Азиатска купа с магични сини оризови нудъли - Asian Bowl with Magical Blue Rice Noodles
Първия ми опит с азиатска храна. Моля, не ми се смейте много. Имам само вкусов опит и разговор с готвач виетнамец. Дори не мога да си представя колко необятна е тази кухня, не само по държави, но и по региони. И както всяка национална кухня има типични съставки и начини на готвене, така и във всеки дом хората приготвят храната си по техен си начин. Тази мисъл ми вдъхна смелост да публикувам опита си с вас.
Обичам да откривам и пробвам различни храни, най-вече съм любопитна към плодове и зеленчуци, подправки и билки. Понякога тези неща са скъпи, просто защото ги няма при нас, друг път просто са различен поглед върху нещата, които ни заобикалят. Едно от удоволствията е да споделя опита си с хората, тук в блога и в Инстаграм- кликнете на линка и ме последвайте. Често публикувам там бързи рецепти , закуски и снимки от местата, на които ходя, и не винаги успявам да публикувам тук.
От известно време съм открила някои хранителни "боички" - напълно естествени, природни оцветители. Който следи блога ми знае тази ми страст. Виждали сте боядисаните с естествени бои великденски яйца. Когато се увлякох да приготвям сурови торти и десерти също изникна необходимостта да дам живот и вкус на това, което приготвях. Исках наситен вкус и цвят, различен от гамата на кремаво бяло и всички нюанси на кафяво- все пак повечето сурови десерти и торти се приготвят на базата на някакви ядки. Малко по малко открих дехидратираните прахове от различни цветя, плодове, зеленчуци и цветя. Непрекъснато обогатявам колекцията си, и това поддържа ентусиазма ми да експериментирам.
В днешното ястие използвах прах от пеперуден грах. Виждали сте вече една торта с него. И смути купички в Инстаграм. Тогава споменах, че е "магичен" . Когато е сух е с опушено лавандулов цвят (има ли такъв цвят или този нюанс е само в моята глава !? ) Когато се разтвори във вода я оцветява в синьо- виждате цвета по снимките. Когато се добави киселина- се обагря в розово лилаво. Ще видите на последните снимки.
Най- много разчитам на дегустаторите у дома. И съм толкоооова щастлива, че са отзивчиви и приемат хрумванията ми с интерес, непредубедено, с една дума много им харесват.
Моят любим е свикнал с разноцветните храни, досега само в торти, десерти и закуски- вижте купите, които съм публикувала в Инстаграм. Беше изненадан, очарован от вида на днешния обяд. След като премина първата реакция на приемане на цвета на храната, тръпнех в очакване дали ще му допадне и на вкус. Не че пеперудения грах дава какъвто и да било вкус, просто сосовете и въобще съчетанието на вкусовете... Дааааа! Много му хареса! Надявам се и на вас, ако решите да приготвите! Ще се радвам да споделите, ако съм ви вдъхновила. Тагвайте ме, споменавайте ме с @vkusnosbety или @BettyYovcheva във ФБ или в Инстаграм- @vkusnosbety и #vkusnosbety. Доставя ми голяма радост да виждам, че съм ви вдъхновила да опитате нещата, които приготвям. По рейтинга на публикациите в блога ми виждам движението на рецепти в топ 10, които са в страничната ми лента, но не мога да разбера кой ги чете и приготвя. Просто, ако не ме споменете в тези медии, не мога да ви благодаря за доверието, което сте ми оказали.
Благодаря, ако сте прочели всичко до тук!
Преди да премина към съдържанието и начина на приготвяне на купичките, трябва да спомена, че както при всяка паста, независимо каква е трябва организация. Както съм казвала неведнъж пастата не може да ни чака, чакаме я ние. По-долу ще опиша съвсем точно последователността на приготвяне .
Необходими продукти:
за соса за тофу парченцата
* 1 ч.л. соев сос
* 1 ч.л. сусамово олио
* 1/2 ч.л. кокосова захар
* 1 ч.л. оризов оцет
за тофу кубчетата:
* 200 г тофу, моето беше с чили- нарязано на кубчета
* черен и бял сусам
* 2 с.л. растително олио
За нудълите :
* вода - около 1 л
* 1 ч.л. прах от пеперуден грах
* 120 г оризови спагети/нудъли
сос за нудълите:
* 2- с.л. сок от лимон
* 1 с.л. соев сос
* 1 ч.л. кокосова захар или кленов сироп - не е много азиатско, но ще свърши работа
* 1/2 ч.л. едро смляно чили
* 1 с.л. оризов оцет
* 1 скилидка чесън - пресована
* 2-3 с. л. вода или зеленчуков бульон
За гарнитура:
* бланширани броколи
* червено зеле на тънки ивици
* репички рендосани на тънки кръгчета
* зелена люта чушка
* черен и бял сусам
* ядливи цветя
Може да се сложат още листни зеленчуци, царевица, краставица, бок чой, фъстъци, гъби, лук...Аз разполагах само с това, което съм сложила. Нищо, следващия път купата ще е по-богата.
Начин на приготвяне:
1. Овалях от всички страни тофуто с двата вида сусам. Оставих настрани.
2. Сложих водата за бланширането на броколите.
3. Приготвих в отделни купички двата соса.
4. Загрях тиган с 2 с.л. растително олио и наредих кубчетата тофу. Огънят трябва да е умерен, за да не прегарят парчетата и да имате време да ги обръщате.
През това време бланширах броколите. Когато водата завря сложих розичките. Водата спира да ври в този момент, защото броколите я охлаждат. Когато варенето започне отново, броколите вече са сменили цвета си в ярко зелен. Изсипете ги в гевгир и изплакнете със студена вода.
Оставете в отделна купа.
Когато цялото количество тофу е готово- обърнали сте от всички страни, поръсете отгоре соса, който приготвихте предварително за него. Течноста е малко затова дръпнете от огъня.
5. Сложете в тенджера вода за нудълите. Поставете праха от пеперудения грах. Когато заври добавете нудълите. Варете на спокоен огън според указанията на опаковката или ги опитайте. Ние ги обичаме al dente - т.е. леко твърди. Когато са готови, според вида, дебелината на вашите нудъли и степента, която искате на готовност варенето ще отнеме различно време. Отцедете ги през гевгир. Може да изплакнете, аз не го направих, защото поднесох веднага и те нямаше време да се слепнат. Запазете синята вода. В нея може да сварите ориз за десерт.
Сглобяване на купите:
1. Разпределете соса за нудълите в две купи.
2. Сипете нудълите.
3. Разпределете тофуто, броколите, червенето зеле, репичките. Добавете зелено чили на парченца и цветя
Грабвайте пръчиците и започвайте.
Когато разбъркате нудълите ви чака изненада. Те започват да се оцветяват в розово виолетови отенъци. Това е следствие от магичното действие на пеперудения грах. При наличие на киселина - оцет или лимонов сок променя цвета си от син на розово - лилав.
Looks deli!
ОтговорИзтриванеHAPPY WEEK
xoxo
http://stylishpatterns.blogspot.com
Alejandra, thank you dear!
ИзтриванеИмам нужда от цветове и ти винаги ми ги сервираш в голяма доза вкусна и красива храна. Мисля, че тук човек би могъл да се нахрани с очи, а колкото до това дали си се справила, за мен си. Едно от най-важните неща е да е вкусно за тези, за които е приготвено, всичко останало е без значение. Поздрави, вълшебнице!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Да, най-важните хора, когато харесат направеното е толкова стоплящо и ти дава невероятен заряд! Ти, също го правиш с изключително милите си коментари! Прегръдки! Бъдете здрави!
Изтриванеkeep posting really great content.. you're awesome!!
ОтговорИзтриванеThank you so much, Davey!
ОтговорИзтриванеGood content. You write beautiful things.
ОтговорИзтриванеvbet
sportsbet
mrbahis
sportsbet
hacklink
taksi
korsan taksi
mrbahis
hacklink