Бъркана баница с коприва, мечи лук и брашно от лимец - Nettle Stirred Pie "Banitsa" with Ramsons and Einkorn flour




Едно от любимите неща за хапване през пролетта, което не пропускам да приготвя е бърканата баница с коприва. Приготвя се лесно и бързо. Подготовката е около 10-15 минути, печенето 15-20 и след още 10 е готова за сервиране. Много често я правя, когато ще излизаме сред природата- достатъчно засищаща е, подходяща е и вместо хляб, вечер или на обяд. Разбира се трябва да имате коприва. Предполагам, че може да се приготви и с други зелении, не съм опитвала - обичаме я точно с коприва. Този път добавих и една връзка листа от мечи лук. Вместо пшенично брашно изцяло използвах пълнозърнесто брашно от лимец, защото е по-здравословно, пълно с фибри и вкусът му идеално се съчетава с този на копривата. Баницата стана малко по-плътна ( вижте за сравнение в тази публикация) Пак е влажна и вкусна и много удобна за нарязване на хапки дори. Може да се поднесе и на парти с клечица.

В момента копривата е доста поотраснала, но връхчетата са подходящи за готвене. При редовно косене новите стръкове, които излизат също са добра възможност за снабдяване с коприва, ако сте любители като нас. Аз попаднах в гората на огромно пространство с коприва и си набрах за супа и за тази баница. 

Още едно уточнение- винаги приготвям баницата със сурови листа. По-долу съм дала указания. Нямам представя какво ще се получи, ако използвате бланширана или замразена коприва.

 Съставки: 


 200 г сурова коприва
 80 г мечи лук( левурда)
 2 шепи сушени листа от джоджен
 400 г кисело мляко / растително за без млечни
 250 г натрошено козе сирене / тофу за безмлечни
 4 яйца
 1 с.л. сода-равна
 250 г пълнозърнесто брашно от лимец
 100 мл олио

Начин на приготвяне:

За стъпка по стъпка със снимки може да видите рецептата на Бъркана баница с коприва.

1. Фурната се загрява на 180 С.
2. Копривата се нарязва. Намачква се с ръка, която е в ръкавица.
3. Мечият лук също се нарязва. Разбърква се с копривата.
4. Брашното се смесва с копривата, като се разбърква. 
5. Яйцата, киселото мляко и содата се разбиват, добавя се олиото. Яйчната смес се добавя към копривата. Поръсва се сушения джоджен, стрит с длани.
6. Поръсва се натрошеното сирене. Разбърква се до  равномерно овлажнена смес.
7. Сместа се изсипва в намазана и набрашнена тава. Може да изпечете и в силиконови чашки за мъфини, които нямат нужда от намазване.
8.Тавата се поставя на най-долната позиция върху решетката. Пече се около 15-20 минути до получаване на приятен златист загар. След изваждане се оставя в тавата за около 5-10 минути. 
9. Сервира се топла, нарязана на парчета. Много вкусна е и студена. Сервирайте с айрян или кисело мляко.

Ако решите да приготвите малки кексчетата имайте предвид, че  се изпичат по-бързо, лесно се вадят и са много подходящи за парти или излет.
Опитайте, ще ви допаднат.






Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни