Сотирани гъби смръчкули - Sauteed Morel Mushrooms


Ще започна с една семпла рецепта за приготвяне на тези вкусни гъби - смръчкулите. Този начин за приготвяне е широко популярен за приготвяне на голяма част от гъбите изобщо, разбира се не само те се приготвят с тази техника. Сотирането представлява кратко готвене в малко количество мазнина, загрята от  средна към висока температура. За предпочитане е в плосък съд с дебело дъно например тиган. Важно е да  всички продукти в тигана да са разположени на един ред, да могат да се разбъркват, обръщат и да има място между тях.
Сотираните гъби могат да се хапват веднага, но могат да се влагат в салати, сандвичи, паста, пици, ризото, омлети, фритати, кишове, тарти. Точно затова започвам с тази рецепта. По- нататък в някои от рецептите ще използвам тази рецепта за основа.

Вече сте набрали тези чудни гъби. Прегледали сте ги и знаете, че сред тях няма отровни гъби. Първият и най-бърз, универсален начин да ги опитате е да сотирате с масло или предпочитана от вас мазнина, която издържа на висока температура.


  Започваме с почистването на гъбите. Виждате, че шапчиците им са като миниатюрни кутийки, затова първо потупваме нежно гъбите, за да изпадат грубите частици пръст, клонки, листа и някои буболечки. Отрязваме пънчетата, там където са покрити с  пръст.  Гъбите могат да пренощуват на открито, проветриво място ( по това време на годината нощите са хладни, често под 7-10 С), разстлани върху решетка, кърпа, хартия или дървена повърхност. Някои буболечки използват момента за да си отидат, но не бива да разчитате на това.



След това накисваме в хладка вода, с щипка две сол за около 10-15 минути, разбъркваме ги внимателно, завъртаме ги. Целта е да ги измием от всички страни. Изваждаме гъбите, изхвърляме водата и повтаряме това още 2-3 пъти, докато на дъното на купата няма частици пръст, пясък, листа и т.н.


Изваждаме и поставяме върху кухненска хартия или чиста кърпа да  се отцедят и подсушат.


Нарязвате на половина или на четвъртини- по-големите гъби.


Стигаме до приготвянето им:

Съставки:

 200 г смръчкули
 50 г гхи/масло/олио 
 щедра щипка прясно смлян черен пипер
 1-2 скилидки чесън
 щипка сол
 мащерка по желание

Инструкции: 

1. Поставяте в загретия тиган маслото/олиото, скилидките чесън и гъбите. Готвите, като често бъркате и обръщате гъбите около 6-10  минути. Поръсвате със сол и черен пипер, разбърквате и сервирате.
2. Ако искате по-дълга обработка- деглазирайте с 50-100 мл бяло вино. Гответе докато виното се изпари. Разбърквайте често. Накрая поръсете с черен пипер, сол и мащерка. 



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни