четвъртък, 18 април 2013 г.

Пълнозърнести крекери от лимец с коприва - Wholegrain spelt crackers with nettles




 Пренареждайки си едно чекмедже от бележник ми изпадна листче с рецепта, нямам никакъв спомен да съм яла подобни бисквитки или да съм гледала някакво кулинарно предаване и да съм ги видяла и записала.Една част от рецептата липсваше-някои цифри от грамажите. Зачудих се и обърнах листчето, явно по-важната част, заради която съм запазила листчето е била обратната страна. Бях записала пощенски адрес.Явно съм скъсала листа и съм използвала чистата му страна. ... Вече няколко пъти правя тези бисквити, първоначално бяха със спанак, но ги изпробвах и с коприва, правила съм ги и с пшенично брашно и смес от пшенично и ръжено, дори с брашно от просо. Най-много ми харесаха с лимец. Радвам се, че в Добрич вече има от къде да си купувам  брашно, дори смляно пред мен в една малка каменна мелница.


Ако бисквитките се направят по-тънки и съответно хрупкави стават точно като крекери.Ние ги предпочитаме така и затова ги кръстих по този начин. Ако се разточат по-дебело са си бисквити, соленки, както сте свикнали така ги наречете.


Хубаво е човек да ги има в себе си, особено по време на разходка....Знаете свежия въздух действа тонизиращо, включително и на апетита ни...



Продукти:

* 300 гр. пълнозърнесто брашно от лимец , евентуално малко повече за доизмесване (В магазина, от който си купувам лимец имат каменна  мелничка и там ми го смляха)
* 125 гр. масло на стайна температура
* 1 яйце
* 5 гр бакпулвер
* 60-80 мл.гъст айран
* 1/2 ч.л. сол
* 300 гр. попарена, отцедена и пасирана коприва


за намазване отгоре:

* чесън на прах-около 2 ч.л.
* зехтин - 5-6 с.л.
* морска сол или хималайска розова сол



Приготвяне:

1.В голяма купа се поставя брашното( отделете около 50 гр),  прави се кладенче и в него се поставят всички съставки.Объркайте първо с вилица и постепенно омесете гладко еднородно тесто  с ръка. Ако е леко лепкаво добавете отделеното брашно. Трябва да се получи умерено твърдо, нелепнещо тесто.Оставете в хладилника за около половин час.  През това време в малка купичка или чашка разтворете чесън на прах със зехтин.Солта е за поръсване.Ако искате по интензивен аромат на чесън може да използвате скилидки чесън. Количеството на тази смес, зависи от площа на бисквитките, които ще опечете.Възможно е да се наложи да направите още.



2. Загрейте фурната на 160 С с обдухване или на 180 С без обдухване.

3. Поставете на работната площ хартия за печене и леко напудрете с малко брашно. Разточете част от тестото  на кора с дебелина около 0,3- 0,5 см.Нарежете с формички. Излишното тесто съберете и отново разточете.

4. Може да оформите и на пръчици, като режете с ножа за пица.

 

5.Бисквитките се намазват с ароматното олио и се поръсват с едрата сол. Пекат се около 15 минути или до порозовяване.


6. Охладете на решетка. Съхранявайте в добре затваряща се кутия за да запазят хрупкавия си вид.

 

7. След първата доза опечени бисквитки може да прецените, че не са достатъчно солени. Следващата доза, може да намажете два пъти с ароматния зехтин. След първите 10 минути печене, извадете тавата и отново минете с четката и поръсете леко със сол. Върнете във фурната и допечете още 5-6 минути.Бисквитките трябва да са хрупкави.

8. След второто намазване, може да поръсите и със сусам.



*** Ако разточите тестото на кора по-дебела от 0,5 см, например 1 см или 1,5 см ще имате едни прекрасни бисквити- по меки и леко по-влажни.

Освен с чаша студено мляко, айран или бира, може да ги поднесете и с любимия си дип- например хумус или някакъв със сирене. Аз направих един лесен с авокадо. Пасирах едно авокадо с малко зехтин, сока на 1/2 лимон и 2 с.л. белено конопено семе.Опитайте, ще ви хареса.


17 коментара:

  1. Ех , да имах в джобчето от тези дългичките сутрин за разходката :) ! Чудесни са ,Бети ! Наскоро открих как се казва лимец на италиански , че преди все се чудех и разглеждах картинките по пакетите брашно ,та белким попадна на вярното :) ! Видях го аз , но още не съм го пробвала , тъкмо с твоите хрупанки ще опитам !
    А за снимките ти си знаеш ...Красиви и вкусни !
    Прегръдки ! Хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, благодаря ти за хубавите думи!
      Ще се радвам да ти допаднат!
      Ив, ако погледнеш пак тук, горещо ти препоръчвам да си направиш "Пълнозърнест кекс с касис и лавандула", правих го и с брашно от лимец.Много, много е вкусен.Става и със замразени плодове.
      Прегръдка!

      Изтриване
  2. Пролетта лъха от тези чудни снимки и тези полезни вкусотии.
    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, вдъхновяваща и нежна си както винаги :) Крекирите са превъзходни, много е приятно да мелят брашното пред теб и аз така си пазаря.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, почувствах се много приятно, и брашното ухае...
      Благодаря, Мариянка!

      Изтриване
  4. Бети, поредното чудесно предложение!
    Поднесено много апетитно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,
      Винаги си много мила!
      Благодаря!

      Изтриване
  5. Бети, много са идейни тези крекери, какви комбинации само ни представяш! Страхотни снимки, а чашката ми е фаворит! Поздрави, с пожелания за прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и аз много си я харесвам! Подарък ми е от сестра ми.
      Радвам се, че ти допадат крекерите!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  6. Прекрасни снимки, както винаги! А идеята за крекерите е чудесна!
    Винаги ми радваш сетивата, Бети! Благодаря ти!
    Усмивки! ツ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Дани, а ти винаги ме радваш с топлите си думи!

      Изтриване
  7. Тази година за пръв път намерих брашно от лимец - имаше на промоция в Кауфланд. Всяка седмица си пека хляб и една от съставните части е това брашно. Завиждам ти, че можеш да си купиш прясно смляно брашно! :) Забравихме мириса му!
    Крекерите са чудесни, а и ти така примамливо ги поднасяш! Непременно ще си направя!
    Поздрави и приятна петъчна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, аз пък не съм видяла това брашно в Кауфланд. С тази мелничка става и малко по-едро смляно и е пълнозърнесто, а уханието наистина е много приятно.
      Ще се радвам да споделиш.
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Страхотна рецепта! Много е хубаво това, че при теб има магазинче с каменна мелничка. И аз бих си купувала така брашно. Особено, ако е по едро смляно, а не така фино както модерните технологии го смилат, бих си взимала. Бих пробвала крекерите ти със сирене котидж, извара и парченце домат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесна идея за сирене котидж и домат!
      И наистина е по-едро брашното и пълнозърнесто.
      Благодаря, Лучи!

      Изтриване
  9. Подозирам, че тези хрупки много ще ми допаднат, а и е крайно време да тествам този лимец;) Много хубава фотосесия си направила, бети, зареди ме с енергия за новата седмица!
    Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване