Елда с шийтаке и седмолист - Buckwheat with Shiitake and Ground Elder
Песто от коприва и диворастящи треви
Супа от диворастящи треви
Смути "Зелено утро"
Копривена супа
Бъркана баница с коприва
Юдино ухо, коприва и орехи
Пълнозърнести крекери от лимец с коприва
Солени кексчета с билки и пармезан
Ферментирало сирене от слънчогледови семена
Днешното ястие е от елда и гъби шийтаке. Семпло и бързо, но много вкусно. Добавих свежа връзка седмолист- съвсем млади листенца и цветчета ароматни теменужки. Те не са само за декорация. Придават не само пролетен вид на ястието, но добавят и свеж цветист аромат. Опитайте-ще ви хареса! Разбира се всичко е старателно измито. В купа с вода пускам всички листа и цветя, които ще слагам. Разбърквам добре за да изпадат дребни прашинки. Изваждам листата и цветята, изливам водата, изплаквам купата и отново повтарям, докато не се убедя, че водата е чиста. Листата оставам да се отцедят и поставям в салфетка или чиста кухненска кърпа. Може да завиете кърпата, да я поставите в стъклена кутия и да съхранявате листата ден-два в хладилника.
Листата на седмолиста (Aegopodium podagraria) имат аромат на морковени листа. Те са от едно семейство. Бихте могли да замените седмолиста с листа от моркови или дори магданоз. Може също да нарежете на ситно, и да объркате с елдата.
Седмолистът се е използвал като лечебно растение - намалява възпалението при подагра- използват се смачкани листа или прясно изцеден сок.
Има обезболяващо, противовъзпалително, диуретично, успокояващо действие.
Външно се правят лапи при изгаряния, ревматизъм, ужилвания, болки в ставите.
И разбира се използва се за храна - сурови листа или сготвени в супа, омлет, запеканка, каквото ви хрумне. Опознайте го, ако имате възможност. Съдържа и витамин С.
Продукти:
* 200 г елда ( 1 чаша от 250 мл)
* 1 среден жълт лук
* 250 г гъби шийтаке
* 3 с.л. олио, аз използвах слънчогледово
* 2 с.л. кокосово масло
* 500 мл вода
* 1 ч.л. био зеленчуков бульон
* черен пипер
* сол - аз използвах малдонска
* млади стръкове седмолист -Aegopodium podagraria
* няколко виолетки
Начин на приготвяне:
1. Изплакнете елдата. Оставете да се отцеди.
2. Нарежете лука на ситно. Нарежете гъбите на 7-8 парчета . По-малките оставете цели.
3. В тенджера загрейте 1 с.л. олио и 1 с.л. кокосово олио. Добавете гъбите и сотирайте докато леко покафенеят. Извадете ги и ги оставете в купа.
4. В същата тенджера добавете останалите 2 лъжици олио и кокосово масло. Добавете лука и сотирайте докато омекне. Добавете елдата и при непрекъснато бъркане гответе 1-2 минути.
5. Добавете водата и бульона. Разбъркайте. Оставетет да заври. Сложете капака и намалете огъня, така че ястието да къкри. Гответе 15 минути. Поръсете с черен пипер. Разбъркайте. Изключете и оставете ястието под капака още 10 минути.
6. Разпределете в чиниите. Поръсете с малко сол. Може и да не се налага . Опитайте и преценете според бульона, който сте използвали. Добавете стръковете седмолист. Може да ги нарежете като магданоз. На мен такова ми беше вдъхновението. Поръсете цветчета виолетки.
Бети,
ОтговорИзтриванечудесно пролетно, много красиво и вкусно ястие.С интерес очаквам всяко твое предложение, особено пролетта и си мисля - с какво ли ще ме изненадаш.Седмолистът е билката, с която се е хранил Св.Серафим Саровски , надарен от Бога с три дарования - духовен наставник на немощните души, прозорливост и лечителска дарба.Седмолистът съм го виждала само по снимки, но засега не съм го намирала, нито опитвала.
Но врабчовите чревца са много вкусни, а и полезни.Надявам се да намеря и бръшлянова самобайка , дано ми се отдаде и тази възможност.
Благодаря ти отново за прекрасната пролетна идея и за публикациите относно различните пролетни цветя, билки и ядливи треви.Бъди здрава и благословена !