Торта със смокини и орехи - Figs, walnuts Cake

 


Смокинята е най-яркият плод, който блести в този чуден преход на късното лято в ранната есен. Това е най-омайният и вълшебен аромат, който завладява сетивата ти. Няма как да я вдъхнеш и да не попаднеш в магията на мечтите. Обсебена съм от смокиновият аромат и искам да го усещам около себе си не само през лятото. Обичам сама да ги събирам, обгърната от смокиновия аромат на листата, огрети от слънцето. Намирала съм си парфюми със смокиново ухание, червило, често пия чай от смокинови листа и всяка година приготвям различни смокинови вкусотии.



 Някои от тях сте виждали. Ако не сте и търсите вдъхновение, за да се насладите на смокиновия вкус, погледнете тези рецепти със смокини . Насладете се на снимките, вдъдхновени от смокиновия аромат.











 Днес споделям тази невероятно ароматна и вкусна торта. Блатът е с богата, влажна текстура, но трохичката е отчетлива. Глазурата е с крема сирене, но съм я приготвяла и с цедено мляко. Разбих с ванилия и сироп от смокиново сладко. Може да се използва мед- приготвяла съм я и по този начин. Украсих с пресни смокини, орехи, и гъст сироп от смокиново сладко. Приготвяла съм я и с мед. Каквото и да решите да поръсите-мед или смокиново сладко ще се влюбите в тази лесна торта. Топли подправки, които ни водят в есента и мечтателни смокини от морския бряг. Не звучи ли като приказка?


Със снимките искам да ви потопя в магичния момент на залязващото слънце, обагрило небето в розово-златисти нюанси, също като отиващото си лято. Все още залезите са топли и смокините ухаят напечени от дневното слънце. Сухите треви са златисти и нежно се полюшват от морския бриз. 











Влажна орехова торта, с чай от ройбос, подправка за чай и пресни смокини. Тази сладка и ароматна торта е покрита с глазура от медено крема сирене, пресни смокини, мед и орехи. Ако ранната есен беше десерт, щеше да е тази торта!

Може да направите тази торта на два слоя. Просто след пълното охлаждане на блата го разполовете и направете двойно количество глазура. Половината поставете между двата блата. Може да добавите там смокини и нарязани орехи. Покрийте с другата половина отгоре и украсете точно преди поднасяне с допълнително количество смокини, орехи и поръсете мед или гъст сироп от смокиново сладко.



Дали може да приготвите тази торта без млечни продукти?

Можете да замените маслото с растително масло на блок.

Може да замените крема сиренето с растително, купено или домашно приготвено. Вместо крема сирене, използвайте лабне или цедено кисело растително мляко.

Може да използвате растително мляко, например от кашу.




Торта със смокини, орехи и крем от маскарпоне и мед

Време за подготовка 25 мин

Време за готвене 45 мин

Време за охлаждане 15 мин

Общо време 1 час 25 мин


Оборудване

форма за торта 25x7см 

хартия за печене

миксер с бъркалки


Съставки

За блат

80 мл чай от ройбос

200 г брашно

70 г фино смлени орехи

3 ч.л. смес от подправки за чай вижте по-долу

2 ч. л. бакпулвер

½ чаена лъжичка сол

115 г  масло, стайна температура

60 мл олио без миризма, използвах от гроздови семки

150 г захар Панела

50 г гранулирана захар

3 ( общо около 170 г ) големи яйца, стайна температура

1 шушулка ванилия или 2 чаени лъжички (10 мл) екстракт от ванилия

80 мл мляко, стайна температура

130 г нарязани пресни смокини + 2 чаени лъжички брашно

Медена глазура с крема сирене

70 г  масло, стайна температура

300 г крема сирене, стайна температура

2-3 супени лъжици (30-45 мл) мед или сироп от смокини

1 чаена лъжичка (5 ml) ванилов екстракт

½ чаена лъжичка сол

мед или сироп от смокини, пресни смокини и орехи за поръсване

Инструкции

1. Пригответе чая от ройбос. Охладете до стайна температура преди да използвате в тортата.

2. Загрейте фурната до 180 C.

3. Леко намаслете и постелете дъното на кръгла форма за торта 25x7 см с хартия за печене. 

4. Разбъркайте заедно брашното, бакпулвера, подправката за чай и солта, докато се смесят добре. 

200 г брашно

3 ч.л. смес от подправки за чай вижте по-горе моята смес

2 ч. л. бакпулвер

½ чаена лъжичка сол

5. Разбийте заедно олиото и маслото, до гладка смес.

115 г  масло, стайна температура

60 мл олио без миризма, използвах от гроздови семки

6. Докато разбивате на ниска степен, бавно добавете двата вида захар в маслената смес, докато се добави цялата захар. Увеличете скоростта до средна, като разбивате, докато сместа стане лека и пухкава, около 2-3 минути.

150 г  захар Панела

50 г гранулирана захар

7. Добавете яйцата и ванилията или ваниловия екстракт, като разбивате след всяко яйце за около 20 секунди на средна скорост, преди да добавите следващото.

3 големи яйца, стайна температура

1 шушулка ванилия или 2 чаени лъжички (10 мл) екстракт от ванилия

8. Добавете като бъркате сухите съставки, сварения чай и млякото към мократа смес, като редувате в този ред: сухо, чай, сухо, мляко, сухо. Оставете няколко ивици брашно или мляко, преди да добавите следващия.

80 мл растително мляко, стайна температура

80 мл чай от ройбос

9. Сложете поръсените с брашно нарязани смокини в тестото и орехите. Разбъркайте внимателно.

130 г нарязани пресни смокини + 2 чаени лъжички брашно

60 г фино смлени орехи

10. Изсипете тестото в подготвената форма. Загладете отгоре. 

11. Печете при 180 С за 45 минути. Около 35-40 минути направете първата проверка на тортата. Горната част трябва да е златиста, с фиксирани ръбове, които са отделени навътре от формата за торта.  Ако натиснете леко центъра на тортата, той трябва да се върне, т.е. да е еластичен. Проверете с клечка за зъби, поставена в центъра, трябва да излезе чиста или с малко влажни трохи. Ако клечката за зъби излезе мокра или "лепкава", проверявайте на всеки 5-10 минути, докато сте готови.

Ако горната част покафенее твърде много, поставете фолио върху горната част за останалото време. Печете още 5 минути, преди да проверите отново за готовност.

Извадете тортата, за да се охлади в тавата за 20-25 минути. Внимателно извадете от формата, за да се охлади напълно върху решетка за охлаждане.

Глазура с мед и крема сирене

1. Разбийте заедно маслото на стайна температура, крема сиренето на стайна температура, меда или сладкото от смокини, ванилията и солта, докато стане кремообразна и добре смесена, около 4-5 минути.

70 г  масло, стайна температура

300 г крема сирене, стайна температура

2-3 супени лъжици (30-45 мл) мед или сироп от смокини

1 чаена лъжичка (5 ml) ванилов екстракт

½ чаена лъжичка сол

2. Спрете и изстържете стените на купата, ако е необходимо. Ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите около 1 чаша пудра захар. Добавете пресята пудра захар по ½ чаша  наведнъж, като разбивате всяка добавена пудра захар, докато се смеси. Изстържете стените на купата за смесване, ако е необходимо.

3. Разбийте на висока степен, докато масленият крем се поеме напълно и постигне желаната консистенция. Ако масленият крем е твърде гъст, добавете 1-2 супени лъжици мляко или сметана с масленост над 30 %, като разбивате, докато се смеси добре.

Сглобяване на торта

1. С помощта на офсетна шпатула или нож за глазура намажете върху напълно охладения кейк.

2. Ако сервирате тортата веднага след глазурата, поръсете отгоре със струйка мед, нарязани смокини и орехи.

3. Ако сервирате по-късно, увийте кейка без глазура, за да я съхранявате на стайна температура или в хладилника. Когато дойде време за сервиране, намажете с глазура със стайна температура и украсете с желани гарнитури. 

Смес от подправки чай

3 супени лъжици смлян джинджифил (16 г)

2 супени лъжици смляна канела (15 г)

1 супена лъжица смлян бахар (6g)

1 супена лъжица смлян кардамон (6g)

1,5 чаена лъжичка смляно индийско орехче (3,5 г)

1,5 чаена лъжичка смлян карамфил (3,5 г)

Поставете всички съставки в купа. разбъркайте добре, за да се комбинират

съхранявайте в буркан за подправки или малък буркан

 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни