петък, 2 октомври 2015 г.

Френски макарони с матча и пълнеж от кестеново сладко и черен шоколадов ганаш - Matcha macarons with chestnut, dark chocolate filling



Есента, колкото и мека, топла, и красива да бъде ни приближава към зимата - сезонът в който се чувствам комфортно само на топло у дома, сгушена с чаша чай ........ Сега ще се насладя на разходките по шумолящите улици и пътеки, ще се радвам на прокрадващите се слънчеви лъчи през златистите листа, ще напълня кошница с червени рубини и друга с "шоколадови" кестени.....Радвам им се на тези зелени таралежчета, които падайки на земята освобождават лъскави, примамливи топчета, приличащи на шоколадови....Точно по време на такива разходки ми хрумна да направя нещо сладко с вкус на кестени, исках и да прилича, да има бодлички, да е хрупкаво, с меко, кремообразно сърце с вкус на кестен и шоколад....С вкуса се справих. На вид донякъде - искаше ми се бодличките да са отчетливи, а те леко се прибраха при печенето. Цветът също ми се искаше да е по-ярък, но не използвах боя, а зелен чай на прах -матча, който при печенето леко изменя  цветът  си, в сравнение със суровата смес, но пък придава интересен леко тревист, зелен вкус. Ще експериментирам още и откъм цвят и за бодлички, .... дори вече ми се въртят някои идеи....






Като продължение на обещанието ми да напиша рецептата на тортата  ,
чиято снимка публикувах, по повод рождения ден на Блоговодител и годишните награди за кулинарни блогове. Преди да направя тортата започнах с макароните, затова и сега ще започна с тях. Може да опечете и седмица по-рано и да съхраните в добре затваряща се кутия. Сглобявате, т.е. слепяте ден преди на украсите тортата.










Продукти:

За матча черупките

за около 30 макарона ( 60 единични черупки)
* 3 яйчни белтъка стояли 48-72 часа в хладилник и около 1 час на стайна температура
* 30 грама фина захар
* 120 грама бадемово брашно, два пъти пресято и тогава претеглено
*  180 г пудра захар
*  2 с.л.матча прах

Приготвяне:


1. Поставете бадемовото брашно, матчата и пудрата захар в блендера и пулсирайте няколко секунди.

2 . Пресейте сместа. Оставете настрани .

3 . Разбийте белтъците ниска / средна скорост , докато стане пяна .Добавете постепенно 30 те гра захар и разбийте до твърди, лъскави върхове.

4 . Изсипете бадемовата смес в белтъците.

5 . С около 20-30 бързи движения с шпатула комбинирайте . След това с по-бавно и със загребващи движения отново около 20 на брой разбъркайте докато сместта стане еднородна и пада тежко, на парчета от шпатулата. Тестото вече не е въздушно, но това не е проблем. Важно е да не се прекали с разбъркавнето. Ако успеете с 15 загребвания да направите сместа, не бъркайте до 20.

6 . Сложете сместа в сладкарски пош . Използва се кръгъл накрайник за шприцоване с диаметър около 3 см. 

7 . Застелете тавата за печене с хартия. Всъщност на мен ми трябваха две тави. Шприцовайте еднакви кръгчета. Леко загладете с опакото на лъжица, ако е необходимо. Ударете тавата няколко пъти -2-3 в плота. Хващате тавата от двете страни и от височина 2--3 см я пускате на плота. Това ще помогне на въздушните мехурчета, евентуално скрити в макароните да излязат.

 8 . Оставете тавите на стайна температура за около час или докато повърхността на макароните засъхне. Това според мен прави толкова исканите " полички" на черупчиците. Аз лично така си обяснявам образуването им-Горният слой леко засъхва. При печенето тестото леко започва да се издига, но точно това засъхване отгоре кара влажното, издигащо се тесто да излиза настрани и едновременно леко нагоре.

9 .Загрейте предварително фурната на 140 С. Печете по една тава за около 15-20 минути. Погледнете след 10 тата минута. Може да отворите и да проверите с ръка дали са опечени. Черупката трябва да е лека и суха при опит да я повдигнете. Ако някоя част се мести, не са готови и трябва да продължите с печенето. Внимавайте да не хванат загар.

10 . Когато са готови, извадете от фурната и внимателно отделете от хартията след минута и сложете на решетка за окончателно охлаждане. Има съвети за лесно отделяне, като например да поставите мокра кърпа под тавата, но на мен никога не ми се е налагало.
Приберете в кутия с добро затваряне. Трябва да стоят на сухо докато ги сглобите.
На една част от макароните направих малки бодлички, за да наподобя кестените, които покриват улиците в този момент. С клечка за зъби издърпвах от повърхността на горе малки връхчета.

Други макарони и съвети може да видите тук.


Крем пълнеж

* 1/4 от шоколадовия ганаж, рецептата е по-долу, останалаите 3/4 използвах за тортата***
* 100 гр сладко/пюре от кестени
Разбърках добре ганажа и сладкото и слепих макароните.Прибрах в кутия и поставих в хладилника. Нямах търпение да ги опитам, разбира се, но ви уверявам, че са по-вкусни на другия ден.

***рецептата за тортата ще видите в следващата публикация



Черен шоколадов ганаш със стафиди в ром

* 60 гр. стафиди
* 50-60 мл ароматен ром или добро уиски и по желание ромова есенция на д-р Йоткер
* 1/2 шушулка ванилия
* 500 гр черен шоколад -85% какао
* 600 мл млечна сметана - 30% масленост

Накисват се стафидите с рома или уискито за най- малко 1 час.


Шоколадът се начупва и се поставя в керамична купа. Сметаната заедно с остърганите семенца от ваниловата шушулка, а може да добавите и шушулката се довеждат до завиране.( Ако не добавите, поставете я в буркан със захар или в шишето, в което си правите варилов екстракт, нарязана и изсушена би могла да се смели и да се използва вместо или заедно със семенцата. ) Шушулката се отстранява и сметаната се изсипва върху шоколада. Оставя се за 10 минути и внимателно се разбърква с шпатула до пълното стопяване на шоколада и получаването на еднородна смес.Отделете 1/4 от количеството в отделен съд. Това количество ще използваме за ганаша с ром. От останалото количество ще замажем тортата отвън и част ще използваме за пълнеж на макароните. Оставя се в хладилника за няколко часа да се охлади и сгъсти. Когато се е втвърдил достатъчно, че да е удобен за разбиване, към 1/4 от отделеното количество добавяме малко от рома и разбиваме. Смесваме със стафидите. Разбъркваме добре и изсипваме върху желето от райска ябълка.Оставяме отново в  хладилника.




Насладете се на есента и опитайте тези макарони. Приготвянето им никак не е сложно. Отбележете, че съм снимала конски кестен  (Aesculus) и неговото приложение е свързано със здравословни проблеми, за които може да прочетете тук 
В кухнята се използва  сладкия, обикновения кестен-  (Castanea sativa). Плодовете му по 4-5 на брой се крият в още по бодлива опаковка. Ето как изглежда той.





37 коментара:

  1. Ах ах ах, Бети!
    Абсолютно очарование лъха от тази публикация и страхотните макарони, които си приготвила! Обожавам тези малки френски сладки! Даже ходих на курс при чаровната Йоана, но все още не мога да се престраша да опитам, особено след последния провал :)
    п.с. Аз не можах да те поздравя за наградата, но тук го правя! И с две ръце смятам, че ти си най - правилният човек за нея! Продължавай да ни радваш с красота :)
    Поздрави и усмивки ти пращам! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти за хубавите думи! Много ме радваш!
      Съжалявам, че си претърпяла неуспех... Можеш да погледнеш и другата рецепта, по която правя макарони и винаги са ставали успешни...

      Прегръдки, мила Ели!

      Изтриване
  2. Еха, вече преглътнах няколко пъти при вида на последната снимка........вярвам, че макароните са много вкусни!!!
    Само да попитам, откъде мога да си купя сладко от кестени?
    Sani

