Овесено кокосови бисквити с фурми - Oatmeal Coconut Cookies with Dates






Бисквити, подходящи за вегани, постещи, за хора, които ограничават захарта или просто не обичат сладко, хора, които не използват яйца или масло. Бисквити, които е удобно да имате подръка, за следобедно похапване, за разходка в парка или гората, в колата на път, за чай или кафе. До тук звучат много здравословно и хора, които обичат сладичко може и да не продължат да четат, но рецептата е такава, че може да добавяте мед, меласа, захар или кленов сироп, по ваш вкус. А може за допълнителна сладост да украсите с половин фурма и листенца бадеми, както на снимката  по-долу. Давам и друг вариант на рецептата- с масло и яйца. Брашното също може да се замени с бяло или пълнозърнесто, част от овесените ядки да се заменят с трици. Рецептата търпи импровизации и имайки усет към продуктите може да направите вашата комбинация.
У дома много се харесаха и след неколкократно изброяване на продуктите стана ясно, че могат да си бъркат на воля в буркана с бисквити.   





За удобство съм написала и мерките в грамове. 
Чашата, която използвам е с вместимост 200 мл.

Продукти:
за около 40 бисквити

    *
1 ч.ч. ръжено брашно - 100 гр
 

   *  1 ч.ч. фини овесени ядки -100 гр
   *  1/2 чаена лъжица бакпулвер

   * 
1/4 чаена лъжичка сода за хляб

   *
1/4 чаена лъжичка сол

   * 
1/2 чаша  кафява захар - 60 гр може и да се пропусне

   * 
1 ч.ч. тахан - 160 гр

   * 
3 с.л. ленено брашно, размито с 250 мл чай от ройбос или вода

   *
1 с.л. меласа - 40 гр

  * 
1 чаена лъжица ванилия
екстракт
 
  * 1 ч.ч. кокосови стърготини - 50 гр


  * 
1 ч.ч. фурми, без костилки и нарязани - 150 гр около 10 бр

  * 
1/2 чаша смлени бадеми или пулп след правене на бадемово мляко - 60 гр
  *  350 гр настъргани ябълки - 2 големи

Отделно фурми и филирани бадеми за украса- по желание.

 
 
Бележки:
1.Допълнително по желание около 20 фурми, разполовени и бадемови листенца за украса.

2. Добавих ябълките като допълнителен овлажнител за тестото. Тези, които използвах бяха много сочни и ми бяха достатъчни две. Вие може да импровизирате с друг плод- например круши или банани, или да комбинирате. Или част от количеството за овлажняване да бъде сок от портокал.
3. Овесените ядки, ако нямате фини, може да блендирате за кратко  за да получите подобна смес, като в тези Шотландски овесени бисквити

4. Ръженото брашно може да се замени с някаква безглутенава смес от брашна. Може да се използва брашно от лимец, също става вкусно.
5. Медът може да се замени с меласа, както и кафявата захар. Тогава бисквитите ще станат малко по-тъмни.

6. Медът и захарта могат изцяло да се пропуснат, особено ако избягвате сладкото.
7. Лененото брашно и съответното количество вода в рецептата съм използвала като заместител на яйца, но мисля, че спокойно може да се пропусне.
8. Таханът се яви заместител на маслото. От неговия цвят- дали е от небелен или е от белен сусам, също  зависи цвета на опечените бисквити.
9. Бадемите могат да се заменят с орехи-много подходящи вкусово за фурмите-поне за мен. На мен ми остават бадеми от пресяването за макарони.


Приготвяне:

  1. 
Загрейте фурната до 180 градуса с обдухване. Покрийте тавата  с лист хартия за печене .


  2. 
В голяма купа , пресейте заедно брашното , бакпулвера , содата и солта . Добавете овесените ядки, кокоса и разбъркайте.


 3. Размийте лененото брашно с водата или чая, като го прибавяте постепенно. Може да не ви трябва цялата течност. Зависи колко сте пълнили лъжицата с брашно. По принцип може да пропуснете , тъй като овесените ядки имат сплотяващо  действие. Но може да се наложи към тестото да добавите още настъргани ябълки или сок, а може и чай или вода. В случай, че е много сухо. Ако решите да използвате ленено брашно, а то носи своите ползи, трябва да получите кашичка, с консистенцията на палачинково тесто. 

4. Прибавете всички останали съставки към сухата смес, добавете ленената каша и разбъркайте добре. Може и да се омеси с ръка, аз го направих с лъжицата. 

 5.С лъжица за сладолед гребвайте от сместа и поставяйте върху листа за печене. Леко  притиснете отгоре. Може да се оформят  топчета и с навлажнени ръце. Отново леко сплескайте.

 

6. Пекат се около 20 минути. Може да печете и по-малко- така бисквитите ще останат по-влажни и по-меки. Аз предпочетох с леко хрупкави краища и по-дъвчаща текстура. След изпичането поставете на решетка докато се охладят. Съхранявайте в стъклен буркан на стайна температура.

 
 Тази рецепта съм адаптирала от друга, която често приготвям, ще напиша по-долу. В нея има масло, яйца и пълнозърнесто или бяло брашно. Ако решите да направите тази рецепта, трябва да имате предвид, бележките по-долу:
1. Маслото стяга бисквитите. След охлаждане те стават по-хрупкави. Времето за печене също е по-малко.
2.  И в двете рецепти има малко количество захар, тъй като фурмите са достатъчно сладки. Ако желаете може да добавите още. Или на готовите бисквити да залепите по половин фурма, както аз съм направила.
3. Бадемите могат да се заменят с орехи-много подходящи вкусово за фурмите-поне за мен. На мен ми остават бадеми от пресяването за макарони.

4. Ако решите да замените фурмите със стафиди или сушени смокини, е добре да ги накиснете предварително, за да станат по-сочни. При печенето ще се засушат и ако не са овлажнени могат да прегорят.

5. Колкото по-малки оформяте топчетата, толкова по-късо трябва да е времето за печене. 

 

Продукти:
за около 40 бисквити

    *
1 1/2ч.ч.  брашно - 150-160 гр
 

   *  3/4 ч.ч. фини овесени ядки -80-90 гр
   *  1/2 чаена лъжица бакпулвер

   * 
1/4 чаена лъжичка сода за хляб

   *
1/4 чаена лъжичка сол

   * 
3/4  чаша  кафява захар  


   *  150 гр краве масло на стайна температура

   * 
2 големи яйца или 3 малки
  * 
1 чаена лъжица ванилия
екстракт
 
  * 2 ч.ч. кокос - 100 гр


  * 
1 ч.ч. фурми, без костилки и нарязани - 150 гр около 10 бр

Отделно фурми и филирани бадеми за украса- по желание.
 
   

    

 Приготвяне:

 1.  Загрейте фурната до 180 градуса с обдухване. Покрийте тавата  с лист хартия за печене .
  2. 
В голяма купа , пресейте заедно брашното , бакпулвера , содата и солта . Добавете овесените ядки, кокоса и разбъркайте. Оставете настрани.

 3. В друга купа разбийте маслото, ванилията и захарта. Добавете едно по едно яйцата, като не спирате да разбивате.
4. Прибавете сухата смес, фурмите и разбъркайте до еднородна смес. Бъркайте с лъжица или вилица.
 5.Тестото е с леко ронлива консистенция. Оформете топчета с леко навлажнение ръце. Леко  притиснете отгоре.
 

6.Печете  в продължение на 8-10 минути или докато леко се позлатят . Готовите бисквити оставете да се охладят на решетка. Съхранявайте в стъклен буркан или в затворена кутия на стайна температура.

 

Коментари

  1. Бети, бисквитките са бижу! Толкова апетитни и сигурна съм много много вкусни! Често правя у дома подобни, само с 2-3 съставки и много се харесват. Скоро ще опитам твоят вариант.

    Прегръдки! Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, ще се радвам да ти допаднат!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  2. Ах тези Бетини бисквитки :) и снимки :)
    Определено ми трябва такава рецепта и бих зарадвала с нея една моя приятелка :)
    Прегръдки и от мен Бети и хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви допаднат, Дани!
      Благодаря ти за милия коментар!

      Изтриване
  3. Точно сядам да закусвам и се натъквам на твоите красиви здравословни и "не много сладки" бисквитки :) Портокалът ми взе да ми се вижда безинтересен... Как бих щипнала няколко от варианта без масло и яйца :)
    Усмивка и прегръдка от мен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тики, вярно е, че никак не са сладки :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Бети, прекрасни са! Човек, колкото и да обича сладко, трябва понякога да се замисля и какво е то всъщност. Пък от тези бисквитки със сигурност глава не боли. ;)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, не боли глава, а и диетични си падат.:)
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Бети, фантастични бисквитки, имам си едни подобни и трябва да взема да пробвам и твоята рецепта, че не е зле малко да позабравя десертите, а да има нещо за утоляване на жаждата за нещо сладичко, което да е с полезни съставки!
    Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай Игличе, надявам се да ти допаднат. На мен не ми се удава да забравя десертите, макар и не толкова сладки, не мога без тях :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Здравословни, вкусни и с възможност за толкова много импровизация! Чудесна идея, която ще ползвам!
    Слънчев и топъл ден, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се Тили, че ти допада!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  7. Бети, чудесни снимки на тези рошави бисквитки! А за полезни, полезни са, ама аз все се каня с овесени ядки нещо да приготвя и още се мотая ... Нали по много сладкото залитам ... Но съм си купила овесени и брашно, и ядки, за да съм готова като дойде твърдото решение :)
    Хубав и ползотворен ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, че са от рошавите!:)
      Не им се кани дълго на овесените продукти-вкусни са. Мисля, че шотландските за сирена много ще ти допаднат.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  8. Обичам овесени бисквитки!А когато са и с кокос...мммм;)

    ОтговорИзтриване
  9. Много са готини тези бисквитки и аз бих бъркала честичко в бурканчето:). Поздрави и прекрасни почивни дни, Бети!

    ОтговорИзтриване
  10. Направих варианта с масло - вкусни, дааа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. nataliyan, радвам се, че са ти харесали!
      Благодаря,че сподели!

      Изтриване
  11. Бих напълнила две шепи и да ги захрупам на мига!Със сигуронст са много вкусни,Бети!Умееш да превърнеш всяка рецепта в нещо интригуващо!
    Пожелавам отпочиваща и вкусна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти за този мил комплимент!
      Прегръдка!

      Изтриване
  12. Тези са истинско бижу, Бети! И двете рецепти ми харесват, но веганските веднага ще препоръчам на дъщерята. Лично аз с удоволствие ще ги опитам тези дни, и без това нещо сладичко вече ми се хапва напоследък, че се удържам заради диетата, та тези са идеални да си задоволя апетита. Благодаря ти, мила! Снимките са както винаги на ниво и силно провокират :)
    Поздрави и прекрасни пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веганските стават малко по-меки и влажни- заради ябълките и тахана. А другите се стягат от маслото. Можеш да балансираш сладостта по свой вкус. На мен много ми харесаха с меката фурма отгоре :)
      Ще се радвам да ти харесат!
      Поздрави!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни