Копривена супа - Nettle soup
Това е пролетната супа от моето детство.
Знам я от баба ми, а тя от нейната...Въпреки, че благодарение на фризера мога да я приготвям целогодишно, а и при непрекъснато подстригване на копривените стъбла излизат нови млади стръкове целогодишно, тази супа някак бележи началото на пролетта. Особено, ако си наберем сами копривата. Аз обичам да го правя и да усещам аромата на току-що откъснатите стъбълца, но съм странна гледка. Трябва да се има пред вид, че копривата е покрита с тънки власинки, които при допир отделят парлив сок. Мисля, че всички го знаят, а ако не- то, със запознанството го научават. Когато бях дете, така се запознах с копривата.
Колкото и да ми харесва приказката на Андерсен "Дивите лебеди", в която сестрата оплита наметала от коприва с голи ръце, за да развали магията, не бих рискувала да си докарам някоя алергия. Чувала съм ,че е полезно за артритни и ревматоидни болки, но тази профилактика не ми допада...:) Но, знае ли човек, на какво е способен, ако е изправен пред подобна дилема...
Не винаги нося подходящи ръкавици, но пък с ножицата се справям добре. Отрязвам и с ножицата пренасям в торбичката. По-бавно е, но престоя на поляната, вслушването в шумовете на тревичките, клонките...това преживяване няма как да го получите, ако купите копривата... Колкото и грижливо да сте я събирали, е необходимо старателно измиване и отстраняване на сухи сламчици и разхождащи се буболечици. Аз я накисвам за кратко във вода, разбърквам с решетъчна лъжица и пренасям в в друг съд с вода. Ще забележите, че са изпадали песъчинки, сламки и други частици, някои от които при изплакване под течаща вода биха останали.
След попарването копривата вече не "пари" и може спокойно да се пипа без ръкавици. Ако искате да направите салата със сурова коприва е необходимо с ръкавица да намачкате добре суровите фини листа. Но пък едно кратко попарване, около минута, свива тези парливи власинки, а копривата е запазила своите ценни качества. Ще ви представя по-нататък салатката, която правим у дома.
Въпреки, че копривата е едно сравнително невзрачно растение, вирее на сянка и човек веднъж опарил се, внимава да не я докосне повторно, тя е много полезна. Използва се цялото растение- стъбла, листа, корени. Запазва ценните си качества, дори и да се изсуши.
Всеизвестни са полезните качества на копривата и въздействието й върху човешкия организъм.
- действа стимулиращо кръвообразуването
- действа пречистващо върху кръвта
- има диурутично действие и действа добре при бъбречни заболявания
- засилва метаболизма, успокоява стомаха и пречиства организма от токсини
- използва се при косопад
Копривена супа - Nettle soup
Въпреки, че копривата е едно сравнително невзрачно растение, вирее на сянка и човек веднъж опарил се, внимава да не я докосне повторно, тя е много полезна. Използва се цялото растение- стъбла, листа, корени. Запазва ценните си качества, дори и да се изсуши.
Всеизвестни са полезните качества на копривата и въздействието й върху човешкия организъм.
- действа стимулиращо кръвообразуването
- действа пречистващо върху кръвта
- има диурутично действие и действа добре при бъбречни заболявания
- засилва метаболизма, успокоява стомаха и пречиства организма от токсини
- използва се при косопад
Копривена супа - Nettle soup
Продукти:
200 г коприва-млади стъбла, връхчета - 3-5 см
1 с.л брашно
1 глава лук
1 с.л. червен пипер
50 мл олио
1 1/2 л гореща вода
шепа сушени листа джоджен и мента
3-4 с.л. ориз
сол на вкус
За поднасяне:
200 г коприва-млади стъбла, връхчета - 3-5 см
1 с.л брашно
1 глава лук
1 с.л. червен пипер
50 мл олио
1 1/2 л гореща вода
шепа сушени листа джоджен и мента
3-4 с.л. ориз
сол на вкус
За поднасяне:
парченца лимон
краве масло - по желание
Приготвяне:
1. Копривата се попарва за 1-2 минути във вряща вода и се оставя да се отцеди и изстине. Нарязва се. Ако са останали по-груби части от стъблото се отстраняват.
2. В тенджерка се поставя олиото и се загрява. Сипва се лукът и се сотира докато стане прозрачен. Добавя се брашното и се разбърква. Добавя се червеният пипер, разбърква се и се сипва водата. Оставя се да заври. Внимание-не покривайте с капак!
3. Към врящата супа се прибавя ориза. Посолява се. След 5 минути се добавя и копривата. Вари се на тих огън около 10 минути. Поръсва се сушения джоджен и мента.
Отдавна не застройваме супите и на никой това не му липсва. И все пак :
Застройка ( по желание):
1-2 жълтъка
200 г кисело мляко
Жълтъците се разбивават в киселото мляко. Добавя се по малко от горещата супа, като непрекъснато се разбива. Така направената застройка се прибавя към супата, която е свалена от огъня, но все още гореща. При този начин се избягва пресичане на застройката и същевременно яйцето е температурно обработено. Ако се наложи повторно загряване на супата- трябва да разбърквате и да не допускате завиране.
Независимо дали супата е застроена или не- поднесете с лимонов сок, парченце лимон и парченце масло.
Без масло и без застройка супата е подходяща за вегани и е много вкусна.
Ето и лъжичката, с която съм оформила маслото.
Застройка ( по желание):
1-2 жълтъка
200 г кисело мляко
Жълтъците се разбивават в киселото мляко. Добавя се по малко от горещата супа, като непрекъснато се разбива. Така направената застройка се прибавя към супата, която е свалена от огъня, но все още гореща. При този начин се избягва пресичане на застройката и същевременно яйцето е температурно обработено. Ако се наложи повторно загряване на супата- трябва да разбърквате и да не допускате завиране.
Независимо дали супата е застроена или не- поднесете с лимонов сок, парченце лимон и парченце масло.
Без масло и без застройка супата е подходяща за вегани и е много вкусна.
Ето и лъжичката, с която съм оформила маслото.
Ако обичате коприва, ще ви харесат и тези рецепти
Бъркана баница с коприва- Nettle stirred "Banitsa"
Или кликнете на думата коприва от етикетите в ляво.
Направих актуализация на тази супа- може да я откриете тук: Копривена супа №2 - Nettle soup №2
Много я обичам, а твоята изглежда вълшебно, Бети!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта в идея и снимки.
Успешна и усмихната нова седмица, Диана
Диани, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица и на теб!
Коприва съм опитвала само задушена и то веднъж в живота си. Бях много малка и не помня вкуса. Но пък обичам много същата супа - не е с коприва, а с лапад/сапанк.
ОтговорИзтриванеМакар да не съм толкова голяма, аз също си спомням за детството с твоето предложение, Бети, за което сърдечно ти благодаря. Изглежда чудесно супичката ти и ако се сдобия с коприва, ще опитам задължително.
Едно въпросче - как се получават тези красоти с маслото?
Хубава вечер!
И на мен ми харесва със спанак и с киселец, но най-любима ми е с коприва. Лапад, май много не обичам...:)
ИзтриванеГери, благодаря ти!
Сложих снимка на лъжичката, с която съм оформила маслото.
Много харесвам всякакви зеленийки, а копривата е първата от тях! Чудесна супа, харесвам я точно така, малко гъста и в най-скоро време ще си направя!
ОтговорИзтриванеБети, прекрасни снимки!
Приятна вечер!
Като се замисля и аз си падам по по-гъстите супички!
ИзтриванеРадвам се, че ти е допаднала, Тили!
Благодаря ти!
Бети, обожавам да разглеждам такива детайли, винаги гледам снимките малко повече и с интерес... Лъжичката за маслото, инструмента за лимончетата - не съм виждала такива. Изобщо цялата ти публикация много ми харесва и копривената супа и настроението, което носи! Прекрасно е всичко тук!!!
ОтговорИзтриванеКате,
Изтриванеи аз обичам детайлите :)
....и разни такива джунджурийки, с които украсявам храната, а и правят сервирането красиво.
Радвам се, че ти харесва и супата.
Благодаря ти за сладките думи!
Бети, върна ме в детството с тази копривена чорбица! Така я прави и моята майка. Колко и се мръщех, ако знаеш, когато бях малка, а сега копнея за нея - промяна на вкусове :) Обичам да си я поръсвам със счукани орехи - ароматът се променя към леко гъбен. Снимките ти отново са балсам за окото! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, реших се да я публикувам, по молба на децата,казаха, че опитвали на други места , с очакване, че ще е същата, като моята..Но или подправките били различни или имало и други "неща" в супата, които не им допадат..Та какво слагам аз в моята?!
ИзтриванеВинаги съм я обичала точно такава, но всеки си има традиция и вкус в приготвянето дори на тази обикновена супичка.
Ние слагаме ореги в салатата.
Благодаря ти за топлите думи!
Лъжичката е супер инструментче,Бети!
ОтговорИзтриванеА супата ти е точно за моята госпожица,аз малко повече клоня към лапада,но пък Дани е голям фен на копривата!
Много атрактивни снимки отново!
Оставам в очакване на следващата ароматна публикация :) и на предстоящата среща!
Честити празници и сърдечен поздрав от мен! :)
Бети, копривена супа ТОЧНО по този начин приготвяме и в къщи. Толкова е ароматна и полезна! Пролетта идва, щом зелените треви се появяват като основни ястия на трапезата! Толкова е зареждащо!
ОтговорИзтриванеРадвам се,Албена!
ИзтриванеИ на мен ми действа зареждащо зеленото, пролетта!
Благодаря ти, че си оставила този мил коментар!
О, колко обичам копривена супаа! Разкошна е твоята, Зори, неустоима!
ОтговорИзтриванеНе съм прибирала във фризера за съжаление, но пък вече излезе и можем да се заредим със свежест и полезни вещества. И с оризче я готвя и натюр(силно препоръчвам такава - виж ако искаш тук, вариантът е много сполучлив.)
Поздрави и хубава неделя!
Ирма,
ИзтриванеБети съм аз...:)
И аз приготвям салата само от попарена коприва, ще погледна с интерес и твоя вариант!
Чудесна рецепта, още утре ще я пробвам. Имам въпросче относно изстисквачката на лимони :) Откъде мога да си купя такава?
ОтговорИзтриванеЗдравей Анонимен,
ИзтриванеРдвам се, че ти харесва рецептата.
Пресичката ми е на WMF , по-стар модел от тази в посочения линк:
http://www.wmf.de/shop/de_de/kuche/kuchenhelfer/zitronenpresse-clever-more.html
Само за мен си приготвих една в събота. Никой друг у дом не уважава копривата в супа или както и да е.
ОтговорИзтриванеПрекрасно поднесена!
О, радвам се, че си любител, и че си направила тази супа. Всъщност тя е най-обикновена.У дома, за щастие всички много обичаме коприва. :)
ИзтриванеБлагодаря ти, Марта!
Много си я обичам тази супичка. Поднесена така изглежда неустоимо. Дощя ми се ей сега на мига да тръгна да търся копривка, но ще отложа за следващото ни ходене на село.
ОтговорИзтриванеПоздравления, Бети!
И на мен ми е любима, Марта! И понякога си купувам от възрастни хора, ако ходенето ми е далечно :))
ИзтриванеПрегръдка!
У нас няма традиция за приготвяне на копривена супа, защото аз и сестра ми не я харесвахме като деца. Тия дни обаче, любимият ми се прибира вкъщи с доволен вид и казва: Виж какво ти нося! Срещнах една жена, която продаваше коприва и се сетих, че обичаш разни зелени храни, та ти взех два пакета... Много беше ентусиазиран и сърце не ми даде да кажа: Ама аз не обичам коприва. Реших да я сготвя и да ѝ дам втори шанс. Мислех да импровизирам, но случайно забелязах рецептата ти и ми се прииска да си направя точно твоята супичка. Изпълних я с много любов и резултатът надмина очакванията ми! Вече съм един от убедените почитатели на копривата:) С радост ще пробвам и другите ти предложения с тази чудесна пролетна тревичка! Благодаря ти, Бети:) Поздрав най-сърдечен!
ОтговорИзтриванеal,
ОтговорИзтриванеТолкова ме зарадва с коментара си!
Това е може би най-любимата ни супа. Много се радвам, че ти е допаднала. Така я готвят едната ми баба и майка ми. Знам, че има различни рецепти, в които присъстват картофи, моркови, фиде...но всички други добавки някак разсейват очарователния вкус на копривената супа/чорба.
Свекърва ми я приготвяше с фиде и лющян, и колкото и да се насилвах не можех да я ям :).А готвеше вкусно. Не съм предубедена към нови вкусове, но лющян слагам само на боб- понякога, на рибена чорба задължително, варя миди, на агнешка супа, на дроб сърма и толкова. Радвам се, че съпругът ми възприе моя начин на готвене на тази любима супа.
Мисля, че копривата и джоджена са родени един за друг.
Много ме зарадва, al!
Прегръдка!
Дааа... магията е в джоджена... и лимона... Нищо повече не е нужно. В кулинарията трябва да знаеш кога да спреш:) Тази вечер я правих отново и пак стана неверояна. Твоята супа вече е и моя:) Благодаря още веднъж!
ИзтриванеМного се радвам!
ИзтриванеАз ти благодаря, че сподели и много ме зарадва!
И аз си взех една торбичка коприва и вчера вече си я приготвих. Сега идвам да си сверя рецептата ( типично за мен пост) и установявам, че никак не съм я спазила...Значи ще се наложи пак да си взема коприва! Да пробвам твоя начин:)
ОтговорИзтриванеАз я измих, накълцах и запържих с няколко стръка нарязан зелен лук. Добавих гореща вода, като завря сложих ориза и микс от сушени зеленчуци. Малко масло за разкош. Не я застройвах, а и нарязах сварено яйце и малко натрошено сирене. Мислех си,че мога да ям такава супа всеки ден!
Но трябва да опитам и твоята. Мога да ги редувам!:)
В моята няма толкова аромати- само масло, лимонов сок и джоджен.:) Така ми е любима. Ще се радвам да ти допадне.:)
ОтговорИзтриванеИ аз я правя със натрошено варено яйце но за другите подправки ще спазя рецептата след няколко часа ще я пробваме цялото семейство! А от къде да се сдобия с тия бижута за лимона и маслото?!
ОтговорИзтриванеДо сега копривената супа я правече оли жена ми или майками. Но се съмнявам че са я правили по този начин. Лук; Домати;ориз и сол.и толкова май. поне само това ми каза да сложа жена ми.А и ние я сервираме със сварени яйца и поливаме с кисело мляко дирекно в чинията при сервиране. А от къде да се сдубия с тези бижута за лимона и маслото?!
ОтговорИзтриванеПриборът за масло съм си купила от антикварен магазин, а за другия прибор за лимона съм писала по-горе в коментарите.
ИзтриванеВсяко семейство си има свои рецепти, които са им любими. Това се отнася и за копривената супа. Споделила съм как се приготвя в моето семейство, майка ми я приготвя така, и едната ми баба. Така я приготвям и аз. Това е нашата копривена супа, всяка друга би била с още нещо, но няма да е същата. Ако искате опитайте този начин. Ще се радвам да ви допадне.
Знаеш, че я правя, откак я открих при теб и съм предоволна, но тази година я увековечих. Не знам дали има друго стихотворение, посветено на копривената супа и то базирано на твоята рецепта :)
ОтговорИзтриванеhttps://doragspd.wordpress.com/2016/03/11/%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%83%D0%BF%D0%B0/
Страхотна рецепта в стих! Много се радвам, че си я харесала и я приготвяш често. У нас я има през ден, толкова много я обичаме :)
ИзтриванеВкарах нововъведение напоследък, ако искаш опитай. Не попарвам копривата, а я вкарвам нарязана в супата, когато оризът или просото са готови. Поръсвам джоджена и изключвам котлона. Копривата е само попарена, власинките не парят и е максимално полезна.
Приготвям разни неща и със сурова коприва, но тази супа ми е толкова любима... :)
Благодаря ти, че ме зарадва с този коментар и вдъхновението си!
така я правя, не я попарвам предварително :) Тъкмо я готвя и пак сверявам!
ИзтриванеАх, благодаря ти, Марта! Това е най-често приготвяната супа у дома. И аз много отдавна не я попарвам. Май е време да обновя рецептата и снимките също! Радвам се, че ти е харесала тази супа и много ти благодаря, че отдели време да се отбиеш тук и да пишеш! Много ме зарадва!
ИзтриванеВсеки път експериментирам със супата от коприва. Идеята е , че помня един вкус от детството си и се стремя да го постигна. Мислех си ,че запържване на копривата ще и убие вкуса, въпреки че на други съставки го подобрява. Затова съм слагал копривата и директно във водата. Но копривата във врящата вода се капсулира и водата остава бистра. Не целя това. Течността трябва да поеме аромата, трябва да се смеси с копривата. Мислех да сложа копривата в студена вода и така да я завря. Това за някой ден. А днес я запържих- нещо което не съм правил отдавна. Да видя - може пък да се бъркам нещо. А за подправките на коприва , просто не се сещам коя. Доста стандартни съм пробвал - веднага избиват и освен тях не се усеща нищо. Не слагам нито червен пипер, нито моркови- вкуса на копривата изчезва. Е пожелавам си успех :) А за вас бяха моите поводи за размисъл :)
ОтговорИзтриванеРазбирам го това търсене на перфектния вкус или преследването на вкусов спомен...За мен това е Супата от Коприва. В последно време, в стремеж максимално да се възползвам от съставките, (които съм убедена, че в сурово състояние са повече) добавям копривата, сурова накрая, свалям от огъня и за кратко пасирам. За мен най-хармоничната подправка за тази супа е джодженът. Обичам салата от сурова стрита коприва. Ароматът е осезаем.
ОтговорИзтриванеУспех в търсенето на вкуса на твоята супа.
Супичката е превъзходна! Единствено добавих морков и магданоз. Съпругът ми остана възхитен!
ОтговорИзтриванеМного се радвам! Благодаря за коментара !
ИзтриванеОтново я правя и минавам да ти махна! Чудна копривена супа, Бети! Бъдете здрави! С кръвта на копривата!
ОтговорИзтриванеЕхаа, Марта! Много се радвам да те видя тук отново! И за супичката, че я приготвяш и харесваш! Видя ли новия вариант- с елда? Копривена супа № 2 http://vkusnosbety.blogspot.com/2023/03/2-nettle-soup-2.html
Изтриване