Торта с цветя, плодове и прах от пеперуден грах - Butterfly Pea Powder Cake with flowers and fruits


В контраст с тихо сипещия се сняг навън и в пълна хармония с моята същност жадуваща за слънце, пролет и цветя ⚘🌱🌷🌿🌞 споделям една торта, която направих за рожден ден.  Обичам да създавам торти и имам свободата да измисля аз декорацията. Като се замисля малко са тортите, които съм направила и в тях да няма цветя.  Цветята са най-доброто пожелание за радост, здраве, живот и благоденствие. Пролетта не е само сезон, тя е състояние на душата и ума, събуждане, надежда, енергия, сила, ентусиазъм, песен, полет. 
Обичам да използвам цветя и в други неща, които слагам на трапезата.
Украсата на тази торта е с теменуги, къпини, боровинки и клончета цъфнал розмарин, който скъсах от градината ми, преди снегът да охлади ентусиазма му за цъфтеж 😀.

Кремът, с който е покрита тортата също е  оцветен с прах от цвете- пеперуден грах (Butterfly pea). Това е един вълшебен прах, за който ще ви разкажа друг път.

Моето пожелание към рожденика и към теб, читателю, който се отбиваш тук,  е за пролет в душата!

Пристъпвам към тортата. Както винаги ще дам подробни обяснения за да бъда полезна на всеки с опит или без, който пожелае да приготви тази торта.
Блатовете на тортата са шоколадови, сочни, без да се напояват или пръскат с нещо, използвах кокосова захар, която придава лек карамелен привкус. Спрямо класическата торта съм намалила количеството захар. В крема, който по желание на момичето, което поръча тортата е от маскарпоне изобщо не съм добавяла сладост. В сладкарския крем, който добавих за по-фин вкус, има 40 г захар. Който е приготвял сладкарски крем, знае какви количества захар има по принцип в този крем.  Ако се стремите да използвате по-малко захар вижте как съм направила тази торта. За традиционалистите мога да добавя, че тортата е лека и съвсем не е безвкусна.



Необходими продукти:

За два блата Devil's food cake с диаметър 18 см , които разделих на половина. Постъпкови снимки за приготвянето на блата, как изглежда сместа или искате да направите по-голяма торта, може да прочетете тук - Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи.

Продукти:

Сухи:

* 340 г брашно
* 380 г кокосова захар
* 90 г какао
* 1 с.л. (равна) сода
* 1 1/2 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. сол

Мокри:

* 360 мл прясно мляко
* 120 г стопено краве масло
* 1 ч.л. оцет
* 3 големи яйца
* 240 мл гореща вода
* 1 с.л. ванилов екстракт

Изпекох два блата. За изпичането използвах две  форми с подвижно дъно с диаметър 18 см . Всеки от блатовете разделих на две равни части. Изрязаната, изпъкнала част от  горе *** се запазва за бонбони, кейк попс или добавка към сладолед, основа за сладоледена торта, трайфъл, ... Може да се замрази.

*** При начина на печене, който описвам по-долу изпъкналата част, която се отстранява е минимална.




Приготвяне:

1. Формата се намазва с масло и поръсва с брашно. Оставя се настрана.

2. Млякото се разбърква с оцета. Оставя се настрана.

3. Фурната се загрява на 160 С - БЕЗ обдухване.

4. Сухите съставки се пресяват, добавя се захарта. Разбърква се сместа.

5. В друга купа се смесват всички мокри съставки без горещата вода. Разбиват се за кратко.

6. Към сухите се добавят мокрите. Разбива се бавно, около 2 минути, докато сместа стане гладка и еднородна. Сместа е гъста, както ще видите на снимките в тази публикация .

7. Към  готовата гъста смес добавете горещата вода, като разбиете добре.(Ако използвате кафе, разтворете го в горещата вода, непосредствено преди да я добавите.) Сместа става доста рядка, виждате по бъркалките няма нищо полепнало. Това не бива да ви притеснява.

8. Изсипете сместа във формата. Печете около 1 ч. и 30 минути. Обикновено, всичко което пека, поставям на първата степен/ниво ( от 3 въможни) във фурната. Най-горната степен/позиция използвам, когато гриловам нещо. Средната степен използвам най-рядко и най-много- долната степен/позиция. Ако имате дълбока форма за печене, макар и без подвижно дъно на DECORA, вижте инструкциите тук .  Отново дадох същия линк, но там съм направила постъпкови снимки, които илюстрират чудесния резултат от използването на тези тави за блатове, в които се изпича наведнъж цялото тесто и после се разделя изпечения блат.  Установих, че блатовете се изпичат много по-добре и бухват повече, ако тавичката се постави на по-ниска позиция във фурната и печенето е на 160 С за по-продължително време.
Поставете решетката най-долу, на пода фурната, обърната с изпъкналата част на горе и поставете тавата или тавите върху нея. След час и половина пробвайте с дървен шиш, като забиете в средата на блата. По него не бива да има залепнали никакви трохи.
Друг признак за готовност на блата е, ако леко се е отделил от стените на формата. Извадете от фурната и оставете за 20 - тина минути във формата. Извадете за окончателно охлаждане върху решетка.

9. Разделете всеки блат на  две ( в моя случай) или повече хоризонтални блата след пълното охлаждане.

Докато тортата се пече или предварително , например няколко часа, пригответе крема за тортата, който е от маскарпоне и сладкарски крем. Това беше желанието на поръчителя.
Първо приготвих сладкарския крем.

Крем пълнеж на тортата:

* 500 г маскарпоне на стайна температура- 20-23 С
* сладкарски крем, приготвен по рецептата по-долу.

За сладкарски крем :

   *  200 мл
 млечна сметана

   *  100 мл прясно пълномаслено мляко
   
*  ½ чаша светла тръстикова захар на пясък около 50 гр
   
* щипка сол
   
* 3 яйчни жълтъци
   *
 2 супени лъжици царевично нишесте
   * 
120 гр студено масло нарязано на кубчета
   
* 1 с.л. екстракт от ванилия или семенцата от една шушулка 



 Приготвяне: 

1. В тенджерка сипете млякото и сметаната, както и половината захар. Загрейте на слаб огън  и бъркайте от време на време колкото да се стопи захарта. За предпочитане е тенджерата да е с дебело дъно или незалепващо покритие. Ако за първи път правите този крем, и съдът, в който ще го приготвяте не е с дебело дъно, по-добре е да го направите на водна баня. Въпреки, че  сгъстяващия елемент е нишестето, все пак внимавайте.

2. Междувременно, разбийте жълтъците с останалата захар,  докато се получи пухкав бледожълт крем. Добавете царевичното нишесте, разбийте докато се смесят добре.


3.  През това време млечната смес е закъкрила. Към яйчната смес на тънка струя при непрекъснато разбиване добавете от горещата млечна смес-не повече от половината.Тази получена, темперирана смес изсипете обратно в тенджерата с млякото и непрекъснато разбърквайте със силиконова шпатула или дървена лъжицаБъркането и къкренето продължават докато се получат балончета и сместта се сгъсти и стане гладка и лъскава.-Както при пудинга. Свалете от котлона и добавете ванилията и маслото, нарязано на малки парченца. Разбърквайте докато маслото се стопи. За максимално гладка текстура разбийте с миксер или телена бъркалка. Поставете свежо фолио, за да не хване коричка и оставете за няколко часа в хладилника. Когато вадите крема и отстранявате фолиото, внимавате да не падне кондензиралата пара в крема. За да не се случи това,  фолиото може да се сложи директно на повърхността на крема. Ако искате да си спестите завиването и изчакването да се охлади крема, а и цапането на други съдове може да поставите тенджерката в съд със студена вода и да разбърквате непрекъснато. Необходимо е да охладите до 25-30 С. 


