Боровинкови мини пайове с люлякова глазура (без глутен, веган) - Blueberry Mini Pies with Lilac Glaze (gluten free, vegan)
Продукти:
За пълнежа
150 г замразени планински боровинки (може и пресни)
1 супена лъжица кленов сироп
3 супена лъжица лимонов сок
1 супена лъжица семена от чиа
За кората
200 г бадемово брашно
100 г брашно от тапиока (плюс още за разточване на тестото)
4-5 с.л. ледена вода
70 г студено кокосово масло (твърдо)*
2 супени лъжици кленов сироп
разтопено кокосово масло за намазване отгоре **
Ако не сте веган, може да замените
* кокосовото масло с краве масло
** да намажете с леко разбито яйце
За люлякова глазура
1 чаша(240 мл) пресята пудра захар
1 с.л. лимонов сок
2 с. л. сироп от люляк
1 с.л. сладко от боровинки- без плодове (от пълнежа)- по желание за цвят
За украса
пресни цветчета люляк, градински теменужки, стрити люлякови цветчета
Начин на приготвяне:
1. Пригответе пълнежа. Загрейте боровинките в тенджера на средно слаб огън с лимоновия сок и кленовия сироп, докато започне да къкри. Това може да отнеме от 5 до 10 минути. След като боровинките омекнат ги намачкайте с пресата за картофено пюре. Отстранете от котлона и разбъркайте семената от чиа, докато се смесят добре. Оставете настрана да се охлади, докато приготвяте останалата част от пайовете.
2. В кухненски робот или в купа на миксер разбийте заедно бадемовото брашно и брашното от тапиока, докато се смесят добре.
3. Добавете кокосовото масло, и пулсирайте до текстура, подобна на влажен пясък. Добавете кленовия сироп и пулсирайте. Добавете една по една лъжиците вода, като след всяка пулсирате докато започне да се образува лепкаво тесто. Ако тестото не лепне, добавете още една супена лъжица вода. Извадете тестото на плота и оформете топка.
4. Загрейте фурната до 180.
5. Разделете тестото наполовина и го сложете върху хартия леко поръсена с нишесте. Поръсете отгоре тестото с нишесте, съвсем леко. Поставете друг лист хартия и разточете с дебелина около 5-6 мм. Измерете и нарежете тестото на 8 правоъгълника 5х10 см . Отгоре сложете 1-2 супени лъжици от сладкото от боровинки, оставяйки малко място по краищата. Запазете около една супена лъжица сладко за глазурата, ако искате да я оцветите в лилав нюанс. Добре е да бъде по-течна, без плодчета.
6. Повторете стъпка 5 по-горе с другата половина от тестото. Поставете тези правоъгълни парчета тесто върху пълнежа от боровинки. С вилица натиснете по краищата на пайовете, за да ги „запечатате“. Ако желаете, намажете върховете на всеки поп тарт с разбито яйце или разтопено кокосово масло. Печете във фурната за 15-16 минути, докато краищата са златистокафяви. Оставете да изстине преди да намажете с глазурата.
7. Докато пайовете с боровинки се охлаждат, пригответе глазурата. В купа смесете пудрата захар, лимоновия сок, сиропа от люляк и сладкото от боровинки. Разбъркайте до гладка смес, която не е много гъста, нито пък много рядка. Трябва да се разлива бавно и да се задържа по обратната страна на лъжицата. Намажете внимателно отгоре всяка охладен пай, украсете с ядливи цветя и се насладете!
Важно:
Не препоръчвам замяната на нишестето от тапиока тъй като играе роля за събирането на тестото.
Не заменяйте кленовия сироп в тестото, тъй като то също има слепващо значение за тестото.
Съхранение : За да съхранявате тези изпечени сладкиши, прехвърлете ги в херметически затворен съд, след като глазурата има възможност да се втвърди. Ще останат свежи до 5-6 дни в хладилника и 3-4 дни навън на плота.
Коментари
Публикуване на коментар