Ябълкова салата с козе сирене, горгондзола, лешници и орехи - Apple salad with goat cheese and gorgondzola, hazelnuts and walnuts
Обичам комбинацията на плодове със сирена.Тази ябълкова салата е лесна за правене, а ако имате ренде е и много бърза. Скоро приготвяйки любимия чипс от ябълки, в стремежа да изсуша по-бързо-по-големи количества, нарязах на най-тънката възможна степен няколко ябълки. Мястото в сушилнята ми се запълни и се заиграх с ябълките...Ето какво се получи.
Обичайно със сирена, като бри, камамбер, горгондзола и козе комбинирам
смокини или круши, като добавям за контраст рукола. Нейният вкус пък
допълвам с ядки. Този път обаче не разполагах с рукола и круши, а само с
няколко сорта ябълки, които се оказаха и непотъмняващи. Така че моите "
пастички" :) издържаха няколко часа.
Количествата са съвсем ориентировъчни, а избора на сирена е според вашия вкус.Установих, че най-гъвкави и еластични колелца за отгоре се получават от ябълките Грени Смит. Златна Превъзходна също се огъва, но се и поначупи. За хоризонталните слоеве няма никакво значение каква ябълка ще изберете. За мен най-харесвани са сладко-киселите, сочни ябълки. И така ето какви продукти използвах аз.
* 4 ябълки -различни сортове
* 1 ябълка Грени смит- за украсата отгоре
* около 150 гр.козе сирене
* около 150 гр. горгондзола или друго синьо сирене
* 50-60 гр смлени орехи
* 50-60 гр смлени лешници
* 60-70 гр. сушени червени боровинки или стафиди
И след няколко часа:
Приготвяне:
1. Четирите ябълки се нарязват на шайби с дебелина около 4-5 мм. Ако искате може да отстраните семенниците. След нарязването съберете дисковете на всяка ябълка по отделно.
2. Начупете сирената в две отделни купички.
3. Нарежете с помоща на ренде зелената ябълка Грени Смит на максимално тънки шайби- около1-2 мм.Оставете настрани.
4.Започнете подреждането, направо в чинията в която ще поднасяте. Падналите ядки, парченца сирене или боровинки, ще използвате за декорация, ако нямате рукола например.
Отделете най-долните и най-горните парченца от нарязаните ябълки и ги хапнете. Аз последователно ръсих на ябълковите кръгчета от сирената, като добавях боровинки, на следващото орехови ядки, после пак сирене с боровинки, после лешникови ядки-докато се изчерпят кръгчетата или височината ви удовлетвори. Притиснете парченцата и корегирайте формата. Най- отгоре поставете 4-6 от полупрозрачните, най-тънките ябълкови шайби, сгънати на четири. Не е необходимо да пречупвате. Когато поставите четирите или шесте сгънати парченца поръсете малко ядки в центъра и поставете по една боровинка като леко притиснете. Това е достатъчно да фиксира сгънатите парченца.
Комбинацията с ябълки е много свежа и приятна. Опитайте. А може би ще ви допаднат:
Салата от целина ,ябълки и орехи...афродизиак и профилактика-Salad of celery, apples and walnuts ... aphrodisiac and prevention
Зелена салата четири сирена-Four cheese salad
Салата от рукола, круши, орехи и меко козе сирене и......... Салата с рукола, печени круши и халуми и орехи - Arugula salad with pears, walnuts and warm goat cheese in. ........ Arugula salad with roasted pears and walnuts and Halloumi
Насладете се с чаша ароматно червено вино.
Ухае на Коледааа... Искам вече да идва и тази публикация, Бети, така да ме сгрява... Благодаря ти, прекрасна си! :)
ОтговорИзтриванеУхае ти, заради елхата, в която натиках масата на терасата :)
ИзтриванеКоя публикация чакаш, мила Гери?
А де... Знам ли и аз какво съм мислела посред нощите. Може би е трябвало да бъде "Коледа - искам вече да идва. И тази публикация така ме сгрява..."
ИзтриванеЕх, Бети, много ти се радвам! Бъди здрава и ти, и семейството ти. :)
Иначе очаквам с нетърпение всичките ту публикации, защото ти създаваш изкуство с храната, всеки го вижда и е наслада за сетивата :)
Гери, не знам какво да кажа...много ме радваш винаги с усмихнатите и топли думи, които оставяш тук.
ИзтриванеБлагодаря за сърдечното пожелание!
Прегръдка!
ММм, много би ми се усладила между храненията. За основно- не успявам да се наситя с една салатка и после цял ден подхапвам, затова просто си доставям удоволствие със салатки между яденията. Пак прелестно представяне ,. Бети!
ОтговорИзтриванеТази салатка беше точно между хранения, Марти :)
ИзтриванеПърво приготвих за снимки, като хапвах някои излишества, после хапнах едната пастичка след снимките, ей така за награда и другите оставих за обяд, но пък нас ни хвана липсата и останаха заедно с налятата чаша вино за късно прихапване..
Благодаря ти, радваш ме много!
Възхитително!
ОтговорИзтриванеИвелина, благодаря!
ИзтриванеБети, чудесни снимки и прекрасна салата! Тази твоята заигравка е направила невероятна презентация!
ОтговорИзтриванеЛучи, благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеNie była bym w stanie zrobić wszystkiego co proponujesz, ale naprawdę kocham Twoje piękne zdjęcia!
ОтговорИзтриванеPozdrawiam serdecznie
To proste, w rzeczywistości.
ИзтриванеDziękujemy za piękny komentarz! Zawsze miło cię tu widzieć!
Бети, аз също обожавам тези комбинации, обаче тук освен вкусно е и много красиво! Уникално презентиране и стилно поднасяне! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря сърдечно! Радваш ме!
ИзтриванеБети отново си сътворила истинско изкуство! Много вкусна и красиво поднесена салата!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)
Еви, благодаря за милите ти думи!
ИзтриванеБети,както винаги си вложила голяма доза творчесто,стил и елегантност в приготвянето,а съчетанието от продукти е страхотно!Хубава сряда!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря за милите думи!
ИзтриванеНа теб всичко ти се получава, Бети! Заиграла си се казваш само с няколко ябълки и погледни само какъв резултат. :)) Чудесна идея! И колоритни снимки! :)
ОтговорИзтриванеЕх, Дани, не всичко-в този случай прозрачните кръгчета се окакзаха в повече и по тази причина се заиграх.Направих и други неща, но ги хапнах и не снимах... и вече позаситена и за по-късно и за останалите, спретнах тези "пастички".
ИзтриванеБлагодаря ти, за милите думи и усмивките!
Красиво е всичко приготвено от теб, Бети!
ОтговорИзтриванеИв, благодаря сърдечно!
ИзтриванеПак приказка си нарисувала на масата, Бети, есенна магия! :)
ОтговорИзтриванеЛюбими салатки, красиво поднесени! Сякаш са балеринки с нагънати поли и ей сега ще се завъртят в танц! Възхитителни снимки! На мен не ми се получават никога сполучливи в тъмнината. Каква камера ползваш, ако не е тайна?
Поздрави сърдечни!
Красота, красота!!! И съдържание по мой вкус на 100 %!!! Прелест си създала и снимала, Бети!!! Поредната... Всеки път, когато поемам насам, подготвям очите и душата си за пир на естетиката и вкуса, поръсени с щипка магия и приказност! :)
ОтговорИзтриванеЦелувки от мен :)
Ще се радвам приказката да продължи за теб, мила Тики!
ИзтриванеБлагодаря ти сърдечно!
Прегръдки!
А ти пък стихове редиш!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила Ирма!
Камерата ми е обикновена KONICA MINOLTA Dimage Z5.
И аз не мога да снимам на тъмно. Тези снимки не са с желаното качество, но бяха щракнати в по-късния следобед, въпреки отражателите, които поставих, светлината не бе достатъчна...
Закачливи и красиви! Браво, Бети! Снимките са страхотни! Сърдечни поздрави, с пожелание за прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеКрасиво ... плод, сирене и ядки ... чудесна идея за сервирането им!
ОтговорИзтриванеПрегръдка Бети :)
Благодаря сърдечно, Дани!
ИзтриванеКак ме изкушаваш само, Бети! Ябълки със сирена ми е много любимо нещо за похапване, най-много харесвам сорта "грени смит" за тази цел. Също като теб обичам сирената и с круши и смокини, а още и с грозде :) Общи вкусове имаме в това отношение :-) Много, много елегантно поднасяне, страхотна си!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Бети, много вкусно и изключително красиво!
ОтговорИзтриванеСтрахотно презентиране, веднага ми се прииска да опитам!
Бети, много вкусно и изключително красиво!
ОтговорИзтриванеСтрахотно презентиране, веднага ми се прииска да опитам!
Твориш. Салатата ти с ябълкови кули, с фантастични ветрилоподобни цветя, е празник:)
ОтговорИзтриванеТая салата няма да я пипна. Само ще я гледам :)
ОтговорИзтриванеТо произведение отново, как да го хапнеш :)))