Френски тост с канелена ябълка.Без захар. Коледен календар Ден 8-и - French Toast with Cinnamon Apple.Without sugar.
Дори и да не обичате да пържите, или да ядете пържено,аз съм от тези хора, тази закуска, може да се поднесе и като десерт ще ви изкуши с аромати и вкус. Ако поднесете малка порция на всички ще се услади и никой няма да се бори с гузна съвест. И всъщност никой няма да има против да хапне още малко....:) Предвидете това. В рецептата няма захар, а пърженето става на слаб огън. И последните колебаещи се искат да опитат.
Продукти:
Порции: 3
* 1 яйце
* 4 с.л. пълномаслено мляко
* щипка сол
* 3 дебели филии стар хляб, може и от франзела, ако искате отрежете с кръгла формичка като мен
* 1 с.л. масло
* 3 ябълки
* сок от един лимон
* 1/2 ч.л. канела
Приготвяне:
1. Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета. Поставете ги в малка тенджера и поръсете с лимоновия сок.
2. Поставете тенджерата на умерено силен огън, 5-10 минути.
Разбърквайте често и внимателно.Когато ябълките омекнат и се засушат, поръсете канелата.
Разбъркайте и оставете леко да се охлади.
3. В дълбок съд разбийте яйцето, млякото и солта.
4. Накиснете хляба от двете страни за по минута.
5. поставете на средно слаб огън незалепващ тиган- тефлонов или керамичен. Стопете маслото. Поставете накиснатия хляб вътре. Пържете около 2-3 минути от всяка страна до златисто.
6. Прехвърлете филиите в затоплени чинии и с лъжица сипете от ябълките. МОже да използвате лъжица за сладолед или малък черпак.
7. Сервирайте с меласа или мед или карамел.
Навън уж е зима, но по ябълката има още зелени листа, да не казвам, че намерих и няколко ябълки на земята.Може да украсите с клонче- добре измито и подсушено. А може да украсите и с листенце от тесто за пай. Винаги ми остава по-малко и аз оформям на листчета и замразявам. При нужда пека. А могат да се съхраняват и опечени и замразени. Красива добавка са към десерти.
готина идея...
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеСтрахотна идея бих казала! Страшно оригинално е, Бети, а най-хубавото е, че е и вкусно. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат ден! :)
Гери, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеУсмивки и на теб!
На мен определено ще ми се услади, ама много! А да не говорим колко изкусително изглеждат! Чудни ябълки! :)
ОтговорИзтриванеА сега кажи как така и сервиза, и покривката, че и салфетките са с еднаква шарка. ОТКЪДЕ е въпросът, Бети?
Прегръдки и усмихната неделя!
ОТГОВОРЪТ, Ирме, е от различни места, през годините....Ако се в гледаш имат само еднакви детайли, не са абсолютно еднакви. Нюанса на синьото също е приблизително еднакъв и по тази причина изглеждат пълен комплект.
ИзтриванеМного си падам по бяло и синьо :))
Прегръдка и за теб!
Бети, удивителна си!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам да задушавам ябълки по този начин и да пълня палачинки! И съм отраснала с тези пържени филии...
А тази идея, толкова лесна, толкова красива!
Благодаря ти, че я сподели!
Вълшебни неща правиш! Всяко нещо е магическо....
Желая ти здраве и само положителни емоции от все сърце!
Сандра, благодаря ти!
ИзтриванеИ на мен са ми любими ябълките по този начин приготвени! И с палачинки също съм поднасяла :))
Хубав празнични дни и на теб!
Прекрасни са, Бети, и толкова красиво си ги оформила! Бих ги пробвала на закуска с удоволствие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лучи!
ИзтриванеЗдравейте! Можете ли да ми кажете къде бъркам? Ябълките ми станаха малко на каша и ми стана кисело от целия лимон :( Благодаря предварително! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Нели
ИзтриванеВероятно аз обичам по-кисели ябълки, отколкото вие. А зависи и от големината и сорта на ябълките, както и големината и сочността на лимона, който сте ползвали вие и аз. Аз използвах домашни ябълки, за съжаление не знам сорта, които са доста твърди и не бяха кисели. На мен ми допада вкуса на ябълката без захар. Някои сортове ябълки бързо загубват форма при термична обработка. Ако искате опитайте с Грени Смит, като сложите съвсем малко лимонов сок. Неговата основна функция е да запази ябълките от потъмняване, а също така и да придаде необходимия кисел вкус, ако липсва такъв или не е достатъчен в ябълките.Ако никак не ви допада киселият вкус на лимона, поръсете с портокалов сок. Може и изобщо да не използвате цитрусов сок, ако не ви притеснява потъмняването на ябълките.
Бъркането също трябва да е внимателно- целта е да се запази целостта на кубчетата. Задушаването не бива да продължава по-дълго от 5, максимум 10 минути. Силата на огъня също може да се повиши, когато искаме по-бързо да ги засушим и запазим хрупкави, като намалим времето за готвене. И обратно- ако ябълките нямат никаква течност и не са пуснали, а искаме да омекнат повече- да намалим огъня и да увеличим времето.
Надявам се да съм полезна.
Е ... на закуска не можах да дойда, но и сега би ми се усладило :)
ОтговорИзтриванеЧудесна идея Бети ... и толкова красиво и идейно! Много красиво!
Благодаря, Дани!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва!
Ех, това Бети! Неизчерпаем извор на великолепни идеи! Страхотна си, миличка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Йоли!
ИзтриванеОбожавам такива рецепти! Въпросът ми е как оформи задушените ябълки с формата на ябълка? Само не ми казвай с лъжица, моля те:)
ОтговорИзтриванеАз ги оформих с чашка за кафе с полусферична форма. Гребнах с чашката от ябълките, уплътних с притискане и довърших сферата отгоре с ръка, вземайки от ябълките с лъжица (за сладолед -става по-бързо). Може и с друга чашка, която е напълнена по същия начин, но аз имам само една с такава форма. Това може да стане с малък черпак или с по-голям номер лъжица за топки сладолед.Оформената сфера се слага върху филийката и с докосване оформяш мястото за дръжка на ябълката. Ако човек не разполага с нито едно от тези посочени пособия :) може и с ръце- ябълките са отпуснали пектин, достатъчно засушени са и са удобни за моделиране, ако мога така да се изразя.
ИзтриванеСтрахотно предложение, Бети - съвършено до най-малкия детайл!
ОтговорИзтриванеИгличе, благодаря!
ИзтриванеСтрахотно предложени, Бети, страхотно! Красиво, оригинално, вкусно! Сервизът, декорациите, всичко е толкова красиво, че е истинска наслада за всички сетива! Прекрасна нова седмица, мила!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се много, че ти харесва!
ИзтриванеСърдечна прегръдка!
Бети,както винаги пленителна презентация си ни подготвила,сервиза ми грабна окото!
ОтговорИзтриванеМного интересен десерт!
С пожелание за успешна седмица!
Благодаря Роси!
ИзтриванеКакто винаги си много мила!
Знаех си аз, че трябва да отделям време за разходки при теб, Бети! Обаче нещо напоследък това време изобщо не стига ... Нищо, сега се застоях и опитах доста превъзходни нещица - и тези ябълки, и от снежинковото руло, и мъфини, и бисквити, и салата със сьомга ... Сладко, солено - напълно ги разбърках, ама беше вкуснооо, а за красиво - това е истинска празнична приказна подготовка!!!
ОтговорИзтриванеВъзхитително е всичко, Бети, и следващите дни ще се опитам да не закъснявам :) Иначе пропускът ще си е само зя моя сметка :)
Прекрасна седмица! Красиви вдъхновения, Бети!
Албенче, нормално е да не ни стига времето тези дни! И на мен ми се иска по-дълго денонощие и ако може да не спя, ще е супер!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват предложенията ми!
И да нямаш време, всичко си е тук и те чака :))
Поздрави!
Произведение на изкуството - нещо кубистично долавям аз в тези ябълки...видях ги нарисувани в този стил.;)
ОтговорИзтриванеПредложенията ти са поднесени великолепно. Здрава бъди, Бети!
И ти да си жива и здрава, Марти!
ИзтриванеМалко странно а, ябълки на кубчета в овална форма?
И вкусно :)
Уникално е това!
ОтговорИзтриванеУникална си и ти!
Сърдечни поздрави и пожелания за здраве!
Валерия
Валерия, благодаря!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесва и си оставила коментар!
Каква идея!!!
ОтговорИзтриванеОт едни пържени филии и ябълка да направиш този шедьовър! И лесно и просто за изпълнение!
Страхотно!
Весели празници!
Ще надничам тук всеки ден!
Биляна
Биляна, благодаря за спирането тук!
ИзтриванеРадвам се!
Чуден е този десерт! Прекрасен като визия, много оригинален и с достъпни продукти! Очарована съм и от бързината за изпълнение! Много съм очарована от всичко, което видях тук! Умеете да направите и обикновените неща да изглеждат празнично и красиво. Обяснено всичко подробно, дори и за начинаещи като мен!
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности за всичко, което правите!