4. Разбийте леко маскарпонето. На два пъти добавете охладения сладкарски крем и разбийте само колкото да се получи еднородна смес. Не разбивайте повече от необходимото. В началото при смесването може да използвате шпатула. За финал разбийте за кратко с миксер.
За равномерно разпределяне на крема между блатовете претеглете готовия крем, извадете 100 г и разделете останалия  на 3 части.

5. Идва ред на сглобяването на тортата.
Поставете две широки ленти от хартия за печене върху подложката, на която ще бъде тортата. Поставете ги с леко застъпване, така че да покриете диаметъра на подложката. Ще ги премахнете, когато сте готови с измазването на тортата. Това е добър начин за предпазване на подложката абсолютно чиста след като приключите с покриването на борда на тортата.
Поставете първия блат върху лентите. Поставете около него регулиращ ринг и широка ( по-широка от ринга) ацетатна лента, която ще запази формата на високата торта. Сипете и изравнете една част от крема. Поставете втория блат и леко притиснете. Сложете втората част от крема и следващия блат. По същия начин и третата част от крема и последния блат.  Приберете в хладилника за поне 5-6 часа или за10-12 часа. На другия ден измажете с лилавия крем.

Крем за покриване на тортата:

* отделения крем от пълнежа на тортата на стайна температура
* 125 г масло -меко, на стайна температура
* 5 с.л. пудра захар от светла тръстикова захар( сама си смлях с Нутрибулет)
* 1 ч.л. прах от пеперуден грах
* 1 ч.л. смлени  на прах ванилови шушулки

1. Разбийте маслото. Добавете пудрата захар и ванилията . Отново разбийте, отначало внимателно приобщете захарта към маслото и след това на бързи обороти до пухкав крем.
2. Добавете на части отделения крем от маскарпоне. И разбивайте до пълното му приобщаване. Много е важно маслото и крема да са с еднаква температура.
3. Добавете праха от пеперудения грах  като разбърквате с лъжица в началото. Ако искате сложете в началото половината и преценете колко наситен искате да бъде цвета.
4. Отделете около 2-3 с.л. от крема за декорация,  ако искате. Част от този крем използвах за закрепване на плодовете, макароните и цветята на повърхността на тортата. Малка част от отделения крем направих по-тъмен.



Измажете тортата  с крема. За гладки стени е добре да се постави тортата на въртяща се форма и разбира се да се използва широка шпатула, която да е поне колкото е височината на тортата. Разбира се, може да използвате тясна шпатула, с която да направите вертикални мазки, като при тази Сурова малиново - боровинкова торта.
Измазаната торта се връща в хладилника за 2 часа, може и повече. Когато решите да я декорирате- изваждате. Отстранявате хартиените ленти внимателно.






Украса на тортата:

Използвах ядливи цветя- градински теменуги, малки стръкчета с цъфнал розмарин, къпини, боровинки, и макарони с матча, които може да намерите в линка - маркирала съм думите макарони с матча, кликнете и ще ги видите. Макароните в случая слепих с крема от пълнежа на тортата.
С най-малкия кръгъл накрайник, който имам направих по борда малки точки. И тъй като кремът, с който тортата е покрита е вече доста твърд,  използвах част от отделения крем, който държах на стайна температура за да закрепя плодовете на повърхността.



Ами това е! Който реши да направи тази торта или следва съветите ми, ще се радвам да сподели своя опит и да ми каже това- в коментар тук в блога.
Във  FB като хареса страницата ми и ме последва. Покажете ми какво сте направили, ако съм ви вдъхновила и ме зарадвайте. Споменете ме за да видя @ВкусносБети.
Ако вашата медия е  Инстаграм, открийте ме и ме последвайте @vkusnosbety  




Коментари

  1. За тази торта просто нямам думи, или има само една: РАЗКОШ, а дори и тя е малка, за да се опише чувството, като я видях! Нека винаги да е пролет и в твоята душа и все така да бъдеш вдъхновена и да ни радваш с такива прелестни вкусотии! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна е, Бети, и по мой вкус - не толкова здравословна и с достъпни продукти.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни