Как да си направим тесто за пай, галет, тарт без уреди и Ябълков галет









Днес ще споделя един слънчев,  ябълков ден. Обичам точно тези есенни дни, в които се усеща есенното застудяване, но по обяд слънцето те гали с топла милувка. Този ден беше такъв.  Набрах си ябълки, изпекох галет и успях да го снимам. Предната вечер бях приготвила тестото, за което не използвах никакъв уред, само нож. Много пъти, когато съм била на места, на които липсват подходящи уреди съм приготвяла по този начин, защото винаги, където и да си, има с какво да се приготви един галет. Галетът е най-непретенциозния сред своите събратя. Обичам небрежно, рустикалното му обаяние, това, че не трябва определена тавичка, за да го изпечеш. Не е необходима и точилка дори. Една бутилка от вино би свършила работа.  В тази прекрасна люспеста се коричка може да приютиш какви ли не плодове, а и солени плънки. Този тип сладкиши и печива, приготвени с това тесто( обичам и всякакви солени варианти ) е сред най-често печените у дома и съответно в блога. Техниката, която ще видите във видеото може да се използва за каквито и да било варианти на това тесто. Няма значение дали ще го направите веган- с кокосово твърдо олио или веган масло, дали ще използвате различно от пшенично брашно или изцяло безглутенова смес, дали ще използвате яйце в събирането на тестото или не- това е начинът да приготвите тестото без електрически уред.

С набраните ябълки приготвихме и други сладкиши, заложихме новия оцет. Предстоят ябълкови бонбони, ябълков мус, желе, ябълкови палачинки, торта, пайове, напитки, закуски... Надявам се да успея да споделя тук или в Инстаграм. Последвайте ме за да виждате рецептите първи. 

Продукти:

за хрупкавата коричка

400 г брашно

250 г масло или гхи, нарязано на малки кубчета, колкото зарчета

1/2 ч.л. сол

6-7 с.л. ледена вода

За плънката:

5-6 средни ябълки тънко почистени от семенната част

1/2 ч.л.канела

1 с.л. светла тръстикова захар за поръсване на ябълките

25 г масло или гхи за ябълките

1 с.л. светла тръстикова захар за борда

малко растително мляко или половин жълтък за намазване на борда


Начин на приготвяне:

1. В тава или на плот поставете брашното, разбъркано със солта, направете кладенче и поставете зарчетата масло.

2. С помоща на нож започнете да режете, кълцате маслото както показвам във





видеото
. Целта е да получим текстура на влажен пясък.

3. Добавете половината от ледената вода ( за да я поддържаме ледена, обикновено слагам кубчета лед в чашата с вода) Съберете бързо тестото с ръце на топка. Добавете оше малко вода, ако е необходимо. Количеството е ориентировъчно и докато обработваме маслото и брашното част от леда се е стопил. Също така взависимост от брашното количеството вода, което ще добавим е различно. Просто не рискувайте като добавите много вода.

4. Разделете тестото на две части. Галетът, който виждате на снимката е приготвен с половината тесто. Увийте топките тесто в прозрачно фолио и приберете в хладилника за 30 минути. Може да съхранявате там до 2 дни. Преди да го използвате извадете за 20-30 минути от хладилника. На видеото виждате, че използвам восъчна кърпа. Доволна съм и редовно използвам такива кърпи, които съхраняват продуктите свежи. По този начин  намалявам използването на пластмаса у дома.

5. Загрейте фурната на 180 С . Нарежете ябълките с ренде тип мандолина. 

6. Пригответе хартията, в която ще печете  галета. Леко поръсете брашно. Поставете топката тесто. Разточете. За да не набршнявате отгоре, може да покриете с друг лист хартия и да разточвате през нея. Направете кората около 30 см в диаметър.   Наредете парченцата ябълки, като предвидите борд за загръшане, широк 3-4 см. За да ви е по-лесно може да поставите в центъра на кръга форма за печене на торта с диаметър 22-23 см или такава чиния. Леко притиснете, така ще очертаете границите, където ще наредите плодовете. 

7. Наредете парченцата ябълки, както ви подсказва фантазията. Обикновено с последната ябълка запълвам пространствата между наредените вече. Смесете захарта и канелата и поръсете равномерно ябълките. Загърнете краищата, като леко ги пречупвате на 5-7 см. Разпределете парченца масло върху ябълките. Намажете борда с млякото или жълтъка и поръсете с останалата предвидена захар. Предпочитам да използвам мляко или смес от мляко и жълтък за по-светъл цвят на коричката. 

8. Печете 40-45 минути, докато коричката стане златисто кафява и ябълките омекнат. Погледнете го след 35-та минута. Възможно е да е готов. 

Сервирайте с топка ванилов сладолед. 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни