Бъркана баница с коприва, мечи лук и брашно от лимец - Nettle Stirred Pie "Banitsa" with Ramsons and Einkorn flour
Едно от любимите неща за хапване през пролетта, което не пропускам да приготвя е бърканата баница с коприва. Приготвя се лесно и бързо. Подготовката е около 10-15 минути, печенето 15-20 и след още 10 е готова за сервиране. Много често я правя, когато ще излизаме сред природата- достатъчно засищаща е, подходяща е и вместо хляб, вечер или на обяд. Разбира се трябва да имате коприва. Предполагам, че може да се приготви и с други зелении, не съм опитвала - обичаме я точно с коприва. Този път добавих и една връзка листа от мечи лук. Вместо пшенично брашно изцяло използвах пълнозърнесто брашно от лимец, защото е по-здравословно, пълно с фибри и вкусът му идеално се съчетава с този на копривата. Баницата стана малко по-плътна ( вижте за сравнение в тази публикация) Пак е влажна и вкусна и много удобна за нарязване на хапки дори. Може да се поднесе и на парти с клечица.
В момента копривата е доста поотраснала, но връхчетата са подходящи за готвене. При редовно косене новите стръкове, които излизат също са добра възможност за снабдяване с коприва, ако сте любители като нас. Аз попаднах в гората на огромно пространство с коприва и си набрах за супа и за тази баница.
Още едно уточнение- винаги приготвям баницата със сурови листа. По-долу съм дала указания. Нямам представя какво ще се получи, ако използвате бланширана или замразена коприва.
Съставки:
200 г сурова коприва
2 шепи сушени листа от джоджен
400 г кисело мляко / растително за без млечни
250 г натрошено козе сирене / тофу за безмлечни
4 яйца
1 с.л. сода-равна
250 г пълнозърнесто брашно от лимец
100 мл олио
За стъпка по стъпка със снимки може да видите рецептата на Бъркана баница с коприва.
1. Фурната се загрява на 180 С.
2. Копривата се нарязва. Намачква се с ръка, която е в ръкавица.
Опитайте, ще ви допаднат.
Коментари
Публикуване на коментар