Тарт със сини сливи № 2
Всяка година по това време на годината рецептите се разпределят между смокините и сливите. Два любими плода, с които могат да се приготвят толкова много изкушения. Кликнете върху думите сливи и смокини и ще откриете какво съм приготвяла през годините.
Днес споделям този Тарт със сливи. Номер 2 е, тъй като в самото начало на писането на блога съм споделила Тарт със сливи, който е станал любим на много хора, съдейки по посещенията на рецептата. Този път направих различна основа, която ще ви очарова със съвършена хрупкава, люспеста коричка. Може да се приготви с обикновено масло, но и с веган масло на блок за хората, които са на растителна храна или имат непоносимост към млечни.
Сливите- може да използвате вашият любим сорт, но препоръчвам сини сливи- те са твърди и не се деформират при печене, нещо много важно, особено за този начин на представяне. Използвайте узрели, но твърди плодове, по възможност с еднаква големина.
Приготвянето е много лесно и с малко продукти.
Първо приготвяме тестото за хрупкавата коричка - от брашно, масло, малко сол, оцет и мляко( растително)
Подготвяме сливите, като ги нарязваме на 6 еднакви парченца.
Овкусяваме с канела и кленов сироп или еритритол.
Нареждаме и печем. Изваждаме и сервираме със сладолед или просто поръсени с пудра захар или пудра еритритол.
Това е.
Тарт със сини сливи №2
форма 28 см
Време за подготовка 15 минути
Време за печене 50-60 минути
Общо време 75 минути
Съставки:
1/2 доза тесто за тарт( рецептата по-долу)
800-900 г сини сливи, количеството е приблизително и зависи от големината на формата и сливите
1 ч.л. канела
2 с.л. кленов сироп или подсладител, например еритритол
1 с.л. пудра захар или пудра еритритол за поръсване, по желание
Тесто за тарт/галет/пай с масло( може и веган на блок)
Време за подготовка 15 минути
Време за почивка 20 минути
Общо време 35 минути
Порции 2 кори
Оборудване:
точилка
два листа хартия за печене, за разточване
нож за тесто или чопър, или кухненски робот
скрапер/стъргалка за тесто
Съставки:
320 г универсално брашно, плюс допълнително за разточване
1/2 ч.л. сол
225 г студено несолено масло, нарязано на кубчета( веган на блок е идеален заместител за безмлечен вариант)
2 ч.л. ябълков оцет
6-8 супени лъжици (100-135 мл) студено пълномаслено мляко, веган протеиново мляко
Инструкции:
1. В голяма купа смесете брашното и солта. Разпределете маслото върху брашното и използвайте нож за тесто, за да нарежете маслото на по-малки парченца, с размер около 5- 6 мм. Сега с пръсти смачкайте всяко парче масло. Или смесете брашното, солта и маслото в кухненски робот, докато се получи ронлива смес, подобна на галета.
320 г универсално брашно, плюс допълнително за разточване
1/2 ч.л. сол
225 г студено несолено масло, нарязано на кубчета( веган на блок е идеален заместител за безмлечен вариант)
2. Добавете към сместа с брашното ябълковия оцет и млякото и разбъркайте, за да се смесят, съответно, ако използвате кухненски робот или чопър-добавете там. Пулсирайте, докато сместа се оформи на топка. Не прекалявайте. Искаме трохите да се обединят. Добавете наведнъж първо 6 лъжици от млякото и при нужда продължете, като добавяте по една супена лъжица. Изсипете сместа върху чиста работна повърхност и съберете трохите с ръце. Продължавайте да събирате и притискате трохите, докато се образува топка – това би трябвало да отнеме само минута-две. Използвайте скрапера/ стъргалката, за да изстържете всички парченца тесто от работната повърхност, ако някое от тях е залепнало. Разделете тестото на две части и работете само с едната част наведнъж.
2 ч.л. ябълков оцет
6-8 супени лъжици (100-135 мл) студено пълномаслено мляко, веган протеиново мляко
3. Поставете един лист хартия за печене и леко поръсете с брашно. Поставете отгоре едната топка тесто. Поръсете тестото с няколко щипки брашно. Поставете другия лист хартия и разточете тестото. Завъртайте и обръщайте тестото на няколко разточвания. Поръсвате пестеливо с още брашно, ако е необходимо, за да не залепне. Разточете в груб кръг с дебелина около 6 мм. Възможно е да има няколко пукнатини в тестото и трябва да видите видими парченца масло навсякъде.
Сгънете тестото на три части, като загърнете последователно две страни към средата. След това отново на три части като загърнете горния и долния край към средата. Ще получите спретнат малък пакет тесто. Увийте в пластмасово фолио или восъчна кърпа и го охладете за около 20 минути, за да може тестото да почине и да се охлади. Повторете стъпката на разточване и сгъване с втората част от тестото.
4. След като тестото се охлади в продължение на 20 минути, то е готово за разточване за вашия тарт/ галет или пай. Поръсете отново хартията с малко брашно, поставете тестото и поставете другата хартия отгоре, и разточете тестото, като използвате още брашно, ако е необходимо, за да не залепне, докато стане достатъчно голямо, за да се побере във формата за пай с малък надвес. Ще забележите, че тестото, след като се сгъне и охлади, се разточва в много по-гладко тесто, което е достатъчно здраво, за да се нарязва на решетъчни ленти или други декоративни изрезки.
Тестото за пай вече е готово за пълнене и печене.
Бележки
Ако не е необходимо веднага, тестото може да се съхранява в хладилник до два дни или да се увие добре и да се замрази за няколко месеца, докато не сте готови да го използвате. Замразеното тесто трябва да се размрази за една нощ в хладилник и след това да се остави да се затопли на стайна температура, докато стане достатъчно лесно за работа, макар и все още хладно.
800-900 г сини сливи, количеството е приблизително и зависи от големината на формата и сливите
1 ч.л. канела
2 с.л. кленов сироп или подсладител, например еритритол
Коментари
Публикуване на коментар