сряда, 11 септември 2019 г.

Сурова малиново - боровинкова торта - Raw Berries Cake


От известно време, както са забелязали, тези от вас, които следят блога ми,  се увличам в приготвянето на сурови десерти. Много от вас са приготвяли поне някакви енергийни топчета, барчета или бонбони. Наясно сте с голямото разнообразие или не ( зависи от гледната точка) на  продукти. Често срещано мнение е, че суровите сладкиши/торти са еднообразни, тежки на вкус и са в кафявата гама, тъй като основните съставки са ядки и сушени плодове. Да, това са едни от основните продукти за този вид сладкиши и са богат  източник не само на калории/енергия, но и на нутриенти, заради което са ценени от суровоядците. Относно цвета- кафевият цвят е красив- топъл, земен. Обичам всички цветове. Ярките - имат своята вибрация и ни карат да се чувстваме жизнерадостни. Затова се стремя да правя цветни сурови десерти.   Всяка следваща торта, която приготвям е ново предизвикателство. Искам да са вкусни, ефектни, да изненадват, да са с разнообразен вкус и визия и най-вече да предизвикват радост у тези, които я хапват. За свеж вкус и цвят използвам повече плодове - пресни или дехидратирани, както и различни прахообразни оцветители с напълно естествен произход.

В последната торта използвах много малини и  боровинки. Намалих количеството кашу, добавих банани и авокадо за мекота на кремовете, прах от червено цвекло и арония за засилване на интензивността на най-тъмния крем. За да намаля количеството на кокосовото масло, което използвам за стягане и обединяване на съставките добавих любимият ми хуск. Той абсорбира влагата от многото плодове, набъбва и също действа  сплотяващо. Малините съдържат естествено доста пектин, който се активира от лимоновия сок и малко количество кленов сироп. Да, знам, че кленовият сироп не е  суров продукт, но може да се замени със суров сироп от агаве, като използвате половината от посоченото количество, защотото е много по-сладък. Може да се замени и с мед, ако сте ОК с консумирането му или с обелени от ципата фурми. Може да се подслади и със стевиа или ксилитол, при необходимост от ограничаване на захар, под каквато и да е форма. Тъй като исках да има елемент на изненада , а и тортата беше за празник на малък прощъпулник скрих трите розови слоя под светло син крем, оцветен със синя спирулина.
 Време е за рецептата.



Ще напиша продуктите в реда, в който приготвях тортата.

Продукти:

Малинов крем I  и II

* 300 г накиснато за 8 часа кашу
* 2 банана- добре узрели
* сок от 1 лимон-  60 мл
* 130 г сурово кокосово масло - втечнено на водна баня ( отмервате количеството, поставяте в купа. Купата с масло поставяте в по-голяма, пълна с гореща вода)
* 2 с.л. кленов сироп
* 250 г малини
* 1 авокадо
* 2 с.л. хуск

* 3 банана - зрели, но без кафяви петънца по обвивката


Форма с d16 см и подвижно дъно се покрива с хартия за печене. От вътрешната страна на борда на формата е добре да се постави ацетатна лента. Това ще осигури съвършено гладко отделяне на тортата от формата.  Всички съставки се блиндират гладко. Сместа се разделя на две половини. Едната половина е крем I. Върху него се поставят трите банана, на които са отрязани краищата. Нареждат се в кръг, близо до стените на формата. Поставете в хладилник или във фризер.

За крем II
*  втората половина от крема
* 1 ч.л. прах от цвекло
* 1 с.л. розова вода
* 70 г малини
* остатъка от бананите, които сте наредили
* 20 г кокосово масло- разтопено
* 250 г малини

Всичко, без 250 -те грама малини се пасира гладко и се поставя във формата. Заглажда се и отгоре се нареждат малините - 250 г . Отново се прибира в хладилника или фризера.

За крем III

* 200 г кашу, накиснато за 8 часа
* 200 г планински боровинки
* 2 с.л. кленов сироп
* 60 г кокосово масло - разтопено
* 2 с.л. лимонов сок
* 1 с.л. хуск
* 1 с.л. прах от арония

Всички съставки се блендират до гладка текстура . Смета се поставя върху малиновия слой, изглажда се отгоре и отново във фризера.

Основа:

* 100 г бадеми
* 100 г конопени семена
* 50 г орехови ядки
* 8-10 фурми
* 1 с.л. кокосово масло

Бадемите, конопените семена и ореховите ядки се смилат фино. Изсипва се смета в купа и се добавят фурмите и кокосовото масло. Добре се омесват и сплотяват.
 Поставете обръч с диаметър 20 см върху подложката за торта, която ще използвате. С пръсти разпределете основата и притиснете добре към дъното. Охладете и отстранете формата.
Поставете в центъра готовата малиново-боровинкова торта. Оставете в хладилника.

Син крем :

* 300 г кашу - накиснато за 8 часа
* 3 с. л. кленов сироп
* 100 г кокосово масло-стопено на водна баня
* 200 г кокосова сметана
* 2 с.л. хуск
* 1 ч.л. смлени ванилови шушулки
* 1/2 ч.л. синя спирулина на прах

Пасирайте всички съставки до гладък крем. Поставете отново  около блата ринга с диаметър 20 см . Добре е отново да поставите ацетатна лента. Поставете сместа в пош с кръгъл накрайник, дори в случая може и без накрайник и шприцовайте крема около малиновата торта. Тръснете няколко пъти тортата, за да се разпредели крема и да не останат кухини. Намажете отгоре, изравнете и приберете в хладилника докато се стегне кремът.
Ако искате да оформите както аз съм направила, отделете една част от крема.
След като кремът стегне, отстранете ринга, отлепете ацетатната хартия и оформете с шпатула мазки, подобни на тези, които виждате на снимката. За розовите мазки направих розов крем с прах от сушена розова питая.



Декорирайте с плодове- малини, къпини, боровнки, цветя

И накрая една снимка, която получих и на която  се зарадвах. Ето как изглежда парче от тортата.




Ако блогът, рецептата и това, което споделям ви доставя удоволствие и ви харесват, ще се радвам да ме последвате в Instagram и страничката на блога ми във Фейсбук. Обичам да получавам обратна връзка за това което правя! 
Споделяйте и коментирайте! 
Благодаря ви от сърце!






7 коментара:

  1. toll gemacht, sehr schön
    sie sieht wundervoll aus!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Твоите прекрасни нежни, цветни творения ме оставят без думи. Прелест!

    ОтговорИзтриване
  3. yummy!
    HAPPY WEEK
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  4. Bety, the cake you made is a work of art. And the inside looks so delicious and moist and colorful. I love the blue frosting too, so pretty. I hope you are doing well and enjoying these September days.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване