Сарми от листа на липа с плънка от елда и орехи в лимонов сос - Linden( Tilia) leaf sarmi stuffed with buckwheat and walnuts in lemon sauce
След споделянето на снимка на тези сармички Stories в Инстаграм, получих много запитвания за рецептата. Бързам да споделя, защото сега им е времето на листата от липа. Нежни и свежи, разлистени преди дни. Листата на лозите все още са завити в пъпки и ще мине поне месец, докато станат за сарми. Затова да се възползваме от щедростта на природата и да се насладим на сарми от липови листа. А какви чудни сармички са тези- поради естествената големина на листата се получават сармички-хапчици! И запечени златисто за кратко във фурната в лимонов сос са толкова вкусни! Кой е пробвал? Напишете ми в коментар.
Споделяла съм рецепта със снимки "стъпка по стъпка" - Липови сарми с плънка от киноа, амарант и сушени череши - може да погледнете за вдъхновение или да изберете коя плънка ще ви допадне повече.
Днес споделям тези сарми, които приготвих с много семпла плънка, но не по-малко вкусна- елда и счукани орехи, черен пипер за подчертаване на вкуса, няколко връхчета от коприва, малко сушен джоджен. Може да пропуснете копривата, просто аз набрах малко от гората и я добавих. Готвих ги във фурната в лек лимонов сос. Прелестна пролетна гозбица! Поднесох с веган кисело мляко и парченца лимони. Ако намерите зелени сливи, добавете ги в тавата преди печенето- придават много свеж кисел вкус. Аз открих, но бяха съвсем мънички още. Не че не ядох. И да- разбира се, че може да ги поднесете с обикновено гъсто краве или овче кисело мляко и лимон за още свежест.
Продукти:
* млади листа от липа
* 400 г елда ( светла, българска)
* 2 малки глави лук или 1 голяма
* 1 ч.л. червен пипер
* 1 с.л. счукан черен пипер
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л. сушен джоджен
* около 15 връхчета коприва ( с по 4-5 листа)- ситно нарязани
* 100 г орехи или семена от слънчоглед
* 2-3 с.л. олио
* лимонов сок от 2 лимона + малко вода
* шепа зелени сливи ( ако намерите)
за сервиране:
* гъсто веган кисело мляко
* лимонов сок или парченца лимони
* свеж копър
* смлян черен пипер
* зехтин
Приготвяне:
1. Нарежете ситно лука и задушете в олиото. Добавете червения пипер, разбъркайте за да освободи аромат. Добавете елдата. Разбъркайте няколко пъти. Добавете около 700-800 мл гореща вода, посолете и след завиране намалете температурата. Сложете капака. Гответе на тих огън, докато водата се поеме от зърната. Може да се наложи да добавите вода. Добавяйте по малко и разбърквайте. Целта е сместа да остане на мазнина, както се казва, т.е. да няма излишна течност. Когато елдата е готова добавете накълцаната коприва, сушения джоджен, орехите и черния пипер. Разбъркайте и отново покрийте с капак. Оставете плънката леко да се охлади.
2. През това време подгответе листата за пълнене. Моите листа бяха много нежни, и също леко поувехнали( след няколко часа скитане в гората), което ги правеше идеални за завиване на сарми и не съм ги бланширала. Преценете дали листата, които сте набрали имат нужда от това. Ето как да бланширате, ако искате : Докато плънката се приготвя, в друга тенджера поставете вода и загрейте до завиране. Потопете листата от липа за една-две секунди. Листата са много фини и тази процедура е, колкото да станат удобни за сгъване. Отцедете в гевгир.
4. Във всяко листо поставете по една супена лъжица или чаена ( според големината на вашите листа) плънка. Завийте по показания начин в тази публикация .
5. Наредете плътно в тава. Загрейте фурната на 180 С. Залейте с вода, към която сте добавили лимоновия сок . Количеството, е около 2 см от дъното. Ако имате зелени сливи, наредете от тях в тавата. Придават много приятен кисел вкус на ястието.
7. Поднесете топли или студени с кисело мляко, копър, парченца лимон, черен пипер и соса от дъното на тавата. Сосът може да се разбърка и с млякото.
Толкова бързо изчезнаха сармичките, че не успях да ги снимам в чиния. Едва ме изчакаха да снимам тавата. Обещавам, че ще сложа снимка, когато ги направя пак. Съвсем скоро, защото много ни харесаха.
Коментари
Публикуване на коментар