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сани, наистина са много вкусни! И аз преглъщам като ги си ги гледам ;)
      Миналата година, когато ги приготвях бях купила от Карфур, но ми се струва, че вече в този магазин няма нищо... След като свърших бурканчето обаче си приготвих сама мармалад- мисля, че това е по-правилната дума, защото няма цели плодове, текстурата е гладка и технологията на приготвяне е като при мармалада. Ето как приготвих аз: 300 г предварително опечени или сварени и почистени кестени , 200 мл вода, 150-170 г светла кафява захар, 2 с.л. ароматен ром, може и портокалов ликьор , а може и без алкохол, пръчка канела . Кестените се поставят в съда за блендиране. От водата и захарта, пръчката канела се сварява сироп - след разтварянето на захарта се вари на умерен огън 5-6 минути.Част от сиропа , още горещ се налива при кестените, това улеснява пасирането им. Пасирате или блендирате до възможно най-гладка смес. Може да се прецеди през сито. Добавя се и останалия сироп, от който сте извадили канелената пръчка.. Сместа се връща в тенджерата и при непрекъснато бъркане се сгъстява, докато сместа се засуши и остава трайна диря в тенджерата. Накрая се добавя алкохола и се вари още 2-3 минути, като отново се бърка. За по-голяма трайност се насипва в стеризирани бурканчета, или държани в гореща фурна, затваря се веднага и се обръщат за 10-15 минути с капачката надолу.Аз затварям в малки бурканчета, за да имам повече за отваряне :) Нямам търпение да пуснат кестени на пазара. При нас не вирее този вид кестени...

      Изтриване
    2. Бети, благодаря за бързия отговор и споделената рецепта....няма да пропусна да я приготвя! Прехласнах се по макароните и пропуснах да Ви честитя напълно заслужената награда. Поздравления за наистина вкусните изкушения, придружени със великолепни снимки!!!
      Sani

      Изтриване
    3. Благодаря, Сани! <3
      И аз ще приготвя непременно, само да започнат да продават кестени при нас.

      Изтриване
  3. Wow!!

    Look delicious!!

    Yum yum

    INSTAGRAM: @ichbinsil TWITTER: @silramara

    ОтговорИзтриване
  4. Buena pinta tiene se ve un dulce bocado crujiente por fuera y delicado por dentro con las castañas que son deliciosas, dan ganas de probarlo.
    Besos

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Rosss really are very tasty, and I would like to have a couple in front of me now!
      Rosss realmente son muy sabrosos, y me gustaría tener una pareja delante de mí ahora!

      Изтриване
  5. Ох, уникални снимки! ... Обичам есента и ти ми го припомни с хубавите кадри и адски апетитните есенни макарони! Като знам колко ги обича Фифин, трябва да го зарадвам с една хубава доза за това, че ни пуска с Бебси толкова време да сме далече от него :) За компенсация на "липсвате ми" :)
    Благодаря ти за красотата тук, Бети! Усмивка от нас :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, благодаря ти!
      Усещам аз, как ще се развихриш в кухнята, като се върнеш и ще поглезиш твоето любимо момче! :)
      Прегръдки за бонбонката!

      Изтриване
  6. Jesień daje wspaniałe możliwości na naturalne dekoracje! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Delicious!!! nice pics!!!
    Have a wonderful weekend!!! and my g+ for you!!!:)))

    Besos, desde España, Marcela♥

    ОтговорИзтриване
  8. Е, аз вече им се израдвах върху тортата, но ако ма в излишък се присламчвам веднага:)
    И аз като теб (и като мечките) зимата изпадам в летаргия и не бих си показала носа навън, ако не ми се налага:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, толкова бързо свършиха.... Когато започнат да продават кестени при нас, непременно ще направя отново.

      Изтриване
  9. Бети, ако есента е такава (като при теб), ще я заобичам и аз. :) Истината е, че без топло слънце ми е трудно... Затова си обичам пролетта!
    Но за макароните... Е, обожавам ги и аз! Ама още не се решавам да опитам... Пусто притеснение! Твоите са прекрасни!
    И честита награда, напълно заслужена! Красота струи от всяка твоя публикация. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Честити награди,Бети!Все така фина и вдъхновена бъди!Отново нежен десерт с дъх на есен!Представям си тези бижута как се разтапят на небцето!Хубава есен!

    ОтговорИзтриване
  11. Una delicia de macarons, de las que se desacen en la boca y saben dulce y suave.
    Bss

    ОтговорИзтриване
  12. Oh Bety, you amaze me! Macarons with chestnuts and chocolate, how delicious. I've only tried macarons a couple times, and I really liked them. This would be a nice Christmas gift, as they are green, and chestnuts always remind me of Christmas. You are so creative; thank you for sharing this delicious dessert with us.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Well, this is a great gift idea! It would be comforting and even more festive if you stick with something raspberry or strawberry flavor ....
      Thank you Sheri!

      Изтриване
  13. Great post

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  14. Едвам преглътнах :) Страхотни снимки и композиция :) Поздравления :)

    ОтговорИзтриване