Тарт с праскови (веган) - Peach Tart (vegan)
Здравейте, мили хора! Липсвах тук и в Инстаграм известно време. Пусках в Stories ( истории) фрагменти от заниманията ми тези дни. Чувствам се разпъната от всички ангажименти и занимания, на които ми се иска да отделя повече време. Работата в градината на село е неотложна- плевене, засаждане, подрязване..., едва успях да събера цветове от нацъфтелите изобилно глухарчета, преди машината за косене да подстриже поляните. Събрах и пъпки за Мариновани пъпки от глухарчета . Това приятно занимание ми отне няколко часа. И тъй като цветчетата са капризни и се затварят след няколко часа трябваше веднага да се заема с обработването им. Надявам се скоро да успея да споделя какво направих с тях. Последвайте ме тук и в Инстаграм, за да видите веднага, когато споделя. В момента отделям по няколко часа и за търсене на любимите ми неуловими и капризни гъби- смръчкулите. Те могат да се открият само сега- в рамките на 2-3 седмици. Тук може да ги видите и да прочете за тях. Ако сте късметлии и сте събрали или някой ви е подарил- ето една рецепта за тях: Сотирани гъби Смръчкули. И когато щастлива от находките се прибера, следва почистване, готвене и/ сушене. Всички изброени занимания са в свободното ми време, освен това ходя на работа, приготвям храна за семейството и всякакви други рутинни дейности, които няма да изброявам.
Публикуването, което включва писане на рецепта, споделяне на малка история или въведение, подбор и евентуално ретуширане на снимки изисква няколко часа труд. Късната вечер е най-спокойното ми време за тази дейност, но тези дни се чувствам изтощена и нямам сили. Понякога имам нужда да оставя телефона си, да не отварям лаптопа и да потъна в другите дейности или забавления със семейството ми. Днес обаче в един момент бях на stand by режим и това беше като неочакван прозорец от време, което реших да отделя на този пост, с който се надявам да зарадвам всички, които се отбивате тук, четете и ми оставяте милите си думи и послания или искате съвети за нещо. Този тарт е и много подходящ за предстоящия празник или който и да е друг ден. Лесен за приготвяне и търпящ всякакви импровизации на плодов вкус, според наличностите ни във фризера или пресни плодове, които започват да навлизат в менюто ни.
Споделям този тарт, който приготвих за празничните дни. Приготвих го със замразени летни праскови( новите скоро ще дойдат), но може да се приготви и с други плодове, които имате или са ви на сърце. Ще се радвам да се насладите на снимките и ако го харесате да приготвите за вашите семейства. Споделете резултата с мен, много, много ще ме зарадвате. Ако споделите снимки в Инстаграм, използвайте @vkusnosbety за да го видя. При споделяне във Фейсбук ми тагнете страницата @ВкусносБети и дайте линк към публикацията ми тук. Знайте, че споменаването на източника носи творчески заряд на автора и удовлетворение.
Благодаря ви за времето, което отделихте за да прочете това!
Тарт с праскови
За коричка за пай:
250 г брашно за сладкиши тип 400
50 g бадемово брашно
130 г студено кокосово олио или несолено масло(ако не сте веган)
5-6 с.л. студена вода или колкото да се събере тестото на топка
60 г пудра захар
1/4 ч.л. сол
няколко капки екстракт от ванилия
Бърз мармалад от праскови:
450 г пасирани праскови
сок от един лимон
агар-агар за 500 мл течност- количество според указанията на вашата опаковка
Крем със скир с праскови:
400 г скир -веган
150 г пюре от праскови
сок от един лимон
агар-агар за 300 мл течност - количество според указанията на вашата опаковка
Инструкции:
1. За хрупкавата коричка смесете всички съставки без водата в блендер. Пулсирайте до получаваненто на песъчлива смес, подобна на галета. Добавете на части водата, докато тестото се обедини в топка. Извадете, омесете леко, колкото да получите свързана топка тесто- това са няколко движения само. Не искаме глутенът да се развие, а само да съберем тестото.
2. Разточете го между хартия за печене или тефлонови листи за печене с дебелина около 3-5 мм. Размерът на разточеното тесто трябва да е по-голям от формата, в която ще печете тарта.
3. Прехвърлете внимателно с точилката във формата. Внимателно притиснете тестото към основата и стените.
4. Разточете по повърхността с точилка, за да отстраните излишното тесто и поставете тавата в хладилника за 30-40 минути. Може да покриете с хартия или свежо фолио и да държите за по-дълго време в хладилника-2-3 часа или една нощ.
5. Загрейте фурната 170 С.
6. Извадете от хладилника, застелете тестото с хартия за печене и напълнете с тежести за пай или едра морска сол. Може и някакви бобови да използвате, но ми се струва излишно разхищение, особено когато може многократно да се използва едра морска сол- евтино и удобно.
7. Печете 15-20 минути.
8. Извадете тежестите с хартията и печете още 5 минути.
19. Извадете от фурната и оставете да изстине.
Пригответе мармалада от праскови:
1. Пасирайте прасковите и разбъркайте с лимоновия сок и агара.
2. Поставете в малка тенджера и при непрекъснато бъркане оставете да заври за 3-4 минути на умерен огън. Дръпнете от огъня и охладете като бъркате често.
3. Когато достигне стайна температура или около 30 градуса разпределете върху кората на тарта на равномерен слой. Поставете в хладилника.
Направете крема от праскови и скир (гъсто кисело мляко, в случая - веган)
1. Пасирайте прасковите ( ако са замразени, оставете да се размразят)
2. Изстискайте лимона и изсипете в средно голяма тенджера. Добавете агара и оставете да заври като разбърквате. Намалете котлона и разбъркавайте още 2-3 минути. Оставете леко да се охлади.
3. Разбийте гъстото мляко( скир ) и добавете прасковената смес като разбивате непрекъснато.
4. Разпределете веднага върху мармалада и загладете. Оставете в хладилника докато се стегне или до момента на поднасянето.
5. Украсете преди сервиране или до 3-4 часа преди поднасяне. *
* Ако използвате цветя за украсата се уверете, че
- са ядливи, дори да не ги ядете или със сигурност не са отровни
- не са третирани с химикали
- не са събрани от замърсена градска среда
Коментари
Публикуване на коментар