Лаленца, кошнички.... - Tulipe, baskets...

 

.....както и да ги наречете, носят настроение, и търпят различни вариации на пълнеж и гарниране.Имам един спомен свързан с тези бисквити, може би първите печени сладкиши, без възрастен на около и без пожари, стопени предмети или някаква степен на изгаряне. Когато бяхме деца, сладкиши, още повече някакви "засукани" не се правеха всеки ден, дори и всяка събота или неделя, а по специални поводи. Имаше тогава едни популярни "Калии" -тогава ги оприличавахме по вкус на бисквитите "Котешко езиче" . Майка ми от приятелки имаше рецептата и няколко пъти ги е правила. След като се опекат, бързо, докато са горещи се прищипват в единия край. А след като изстинат се украсяват с разтопен локум и шприцовани маслени розички.Така ги правеше майка ми. Нямах никакъв опит с печенето и всъщност само бях гледала тази процедура...но въпросната съученичка ме покани у тях да ги направим сами. Нейните родители ги нямаше и аз взех шприцовете от нас, тя имаше останалите продукти. Имаше и счупени калии и поизгорени пръсти, но накрая всичко измихме и изненадахме майка й, която ни завари да ги аранжираме в чиния. Бях загубила тази рецепта. Открих я случайно  тук. Не знам дали е същата, но на вкус бисквитките са същите и технологията е тази.

 

Друго удобство на тези бисквитки е, че могат да се приготвят предварително и да се съхраняват в добре затваряща се кутия. Така винаги ще ги имате под ръка и при случай-неочаквани гости, или липса на време за очаквани може да напълните с крем, сладолед или просто с плодова салата.Всъщност крема, с който ги направих аз също може да се замрази.Пълненето става преди поднасяне. Бисквитките макар и хрупкави не са водоустойчиви.
В източника, който посочих по-горе всичко е показано стъпка по стъпка и дори да не разбирате езика ще се справите с указанията.

Лаленца, кошнички,  бисквити 


* 65 гр. масло, на стайна температура 

* 65 гр. пудра захар, пресято
* 2 белтъка 

* 55 гр  брашно, пресято


 Приготвяне:

В купа разбийте маслото, добавете захарта и разбъркайте добре до светло жълто.Добавете белтъците и разбъркайте. Добавете цялото брашно и разбъркайте до гладка, хомогенна смес.
 
Загрейте фурната до 200 С и подгответе 3-4 еднакви чашки, обърнати с дъното на горе.На силиконова подложка или хартия за печене, сипете със супена лъжица от тестото и с опакото на лъжицата, разстелете във формата на кръг с диаметър 9-10 см .Добре е да се правят по два кръга. Пече се в продължение на 6-7 минути. Извадете от фурната и с помощта на шпатула внимателно извадете горещите бисквити. Докато са все още меки, а те са и горещи ги поставете отгоре върху стъклените чашки. Натиснете внимателно краищата надолу, към стъклото и го оставете да изстине и оформи напълно. Това трябва да направите  доста бързо, докато бисквитите са още е меки и еластични.Това е причината да се пекат по две, освен ако нямате още ръце, аз искам още две, всъщност искам някак да правя по няколко неща едновременно, понякога успявам, но искам още...Въобще оная теория с проекцията на личността много ми се иска да я усетя в кухнята си..:))

Та, ако ви се върти някой в кухнята, може да печете и по 4 диска-всеки ще натисне по два с двете си ръце.

 Do check the original recipe here for a step by step
I served with Lemon curd, mango, orange and frozen raspberries, blueberries, aronia and fresh mint.

 Аз напълних моите кошнички с лимонов крем -lemon curd

Декорирах с манго, портокал, замразени малини, арония и боровинки.Поставих и няколко свежи листенца мента

Ако от лимоновия крем ви остане, замразете. Ето няколко идеш в какво може да го вложите.


Коментари

  1. Уникални кошнички. Много ми харесват. Браво и за идеята и за труда.Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маги,
      благодаря ти!
      Всъщност се правят много бързо!

      Изтриване
  2. Ех, Бети, твориш картини с храна. Просто чудесно!
    Никога не съм правила въпросните бисквитки, ама така си ги описала, че ще трябва да се поправя.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат много вкусни!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, прекрасни кошнички!
    И толкова цветни в това дъждовно време!
    Наслада за очите :)) Поздрави и хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. При нас няма дъжд.
      Благодаря, Пепи!
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  5. Бети, отново прелестно представяне на нещата, които сътворяваш! Ти не си просто готвач, ти си творец, художник, фотограф, дизайнер и още и още. Няма да изброявам, защото се вижда и с просто око(тайничко ти завиждам, но благородно да знаеш)!! Поздрави и хубав ден, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми,
      благодаря ти за щедро казаните добри думи!
      Хубава вечер ти желая!

      Изтриване
  6. Да, помня ги калиите, Бети. И аз съм си горила пръстите с тях :) Скоро ги правих за някакъв повод и установих, че от крем се разтопяват просто, но пък са много вкусни. Твоите кошнички (или лалета) са много пъстри и много ме радват. Твориш чудеса и продължавай все така! Сърдечни поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мдааа-тези пръсти, майка ми все повтаряше, че който издържа на горещо , търпи и на свекърва..:))
      А за кремчето-зависи, колко е гъсто, но във всички случаи не могат да седят с часове.Все пак моите бяха хрупкави, след час от пълненето.
      Благодаря ти!
      Прегръдка!

      Изтриване
  7. О, Бети, прелестни са! Много е красиво при теб, както винаги! Прелестна публикация, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни са, Бети! Хубава вечер и много усмивки! :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Бети, когато аз бях дете, никой не ме е черпил с такива, нито мама правеше подобно нещо, така че за мен тези сладки са една прекрасна изненада!!!! Изглеждат очарователно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, радвам се, че съм те изненадала приятно!
      Е, друго щеше да е жива изненада...

      Изтриване
  10. Бети, при теб винаги е така свежо, красиво и цветно зареждащо!
    Прекрасни са... поздравления,
    хубав, успешен и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Thank you for visiting my kitchen. I am charmed with your blog and this recipe is a delight. I remain hereabouts. A greeting.

    ОтговорИзтриване
  12. Пак е толкова цветно тук,Бети,много ти се отдават тези красиви композиции!
    Дори картини с храна вече рисуваш и то толкова успешно!
    Кошничките са станали бижу!Много ми допадат!
    С лимоновото кремче и свежи плодове се е получила една жестока комбинация!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,
      винаги ме радваш с милите си думи!

      Изтриване
  13. Знам ги тези калии ,Бети :)...не съм ги правила никога ,но съм ги опитвала и съм се възхищавала на майсторската им направа !
    А при теб както винаги грее с лаленца , кошнички и пролетно настроение !
    Прегръдки ! Хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
  14. Бети, невероятни са!
    Първата реакция, като влязох в блога беше - "Ау!". Красота!
    Поздрави и приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили, радваш ме мила!
      Благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  15. Бети, нямам коментар!
    Само мога да кажа, че когато човек застане пред прекрасна картина,
    той не говори - просто всепоглъщащо гледа!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, трогваш ме!
      Радвам се, че ти харесва!
      В случая картината е много вкусна!

      Изтриване
  16. Красиво и оригинално…цветно и различно …и вкусно разбира се :))
    Правила съм калии и зная че много бързо трябва да се действа и докато са още горещи бисквитките…трябва да не те е страх от горещото…не са за всеки тези сладки, защото в противен случай, просто си остават бисквитки.
    Поздравления Бети за оригиналното представяне !С това лимоново кремче и малки плодчета изглеждат много свежо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено се действа бързо, много бързо!НО никак не са сложни.Трябва да се спази само условието докато са горещи да се оформят.
      Благодаря ти, Дани!

      Изтриване
  17. Красота! Моите адмирации!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни