четвъртък, 27 март 2014 г.

Бъркана баница с коприва- Nettle stirred "Banitsa"



Аромата на пролетта се чувства все по осезаемо... И дори човек да има грижи, не може да не  почувства  цялата тази слънчева,  ароматна и цветна магия. Всички тези аромати и цветове се вливат във вас и правят движенията ви по-леки, иска ви се да се понесете на крилата на вятъра, да се озовете някъде, където има само дървета, зелени поляни, да почувствате падащите цветни листенца .... Това настроение влияе и върху храната, която искаме-лека, свежа със зелени аромати. Сред всичките зелени аромати се откроява и този на копривата. При всяка възможност правя нещо с нея и никак не ни омръзва. Почти винаги имам у дома и когато получих тези дни тест продукти от BILLA реших да съчетая нещо с тях. Свекърът ми е в болницата и знам, че той много обича тестени неща за похапване. Много бързо направих тази импровизирана баница. На него много му се услади, което пък мен много ме зарадва. Ние също хапнахме с голямо удоволствие, да не казвам направо, че свърши веднагически...:) На следващия ден попитаха дали е останало някое парченце и аз, вместо да обяснявам как е свършила,  веднага направих нова. Този път изпекох в силиконови формички за мъфини. По-бързо се изпекоха, и са толкова удобни за пренасяне и похапване.


Продукти:

* 250 г сурова коприва
* 2 шепи сушени листа от джоджен
* 300 г кисело мляко BILLA
* 250 г натрошено краве сирене BILLA
* 4 яйца
* 1 с.л. сода-равна
* 250 г пълнозърнесто брашно
* 100 мл олио


За сервиране-кисело мляко BILLA или айран.

Приготвяне:


 1. Фурната се загрява на 180 С.

 2. Копривата се нарязва.



3. Нарязаната коприва се намачква с ръка, която е в ръкавица. Снимката долу.

 

 Не е необходимо да добавяте сол. Слагам повечко сирене, което достатъчно добре овкусява. Обичам сиренето да се усеща във всяка хапка и винаги гледам да има достатъчно и да е на по-едро натрошено.

4. Брашното се смесва с копривата, като се разбърква, както е на снимката по-долу .



5. Яйцата, киселото мляко и содата се разбиват, добавя се олиото.

 

 Яйчната смес се добавя към копривата. Поръсва се сушения джоджен, стрит с длани.
 


6. Поръсва се натрошеното сирене. Разбърква се до  равномерно овлажнена смес.

 

7. Сместа се изсипва в намазана и набрашнена тава. Или както направих втория път в силиконови чашки за мъфини, които нямат нужда от намазване. Вторият път направих 1/2 доза. Снимката с киселото мляко, яйцата, олиото и содата е от това  приготвяне.Затова яйцата са две.


8. Тавата се поставя на най-долната позиция върху решетката. Пече се около 15-20 минути. След изваждане се оставя в тавата за около 5-10 минути. С приятен загар отгоре.....




....И с влажна сочна текстура. Сервира се топла, нарязана на парчета. Много вкусна е и студена. Сервирайте с айрян или кисело мляко.


Кексчетата се изпичат по-бързо, лесно се вадят и са много подходящи за парти или излет.
Опитайте, ще ви допаднат.





 А може би ще ви харесат и тези

 Безглутенови кексчета с коприва и елда

С коприва може да приготвите и

Пълнозърнести крекери от лимец с коприва - Wholegrain spelled crackers with nettles

и разбира се страхотната  Копривена супа - Nettle soup


38 коментара:

  1. Бети, усетих пролетта и чрез твоя пост!
    Както винаги е с много зареждащи снимки!
    Чудесна идея!
    Прегръдка и усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че ти е било приятно!
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Бети, дано свекър ти бързо се възстанови и да си похапвате вкусотии скоро и вкъщи. :) Чудесно предложение!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, сърдечно Гери!

      Изтриване
  3. Аз копривата с леко свистене на моменти, си я обработвам без ръкавици.
    Обаче тези във формите за мъфини направо ме плениха. И понеже си имам две "храстчета" коприва, специално поддържани за ядене в двора, още този уиекнд ще ги обера наново заради тази идея. Благодаря, Бети@!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа, това свистене ми е много познато, аз напоследък бера без ръкавици, но обработването, особено рязането не мога без тях...:)
      Ще се радвам да ти допаднат.
      Благодаря, Марта!

      Изтриване
  4. Много са вкусни! Правила съм но с обикновено брашно, от тук ще си открадна идеята за пълнозърнесто, тъкмо имам в момента!
    Много пролетно поднесени!
    Приятна вечер, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, аз не бях правила нищо подобно, хрумна ми на момента, но ми беше приятно!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Адски много ми харесва тази идея, особено във форма на мъфин, ще ползвам за Великден! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви се услади, Павлинка!

      Изтриване
  6. Bloghopping!

    You dropped by my blog a couple of months ago :)

    I'm unable to understand the language but, oh my, the pictures speak enough! They look really good!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Koryn!
      Thanks for stopping and your lovely comment!

      Изтриване
  7. Уханието на пролет в блога ти е омайващо, Бети! Въпреки, че и по средата на зимата много често се топлих с пъстротата, красотата и уюта, които лъхат от всяка твоя публикация, то сега се наслаждавам на пролетните ти настроения в кухнята, на живите снимки и поредната вкусна рецепта. Записвам си тази лесна зелена баница.
    Пожелавам бързо оздравяване на свекъра ти. Всичко най-добро и на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, благодаря ти за прекрасните думи!

      Изтриване
  8. Брей, че бърканица! Самата пролет е една такава привидно бъркотиеста - баницата много и отива! Ще ме караш сега пак да ходя при оная леля на пазара ;))

    Пролетна бъркотия

    Брашънце с коприва,
    мляко и яйца -
    сирене наръсвам -
    чудо - баница!

    <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти,
      благодаря за настроението и усмивките!
      И аз не винаги успявам да си набера сама, но си имам една любима сергия на пазара, откъдето купувам.

      Изтриване
  9. Чудесна и лесна идея, не ми е хрумвало да направя баничка с коприва, макар много да я обичаме:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Траянче!
      Направи ще ти допадне! Аз я приготвям вече няколко пъти, все има някой на когото не му е стигнало :)

      Изтриване
  10. Бети, тази бъркана баница наистина е чудесно хапване за пролетно време! Макар и да я наричаме различно, тази рецепта винаги е добре дошла у нас :) Но точно с коприва не съм пробвала, затова тази събота такава закуска ще си спретнем. Мерси за подсещането :)
    Хубави и слънчеви почивни дни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ти допадне, Албенче!

      Изтриване
  11. О, със сигурност ще е вкусно, коприва обичам, а тази идейка е страхотна. Бързо оздравяване на свекъра ти, а тази чудесия със сигурност ще помогне за това! Поздрави и приятни почивни дни, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, сърдечно благодаря!

      Изтриване
  12. Красиво пролетно, вкусно и апетитно, много ефектно -
    прекрасно предложение, Бети, с разкошни снимки и усещане за
    "... цялата тази слънчева, ароматна и цветна магия"..
    Благодаря за чудесната идея /и аз съм на вълна коприва/, и
    бързо възстановяване здравето на свекър ти и хармонията в къщи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, радвам се, че съм предала цветното настроение, ароматите ...
      Благодаря ти за хубавите думи и пожелания!

      Изтриване
  13. Пак ме потопи в пролетна горска приказка с рецептата си, Бети! Благодаря ти!
    Интересно, у дома пролетта е по-напред, тук още не съм виждала коприва. Всъщност видях малки стръкчета от бялата коприва, дето не жъка и не се яде. Дано тръгне и ядливата :)
    Усмихната неделя от мен и по-бързо да оздравява свекъра ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, а ти пак ме усмихна!
      Благодаря ти, слънчево момиче!

      Изтриване
  14. Правих оня ден - този път точ в точ спазих указанията ти, стана чудна набъркана копривена баница. Като на снимките ти:)

    ОтговорИзтриване
  15. Ейййй :))
    много се радвам, Марте!

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  16. izvinqvam se za latinicata no ne moga da se sdyrja-polzvah lapad,keil i presen luk(tova imah)-stana strahotiq!a tozi djodjen...v nego mai e tainata :)tezi dni smqtam da probvam i saksiikite :)radvam se che te otkrih!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Калина, радвам се, че писа! Джодженът, наистина е щипката магия в копривените ястия и печива! За мен поне е така. Аз пък никога не съм опитвала кейл и много ми е любопитно! Тук никой не е чувал за него, няма семена... Попаднах на една жена, от която лятото си купувам листа мариголд и ми харесва, но е друго растение... Следващия път, когато сестра ми ходи в UK ще и поръчам непременно да купи семена и самото растение.
      Радвам се, че сподели, че ти е допаднало това печиво!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  17. И супата направих - цял ден днес съм на копривената супа на Бети, ще и се види дъното на тенджерата. Голям прилив на енергия, зачервих бузите все едно вино съм пила;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) Да ти кажа и у дома всеки ден едно от нещата за ядене е копривена супа и на никого не му омръзва. Вече даже не я попарвам, а направо добавям нарязана към врящия бульон от другите съставки-лук, брашно, червен пипер... Слагам джоджена, ориза и след 15-20 минути- зависи от ориза и е в чинийките...:)

      Много се радвам, че ти харесва, Марте!
      Прегръдка!

      Изтриване
  18. Бети,семена от кейл ако искаш мога да ти пратя.Преди години ми ги пратиха едни добри хора от Органика Добростан.Мисля че е сорт "red winter",но не съм сигурна.Много е устойчив...на всичко :)А този мариголд...да не би да е манголд(листно цвекло)?И от него имам семена.Ако имаш място и желание-свиркай :)

    ОтговорИзтриване
  19. Калина, най-вероятно е манголд, жената го назова мариголд.. но сега погледнах изображения в гугъл . Това е правилното наименование -манголд. Място имам мноооого, желание също. По-долу е имейлът ми. Напиши ми къде си или просто празен имейл, за да ти отговоря.

    Много ти благодаря, Калина, ще е страхотно, ако си ги завъдя тези листни зеленчуци! Как ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  20. Анонименмарт 18, 2016

    не е ли много содата-1 супена лъжица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не е много. Лъжицата се изравнява, както съм написала. Приготвяла съм я много пъти и резултатът е винаги този, като на снимките.

      Изтриване
  21. Бетиии, изкусителка такава!
    Изглежда много вкусно! Ще се пробвам и аз.
    Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да съжаляваш! Много е вкусна :)

      Изтриване