Ябълков крамбъл тарт с мед - Apple Crumble Tart with Honey
Ето, че сме в средата на септември и нямам търпение за първите за тази есен печива с ябълки- едни от най-любимите ми! Не че бих отказала ябълково печиво в друг сезон, но есента и зимата са ми най-вкусни!
Насладете се на този ароматен тарт с висока и хрупкава коричка, събрал богата плънка от дъхави ябълки и поръсен с хрупкави препечени трохи.
Използвала съм брашно от лимец, което придава красив орехов вкус на коричката и хрупкавите трохи. Бадемово брашно - за допълнителна хрупкавост. Подсладила съм коричката с еритритол, може да използвате пудра захар. За да е без млечни продукти използвах веган масло на блок, но бихте могли да използвате краве масло. Има и едно яйце за обединяване на тестото.
В плънката има ябълки- желателно е да са ароматни и да държат форма след термична обработка, за да имате хубави парченца, а не пюре или каша. Обикновено сорт Грени Смит са много подходящи за целта. Подсладила съм с малко ( 1 с.л. ) светла тръстикова захар, която бихте могли да замените с кокосова или мусковадо. Те биха направили плънката малко по-тъмна, но и с по-карамелен вкус. Ванилията не е за пропускане. Може би необичайно за ябълков сладкиш, но в плънката не съм сложила канела, за да блесне нежния аромат на ванилията.
В хрупкавите трохи-крамбъл има бадемово брашно, брашно от лимец, кокосова захар( не я сменяйте) масло, канела.
На дъното на коричката, преди да сложа ябълковата плънка сложих малко мед. Ако желаете го пропуснете. При поднасяне също може да поръсите струйка мед, който внася допълнителна сладост и вкус в иначе не особено сладкия ябълков тарт.
Поднесете топъл с топка сладолед или ванилов сос, както в този Ябълков кейк с крамбъл.
Ако и вие обичате ябълки, в този линк ще откриете всички рецепти, в които ги има.
Приятно печене!
Ябълков крамбъл тарт с мед - Apple Crumble Tart with Honey
Съставки
Кора
160 г брашно от лимец
30 г бадемово брашно
50 г пудра захар или еритритол
½ ч.л. сол
1 ч. л. ванилов екстракт
100 г студено масло (нарязано на кубчета), може и веган
1 малко яйце
Ябълков пълнеж
30 г масло
700 г ябълки Грени Смит (около 4 бр.) или друг сорт, който запазва формата си при печене
1 с.л. светла тръстикова захар
1 ч. л. ванилова паста или семената от една шушулка ванилия
Кръмбъл
50 г студено масло (нарязано на кубчета)
50 г кокосова захар
60 г бадемово брашно
50 г брашно от лимец
1/2 ч.л. канела
За поръсване и за дъното на тарта по желание:
40+40 г мед
Оборудване
Кръгла форма с диаметър 18 см и височина 5-6 см
Инструкции
Кора
1. Сложете брашно, бадемото брашно, пудрата захар, солта и кубчетата масло в купата на чопъра и пулсирайте, докато тестото достигне пясъчна консистенция. Сместа заприличва на ронлив пясък.
160 г брашно
30 г бадемово брашно
50 г пудра захар или еритритол
½ ч.л. сол
100 г студено масло (нарязано на кубчета), може и веган
2. Добавете ванилията и яйцето наведнъж и продължете да бъркате на средна скорост, докато тестото започне да се оформя, но все още не е напълно еднородно. Извадете частите на тестото от купата и съберете с няколко движения на топка. Не месете. Покрийте тестото с восъчна кърпа или друго, което ще попречи на тестото да изсъхне. Разточете тестото, колкото да сплесне топката и да улесните разточването след престоя в хладилника. Съхранявайте в хладилника поне половини час.
1 малко яйце
1 ч. л. ванилов екстракт
3. Когато тестото е твърдо и студено, поставете го върху плот или лист за печене, леко поръсен с брашно. Покрийте с друг лист. Разточете тестото с точилка. Обръщайте тестото. Разточете тестото с дебелина 3-4 мм. и с диаметър равена на диаметъра на дъното на формата- стените( или толкова, колкото искате да е висок)
Ако в даден момент тестото започне да омеква, поставете го отново в хладилника, докато стане отново твърдо.
4. Намажете намажете вътрешната страна на формата за печене с меко масло, така че тестото да полепне по него. Навийте хлабаво на точилка тестото и пренесете във формата. Развийте. Притиснете центъра към основата. Повдигнете краищата на тестото, леко натиснете останалата част от тестото надолу и прикрепете краищата към страните на ринга, като започнете от дъното на формата към върха.
5. Внимателно натиснете страните, така че ъглите в долната част да образуват прав ъгъл. Ако тестото се разкъса случайно, просто прикрепете страните, които са били разкъсани, и продължете. Преминете горната част на ринга с остър нож и отстранете излишното тесто. Приберете кората във фризера.
Кръмбъл
1. Поставете всички съставки в купата на миксера и оставете в хладилника за около 10 минути. Извадете от хладилника. С помощта на приставката с лопатки започнете да бъркате на ниска-средна скорост, докато започнат да се образуват едри трохи (малко преди да се оформи тестото). Целта тук е да се смеси маслото, преди да стане тесто. Съхранявайте в хладилник. Може да смесите и с вилица, целта е да не докосваме маслото, за да не се стопи. Сместа трябва да прилича на едри трохи.
50 г студено масло (нарязано на кубчета)
50 г кокосова захар
60 г бадемово брашно
50 г брашно от лимец
1/2 ч.л. канела
Ябълков пълнеж
1. Използвайте белачка, за да обелите ябълките. Нарежете ябълките на средно големи кубчета с ширина около 1 см и отстранете сърцевината на ябълката. Претеглете 500 г ябълка на кубчета. Важно е да работите бързо в този момент, за да избегнете покафеняването на ябълките. Може да поръсите с лимонов сок, който ще предотврати покафеняването.
30 г масло
700 г ябълки Грени Смит (около 4 бр.) или друг сорт, който запазва формата си при печене
1 с.л. светла тръстикова захар
1 ч. л. ванилова паста или семената от една шушулка ванилия
2. Поставете маслото в съд за готвене и загрейте, докато маслото се разтопи напълно. Добавете захарта, ванилията и ябълките. Гответе на среден огън, като бъркате през цялото време, докато ябълките леко омекнат, около 10 минути или по ваш вкус. Опитайте кубче ябълка и проверете дали консистенцията ви харесва. Имайте предвид, че ще продължават да се пекат във фурната.
3. Прехвърлете ябълките върху хартия за печене и охладете на стайна температура.
Сглобяване на всичко!
Загрейте фурната до 170 °C .
1. Извадете кората от фризера. Дъното на кората се намазва с половината от меда. Заравнете го с малка шпатула. Разпръснете кубчетата ябълка хлабаво върху меда, не ги мачкайте.
40 г мед
2. Извадете крамбъла от хладилника. Уверете се, че трохите не са много едри бучки. Разпределете крамбъла върху ябълките. Ще изглежда малко високо и това е добре, леко ще хлътне при печене.
3. Поставете във фурната и печете около 35 минути, докато ръбът на кората започне да покафенява. Извадете от фурната и охладете на стайна температура. Освободете ринга внимателно от тартата. Съхранявайте в хладилник за два до три дни в херметически затворен съд. Точно преди сервиране, поръсете малко мед върху всяка филийка.
40 г мед
Желая ви топла и слънчева есен!
С обич, Бети!
Ше се радвам, ако изпечете този тарт, да споделите впечатленията си тук в коментар.
Любимото ми време за печене дойде! Най-любима ми е ябълковата ти торта! А сега видях още толкова оригинални рецепти! Този петък ще опека този торта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че споделяш тези вкусни рецепти!
Поздрав, Лили И
Ще се радвам да споделиш, когато изпечеш! Благодаря за хубавите думи! Ябълко-ореховата торта ли имаш предвид? Наистина е прекрасна!
ИзтриванеЛюбимото ми време за печене дойде! Най-любима ми е ябълковата ти торта! А сега видях още толкова оригинални рецепти! Този петък ще опека този торта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че споделяш тези вкусни рецепти!
Поздрав, Лили И