хубавите думи! Ябълко-ореховата торта ли имаш предвид? Наистина е прекрасна!

      Изтриване
  2. Любимото ми време за печене дойде! Най-любима ми е ябълковата ти торта! А сега видях още толкова оригинални рецепти! Този петък ще опека този торта!
    Благодаря, че споделяш тези вкусни рецепти!

    Поздрав, Лили И

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни