Хляб от елда и просо - Buckwheat Millet Bread






Хлябът, който виждате днес е бърз и лесен за приготвяне, естествено без глутен, пълен с фибри, полезни за червата. Страхотен е със солени и сладки гарнитури. Може да препечете филийките и да хапнете с каквото пожелаете. Вкусен е и самостоятелно. Най-хубавото е, че е направен от елда и просо. Обичам и двете и ако сте забелязали често присъстват в плънките на сарми и пълнени зеленчуци. Най-редовно ги добавям вместо традиционния ориз в копривена или спаначена супа. Готвя лапад с елда или просо. Може да видите рецепти с просо  и елдаИ двете култури не са особено популярни, въпреки че са пълни с ползи за здравето ни.  Ще спомена някои:



Елдата

- намалява холестерола

- подхранва кожата, косата и ноктите заради минералния състав

- съдържа флавоноиди, които имат антиоксидантно действие

- помага при псориазис

- помага при анемия заради съдържанието на желязо

- стимулира кръвообразуването




Просото

- създава алкална среда в организма

- съдържа  магнезий, който е отговорен за здравето на цялото тяло и е от съществено значение за производството на серотонин – хормонът на щастието, който играе критична роля за настроението, мозъчната функция, паметта и ученето. Също така регулира нивата на калций и витамин D, което го прави важен и за здравето на костите. Магнезият стимулира производството на мелатонин – хормонът, регулиращ съня. Той успокоява нервната система и подготвя ума и тялото за спокоен и пълноценен сън.

- доставя калий, фосфор, калций, цинк и манган в значими количества. Просото съдържа и фолат, холин, ниацин, както и витамин К и Е.

- осигурява добра протекция за сърдечно-съдовата система;

- редуцира риска от поява на астма и мигренозни пристъпи поради съдържанието на магнезий;

- значително понижава риска от появата на диабет;

- предпазва от натрупване на камъни в бъбреците.

 Преценете дали искате да включите в менюто си тези скъпоценни семена. Напред към рецептата.








Хляб от елда и просо 

Време за подготовка:10 минути 

Време за готвене: 1 час 

Общо време: 1 час  10 минути 


Съставки

180 г елда  (1 чаша)

180 г просо  (1 чаша)

4 супени лъжици псилиум хуск на люспи

240 мл филтрирана вода за смесване с люспите от псилиум (1 чаша)

200 мл филтрирана вода

1/4 чаша кокосово брашно

1/2 ч. л. сода бикарбонат

 1 чаена лъжичка фина келтска /морска сол

1/2 чаша задушена или печена тиква или сладък картоф ( може да се пропусне )

1 супена лъжица ябълков оцет

Инструкции

1. Накиснете елдата и просото за 12 часа или за една нощ, ако е топло оставете в хладилник. Преди да започнете да приготвяте хляба, изплакнете много добре.

180 г елда  (1 чаша)

180 г просо  (1 чаша)

2. Смесете 1 чаша вода и люспите от псилиум. Разбъркайте с вилица и оставете да желира за около 10 минути.

4 супени лъжици псилиум хуск на люспи

240 мл филтрирана вода за смесване с люспите от псилиум (1 чаша)

3. Добавете накиснатите изплакнати зърна в кухненски робот заедно с псилиум гела и останалите съставки. Обработете за около 1 или 2 минути. Тестото няма да е супер гладко,  ще има малко структура, останала от зърната. ( вижти видеото)

180 г елда  (1 чаша)

180 г просо  (1 чаша)

4 супени лъжици псилиум хуск на люспи

240 мл филтрирана вода за смесване с люспите от псилиум (1 чаша)

200 мл филтрирана вода

1/4 чаша кокосово брашно

1/2 ч. л. сода бикарбонат

 1 чаена лъжичка фина келтска /морска сол

1/2 чаша задушена или печена тиква или сладък картоф ( може да се пропусне )

1 супена лъжица ябълков оцет

4. Застелете форма за кекс с хартия за печене. Изсипете тестото и печете в предварително загрята фурна на 175C за около 60 минути. След 20 минути печене пробийте няколко дупки с вилица в горната част на хляба, за да излезе малко пара. Това се прави за да не се отдели коричката при печенето. Довършете печенето. Оставете да изстине във формата за около 10 минути, преди да го поставите върху решетка. Изчакайте с нарязването, докато изстине напълно.

5. Съхранявайте хляба в кутия с капак в хладилника. Може да стои и на стайна температура 1-2 дни. Може да препечете филийки и да намажете с масло, зехтин, конфитюр, мед. 

Бихте могли да замразите хляба на филийки, като поставите хартия за печене между всяка.


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни