Палачинки от елда- веган




Вероятно ви е направило впечатление, че в блога често в рецептите присъства елдата. Този Хляб от елда и просо се хареса от много хора- тук и в YouTube канала ми, съдейки по реакциите им. Добавям елда в супив плънки на сарми или зеленчуци,  в тестото на кексове и мъфини, в смути, в кюфтета, покълвам семената, използвам я често вместо ориз в ризото.






 Елдата е наричана "зрънце за милиони" заради високото съдържание на хранителни вещества. Смята се, че е с произход от Индия, но най-популярна в Русия, елдата е и медоносно растение. Опитвали ли сте мед от елда? Има много интересен аромат на влажно сено напечено от слънце или поне моите асоциации са такива.



Елдата е източник на елементи от изключително важно значение за нашето здраве и играе съществена роля за намаляване на кръвното налягане, предотвратяване на някои видове рак, предпазване от диабет,  подобряване на храносмилането, регулиране нивата на холестерола, подсилване на имунната система, отстраняване на камъни в жлъчката, защита от пристъпи на астма, осовбождаване от запек и т.н. Всички тези полезни свойства на елдата се дължат на богатото съдържание на протеини, минерали, антиоксиданти, и други ароматни съединения.



10 ползи от елдата

1.Най-добрият източник на висококачествени, лесно смилаеми протеини.

Това прави елдата великолепен заместник на местните продукти. Тя увеличава мускулната сила и издръжливост. Също така е полезна за спортуващите. Високо протеиновото брашно от елда се използва за намаляване на холестерола и телесните мазнини в организма. 

2. Богата на флавоноиди, тя ефективно се бори с процесите на стареене на клетките. Съдържа всички 9 незаменими аминокисилини, включително лизин; богата на желязо; богата на витамини и минерали като цинк, мед и ниацин.

 В една купичка елда количеството магнезий е около 86 мг, а той важен за профилактиката на сърдечносъдовата система, високия холестерол и хипертонията. Консумирането на елда подхранва кожата, косата и ноктите заради комплекса от витамини и минерални вещества в нея.

3. Високото ниво на Рутин, извличано от листата на елдата се използва като лекарство за лечение на високо кръвно налягане. 

4. Антиалергична

Елдата или по-точно обвивките на семенцата се използва като пълнеж за възглавници за тези, които са алергични към пера и прах.




5. Елдата може да помогне при диабет

Изследвания доказват, че елдата може ефективно да контролира диабета. С гликемичен индекс 54, тя понижава кръвната захар, по-бавно от ориза и пшеничните продукти. 

6. Елдата помага за храносмилането 

Несъмнено елдата е много ефективна при хора с нарушена перисталтика (заради съдържанието на фибри и пектин) и такива, подложили се на редуциращ режим на хранене. Елдата има и способността да стабилизира нивото на кръвната захар. Елдата е ефективна при изхвърляне на задържана вода или други течности от подукти участъци в организма. Тя укрепва и почиства червата и засилва апетита. Ефективна е при лечение на дизентерия и хронична диария. 



7. Елдата не съдържа вредни химикали.

Тя расте толкова бързо по естествен път, че при отглеждането й н е енеобходимо да се използват пестициди или други изкуствени торов

8. Богатото количество желязо и лецитин подобрява функционалното състояние на черния дроб и панкреаса и повишава съпротивителните сили на организма.

 


9. Елдата е затопляща храна

Тя се класифицира като храна Ян. Ето защо е хубаво да се консумира през студените, зимни месеци. 

10. Елдата не съдържа глутен и не е зърно

Ето защо е отличен избор за безглутенови диети.

ИНТЕРЕСНИ И ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ЕЛДАТА

Елдата е от семейство Лападови и е роднина с  ревена и киселеца.

Нектара от елда се използа от пчелите за направата на мед;

Семената на елдата се развиват много по-бързо от нормалното и по тази причина при отглеждането й не се използват вредни химикали и пестициди;

Елдата се използва като заместител на други зърнени храни за производство на безглутенова бира.

Видео рецепта 



Палачинки от елда-веган

Тези веган палачинки от елда са пухкави, без яйца, супер лесни и бързи. Подходяши дори за замразяване във фризер. Те са идеални за бърза делнична закуска и за неделен брънч! Освен това  са без масло и без рафинирана захар.

Подготовка: 10 мин

Готвене: 10 мин

Общо: 20 мин 


Сухи съставки:

210 г (1 ½ чаши ) брашно от елда 

2 чаени лъжички бакпулвер

¼ чаена лъжичка сол

½ чаена лъжичка канела

Мокри съставки:

3 с. л. ленено брашно + 9 с.л. вода

240 мл (1 чаша) растително мляко + около 120 мл (1/2 чаша)

семената на 1 шушулка ванилия или 1 с.л. екстракт от ванилия

2 супени лъжици кленов сироп  или течен подсладител по избор, в моя случай няколко капки стевия, или пропуснете всякакъв подсладител


Инструкции:

1. В голяма купа разбийте всички сухи съставки.

210 г (1 ½ чаши ) брашно от елда 

2 чаени лъжички бакпулвер

¼ чаена лъжичка сол

½ чаена лъжичка канела

2. Разбъркайте всички мокри съставки и разбийте заедно, докато не останат бучки.

3 с. л. ленено брашно + 9 с.л. вода

240 мл (1 чаша) растително мляко+ около 120 мл (1/2 чаша)

семената на 1 шушулка ванилия или 1 с.л. екстракт от ванилия

2 супени лъжици кленов сироп  или течен подсладител по избор, в моя случай няколко капки стевия, или пропуснете всякакъв подсладител

3. Разбъркайте мокрите съставки със сухите до гладко тесто. Проверете гъстота и добавете, ако е необходимо още мляко. Вижте видеото.

4. Загрейте голям тиган и добавете малко масло(веган или олио), ако е необходимо. 

5. Използвайте супена лъжица за да слагате от сместа в тигана за по-малки палачинки или 1/3 мерителна чаша за по-големи.

6. Гответе около 1-2 минути, или докато започнат да се образуват мехурчета отгоре на палачинките. Настройте котлона на умерено висока температура, така че палачинките да се пекат, но не да изгарят или да се сушат.

7. Обърнете и гответе още 1-2 минути. 

8. Повторете, докато се използва цялото тесто. 

9. Сервирайте с пресни плодове, кленов сироп и се насладете! Може да поръсите и с еритритол на пудра. Палачинките са страхотни и със солени плънки и гарнитури. Сервирани с пушена риба например.  Подходящи са и по време на пости. Например със сотирани гъби.

Бележки

Регулирайте гъстотата на тестото според желанията си. Вижте видеото. Ако решите, че искате голяма по-тънка палачинка опитайте с по-рядко тесто, започнете да добявате вода или растително мляко малко по малко като разбърквате след добавяне. Опичайте по някоя палачинка, докато достигнете до желаната гъстота. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни