Сурова малиново - боровинкова торта - Raw Berries Cake


От известно време, както са забелязали, тези от вас, които следят блога ми,  се увличам в приготвянето на сурови десерти. Много от вас са приготвяли поне някакви енергийни топчета, барчета или бонбони. Наясно сте с голямото разнообразие или не ( зависи от гледната точка) на  продукти. Често срещано мнение е, че суровите сладкиши/торти са еднообразни, тежки на вкус и са в кафявата гама, тъй като основните съставки са ядки и сушени плодове. Да, това са едни от основните продукти за този вид сладкиши и са богат  източник не само на калории/енергия, но и на нутриенти, заради което са ценени от суровоядците. Относно цвета- кафевият цвят е красив- топъл, земен. Обичам всички цветове. Ярките - имат своята вибрация и ни карат да се чувстваме жизнерадостни. Затова се стремя да правя цветни сурови десерти.   Всяка следваща торта, която приготвям е ново предизвикателство. Искам да са вкусни, ефектни, да изненадват, да са с разнообразен вкус и визия и най-вече да предизвикват радост у тези, които я хапват. За свеж вкус и цвят използвам повече плодове - пресни или дехидратирани, както и различни прахообразни оцветители с напълно естествен произход.

В последната торта използвах много малини и  боровинки. Намалих количеството кашу, добавих банани и авокадо за мекота на кремовете, прах от червено цвекло и арония за засилване на интензивността на най-тъмния крем. За да намаля количеството на кокосовото масло, което използвам за стягане и обединяване на съставките добавих любимият ми хуск. Той абсорбира влагата от многото плодове, набъбва и също действа  сплотяващо. Малините съдържат естествено доста пектин, който се активира от лимоновия сок и малко количество кленов сироп. Да, знам, че кленовият сироп не е  суров продукт, но може да се замени със суров сироп от агаве, като използвате половината от посоченото количество, защотото е много по-сладък. Може да се замени и с мед, ако сте ОК с консумирането му или с обелени от ципата фурми. Може да се подслади и със стевиа или ксилитол, при необходимост от ограничаване на захар, под каквато и да е форма. Тъй като исках да има елемент на изненада , а и тортата беше за празник на малък прощъпулник скрих трите розови слоя под светло син крем, оцветен със синя спирулина.
 Време е за рецептата.



Ще напиша продуктите в реда, в който приготвях тортата.

Продукти:

Малинов крем I  и II

* 300 г накиснато за 8 часа кашу
* 2 банана- добре узрели
* сок от 1 лимон-  60 мл
* 130 г сурово кокосово масло - втечнено на водна баня ( отмервате количеството, поставяте в купа. Купата с масло поставяте в по-голяма, пълна с гореща вода)
* 2 с.л. кленов сироп
* 250 г малини
* 1 авокадо
* 2 с.л. хуск

* 3 банана - зрели, но без кафяви петънца по обвивката


Форма с d16 см и подвижно дъно се покрива с хартия за печене. От вътрешната страна на борда на формата е добре да се постави ацетатна лента. Това ще осигури съвършено гладко отделяне на тортата от формата.  Всички съставки се блиндират гладко. Сместа се разделя на две половини. Едната половина е крем I. Върху него се поставят трите банана, на които са отрязани краищата. Нареждат се в кръг, близо до стените на формата. Поставете в хладилник или във фризер.

За крем II
*  втората половина от крема
* 1 ч.л. прах от цвекло
* 1 с.л. розова вода
* 70 г малини
* остатъка от бананите, които сте наредили
* 20 г кокосово масло- разтопено
* 250 г малини

Всичко, без 250 -те грама малини се пасира гладко и се поставя във формата. Заглажда се и отгоре се нареждат малините - 250 г . Отново се прибира в хладилника или фризера.

За крем III

* 200 г кашу, накиснато за 8 часа
* 200 г планински боровинки
* 2 с.л. кленов сироп
* 60 г кокосово масло - разтопено
* 2 с.л. лимонов сок
* 1 с.л. хуск
* 1 с.л. прах от арония

Всички съставки се блендират до гладка текстура . Смета се поставя върху малиновия слой, изглажда се отгоре и отново във фризера.

Основа:

* 100 г бадеми
* 100 г конопени семена
* 50 г орехови ядки
* 8-10 фурми
* 1 с.л. кокосово масло

Бадемите, конопените семена и ореховите ядки се смилат фино. Изсипва се смета в купа и се добавят фурмите и кокосовото масло. Добре се омесват и сплотяват.
 Поставете обръч с диаметър 20 см върху подложката за торта, която ще използвате. С пръсти разпределете основата и притиснете добре към дъното. Охладете и отстранете формата.
Поставете в центъра готовата малиново-боровинкова торта. Оставете в хладилника.

Син крем :

* 300 г кашу - накиснато за 8 часа
* 3 с. л. кленов сироп
* 100 г кокосово масло-стопено на водна баня
* 200 г кокосова сметана
* 2 с.л. хуск
* 1 ч.л. смлени ванилови шушулки
* 1/2 ч.л. синя спирулина на прах

Пасирайте всички съставки до гладък крем. Поставете отново  около блата ринга с диаметър 20 см . Добре е отново да поставите ацетатна лента. Поставете сместа в пош с кръгъл накрайник, дори в случая може и без накрайник и шприцовайте крема около малиновата торта. Тръснете няколко пъти тортата, за да се разпредели крема и да не останат кухини. Намажете отгоре, изравнете и приберете в хладилника докато се стегне кремът.
Ако искате да оформите както аз съм направила, отделете една част от крема.
След като кремът стегне, отстранете ринга, отлепете ацетатната хартия и оформете с шпатула мазки, подобни на тези, които виждате на снимката. За розовите мазки направих розов крем с прах от сушена розова питая.



Декорирайте с плодове- малини, къпини, боровнки, цветя

И накрая една снимка, която получих и на която  много се зарадвах. Ето как изглежда парче от тортата.




Ако блогът, рецептата и това, което споделям ви доставя удоволствие и ви харесват, ще се радвам да ме последвате в Instagram и страничката на блога ми във Фейсбук. Обичам да получавам обратна връзка за това което правя! 
Споделяйте и коментирайте! 
Благодаря ви от сърце!






Коментари

  1. toll gemacht, sehr schön
    sie sieht wundervoll aus!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Твоите прекрасни нежни, цветни творения ме оставят без думи. Прелест!

    ОтговорИзтриване
  3. yummy!
    HAPPY WEEK
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  4. Bety, the cake you made is a work of art. And the inside looks so delicious and moist and colorful. I love the blue frosting too, so pretty. I hope you are doing well and enjoying these September days.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни