Ябълкова салата с козе сирене, горгондзола, лешници и орехи - Apple salad with goat cheese and gorgondzola, hazelnuts and walnuts


Обичам комбинацията на плодове със сирена.Тази ябълкова салата е лесна за правене, а ако имате ренде е и много бърза. Скоро приготвяйки любимия чипс от ябълки, в  стремежа да изсуша по-бързо-по-големи количества, нарязах на най-тънката възможна степен няколко ябълки. Мястото в сушилнята ми се запълни и се заиграх с ябълките...Ето какво се получи.

 
Обичайно със сирена, като бри, камамбер, горгондзола и козе комбинирам смокини или круши, като добавям за контраст рукола. Нейният вкус пък допълвам с ядки. Този път обаче не разполагах с рукола и круши, а само с няколко сорта ябълки, които се оказаха и непотъмняващи. Така че моите " пастички" :) издържаха няколко часа.



Количествата са съвсем ориентировъчни, а избора на сирена е според вашия вкус.Установих, че най-гъвкави и еластични колелца за отгоре се получават от ябълките Грени Смит. Златна Превъзходна също се огъва, но се и поначупи. За хоризонталните слоеве няма никакво значение каква ябълка ще изберете. За мен най-харесвани са сладко-киселите, сочни ябълки. И така ето какви продукти използвах аз.

* 4 ябълки -различни сортове
* 1 ябълка Грени смит- за украсата отгоре
* около 150 гр.козе сирене
* около 150 гр. горгондзола или друго синьо сирене
* 50-60 гр смлени орехи
* 50-60 гр  смлени лешници
* 60-70 гр. сушени червени боровинки или стафиди

 И след няколко часа:



Приготвяне:

 1. Четирите ябълки се нарязват на шайби с дебелина около 4-5 мм. Ако искате може да отстраните семенниците. След нарязването съберете дисковете на  всяка ябълка по отделно.
2. Начупете сирената в две отделни купички.
3. Нарежете с помоща на ренде зелената ябълка Грени Смит на максимално тънки шайби- около1-2 мм.Оставете настрани.


4.Започнете подреждането, направо в чинията в която ще поднасяте. Падналите ядки, парченца  сирене или боровинки, ще използвате за декорация, ако нямате рукола например.
Отделете най-долните и най-горните парченца от нарязаните ябълки и ги хапнете. Аз последователно ръсих на ябълковите кръгчета от сирената, като добавях боровинки, на следващото орехови ядки, после пак сирене с боровинки, после лешникови ядки-докато се изчерпят кръгчетата или височината ви удовлетвори. Притиснете парченцата и корегирайте формата. Най- отгоре поставете 4-6 от полупрозрачните, най-тънките ябълкови шайби, сгънати на четири. Не е необходимо да пречупвате. Когато поставите четирите или шесте сгънати парченца поръсете малко ядки в центъра и поставете по една боровинка като леко притиснете. Това е достатъчно да фиксира сгънатите парченца.




Комбинацията с ябълки е много свежа и приятна. Опитайте. А може би ще ви допаднат:

Салата от целина ,ябълки и орехи...афродизиак и профилактика-Salad of celery, apples and walnuts ... aphrodisiac and prevention

 

Зелена салата четири сирена-Four cheese salad

 

Салата от рукола, круши, орехи и меко козе сирене и......... Салата с рукола, печени круши и халуми и орехи - Arugula salad with pears, walnuts and warm goat cheese in. ........ Arugula salad with roasted pears and walnuts and Halloumi





Насладете се с чаша ароматно червено вино.



Коментари

  1. Ухае на Коледааа... Искам вече да идва и тази публикация, Бети, така да ме сгрява... Благодаря ти, прекрасна си! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ухае ти, заради елхата, в която натиках масата на терасата :)
      Коя публикация чакаш, мила Гери?

      Изтриване
    2. А де... Знам ли и аз какво съм мислела посред нощите. Може би е трябвало да бъде "Коледа - искам вече да идва. И тази публикация така ме сгрява..."
      Ех, Бети, много ти се радвам! Бъди здрава и ти, и семейството ти. :)
      Иначе очаквам с нетърпение всичките ту публикации, защото ти създаваш изкуство с храната, всеки го вижда и е наслада за сетивата :)

      Изтриване
    3. Гери, не знам какво да кажа...много ме радваш винаги с усмихнатите и топли думи, които оставяш тук.
      Благодаря за сърдечното пожелание!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. ММм, много би ми се усладила между храненията. За основно- не успявам да се наситя с една салатка и после цял ден подхапвам, затова просто си доставям удоволствие със салатки между яденията. Пак прелестно представяне ,. Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази салатка беше точно между хранения, Марти :)
      Първо приготвих за снимки, като хапвах някои излишества, после хапнах едната пастичка след снимките, ей така за награда и другите оставих за обяд, но пък нас ни хвана липсата и останаха заедно с налятата чаша вино за късно прихапване..
      Благодаря ти, радваш ме много!

      Изтриване
  3. Бети, чудесни снимки и прекрасна салата! Тази твоята заигравка е направила невероятна презентация!

    ОтговорИзтриване
  4. Nie była bym w stanie zrobić wszystkiego co proponujesz, ale naprawdę kocham Twoje piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam serdecznie

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. To proste, w rzeczywistości.
      Dziękujemy za piękny komentarz! Zawsze miło cię tu widzieć!

      Изтриване
  5. Бети, аз също обожавам тези комбинации, обаче тук освен вкусно е и много красиво! Уникално презентиране и стилно поднасяне! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети отново си сътворила истинско изкуство! Много вкусна и красиво поднесена салата!
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  7. Бети,както винаги си вложила голяма доза творчесто,стил и елегантност в приготвянето,а съчетанието от продукти е страхотно!Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
  8. На теб всичко ти се получава, Бети! Заиграла си се казваш само с няколко ябълки и погледни само какъв резултат. :)) Чудесна идея! И колоритни снимки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Дани, не всичко-в този случай прозрачните кръгчета се окакзаха в повече и по тази причина се заиграх.Направих и други неща, но ги хапнах и не снимах... и вече позаситена и за по-късно и за останалите, спретнах тези "пастички".

      Благодаря ти, за милите думи и усмивките!

      Изтриване
  9. Красиво е всичко приготвено от теб, Бети!

    ОтговорИзтриване
  10. Пак приказка си нарисувала на масата, Бети, есенна магия! :)
    Любими салатки, красиво поднесени! Сякаш са балеринки с нагънати поли и ей сега ще се завъртят в танц! Възхитителни снимки! На мен не ми се получават никога сполучливи в тъмнината. Каква камера ползваш, ако не е тайна?
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  11. Красота, красота!!! И съдържание по мой вкус на 100 %!!! Прелест си създала и снимала, Бети!!! Поредната... Всеки път, когато поемам насам, подготвям очите и душата си за пир на естетиката и вкуса, поръсени с щипка магия и приказност! :)
    Целувки от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам приказката да продължи за теб, мила Тики!
      Благодаря ти сърдечно!
      Прегръдки!

      Изтриване
  12. А ти пък стихове редиш!
    Благодаря ти мила Ирма!

    Камерата ми е обикновена KONICA MINOLTA Dimage Z5.
    И аз не мога да снимам на тъмно. Тези снимки не са с желаното качество, но бяха щракнати в по-късния следобед, въпреки отражателите, които поставих, светлината не бе достатъчна...

    ОтговорИзтриване
  13. Закачливи и красиви! Браво, Бети! Снимките са страхотни! Сърдечни поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Красиво ... плод, сирене и ядки ... чудесна идея за сервирането им!
    Прегръдка Бети :)

    ОтговорИзтриване
  15. Как ме изкушаваш само, Бети! Ябълки със сирена ми е много любимо нещо за похапване, най-много харесвам сорта "грени смит" за тази цел. Също като теб обичам сирената и с круши и смокини, а още и с грозде :) Общи вкусове имаме в това отношение :-) Много, много елегантно поднасяне, страхотна си!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  16. Бети, много вкусно и изключително красиво!
    Страхотно презентиране, веднага ми се прииска да опитам!

    ОтговорИзтриване
  17. Бети, много вкусно и изключително красиво!
    Страхотно презентиране, веднага ми се прииска да опитам!

    ОтговорИзтриване
  18. Твориш. Салатата ти с ябълкови кули, с фантастични ветрилоподобни цветя, е празник:)

    ОтговорИзтриване
  19. Тая салата няма да я пипна. Само ще я гледам :)
    То произведение отново, как да го хапнеш :)))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни