Сотирани гъби смръчкули - Sauteed Morel Mushrooms
Ще започна с една семпла рецепта за приготвяне на тези вкусни гъби - смръчкулите. Този начин за приготвяне е широко популярен за приготвяне на голяма част от гъбите изобщо, разбира се не само те се приготвят с тази техника. Сотирането представлява кратко готвене в малко количество мазнина, загрята от средна към висока температура. За предпочитане е в плосък съд с дебело дъно например тиган. Важно е да всички продукти в тигана да са разположени на един ред, да могат да се разбъркват, обръщат и да има място между тях.
Сотираните гъби могат да се хапват веднага, но могат да се влагат в салати, сандвичи, паста, пици, ризото, омлети, фритати, кишове, тарти. Точно затова започвам с тази рецепта. По- нататък в някои от рецептите ще използвам тази рецепта за основа.
Вече сте набрали тези чудни гъби.Прегледали сте ги и знаете, че сред тях няма отровни гъби. Първият и най-бърз, универсален начин да ги опитате е да сотирате с масло или предпочитана от вас мазнина, която издържа на висока температура.
След това накисваме в хладка вода, с щипка две сол за около 10-15 минути, разбъркваме ги внимателно, завъртаме ги Целта е да ги измием от всички страни. Изваждаме гъбите, изхвърляме водата и повтаряме това още 2-3 пъти, докато на дъното на купата няма частици пръст, пясък, листа и т.н.
Изваждаме и поставяме върху кухненска хартия или чиста кърпа да се отцедят и подсушат.
Нарязвате на половина или на четвъртини, по-големите гъби.
Стигаме до приготвянето им:
Продукти:
* 200 г смръчкули
* 50 г гхи/масло/олио
* щедра щипка прясно смлян черен пипер
* 1-2 скилидки чесън
* щипка сол
Поставяте в загретия тиган маслото/олиото, скилидките чесън и гъбите. Готвите, като често бъркате и обръщате гъбите около 5-6 минути. Поръсвате със сол и черен пипер, разбърквате и сервирате.
I have to try this!
ОтговорИзтриванеTHE PINK ELEPHANT SHOE // INSTAGRAM //