Анатомия на един пикник и нашият пикник край морето

Пикникът е много повече от хранене навън. Да си направиш пикник в прекрасен ден винаги е добра идея.  Това е прекрасен начин да се насладим на хубавото време, на красив залез в хубава компания и вкусни лакомства. Блажено състояние, далеч от ритъма на натоварените дни. Всички имаме проблеми за решаване и мисли, които не ни дават покой. Пикникът е забавяне на темпото и спокойствие, след което е по-лесно да се върнем в света на ангажиментите. 

Представете си топъл летен ден, изпълнен със смях и топлина, докато се събирате с вашето  семейство или скъпи приятели; слънцето ви гали с лъчите си. Слушате вълните, чайките. Лек бриз развява косите.  Моменти като този изграждат по-големи връзки и създават трайни спомени, които завинаги ще бъдат свързани с лято на заедност. 



Не е тайна, че семейството ми сме големи фенове на пикника. Започваме от пролетта, както би казала баба ми от кокичево време и не спираме. Планираме и го правим. Безспорно няма по-добро време от лятото и ранната есен, за да се отдадете на това преживяване. В този пост събрах всички елементи за осъществяване на един пикник. И въпреки, че лятото е към своя край ни очаква циганско лято, дни на мека и ласкава есен. 

Нашият пикник беше близо до Каварна. Знам, че на пазара винаги има вкусни плодове. А за останалото разчитах, че ще намеря в магазин Натурал. Обожавам такива магазинчета, спретнати, заредени с разнообразни продукти, в които всеки може да открие "своите" продукти. Физическият магазин се намира в централната част на града на кръстовището със светофара в непосредствена близост до градския пазар и рибната борса. Това са трите места, в които винаги се отбиваме, когато минаваме наблизо. Хубавото е, че този магазин Натурал си има и онлайн версия и човек може да си поръчва любимите неща без да ходи до Каварна. Решихме да вземем крекери, веган сирена и вино. Бяхме любопитни да опитаме веган луканка и пастет. Влюбихме се и в двата продукта. Ако не сте ги опитвали-заслужават си на 100% . Тази луканчица, наречена цвекланка( защото е направена от цвекло) впечатли и месоядните у дома. 




Ето какво подбрахме от магазин Натурал:

Ядков чийз с билки и подправки

Слънчогледова паста чили

Цвекланка(веган луканка)

Ядков чийз пикантен

Ядков чийз с орехи и бадем

Био деликатес от кашу и трюфел

Био деликатес от кашу и розов пипер

Безглутенови крекери от грах

Ръжени крекери със сусам

Вино розе Colorito Aya Estate

От пазара си взехме различни сортове грозде, нектарини, сливи, ябълка, орехи

От мястото, на което седнахме скъсахме смокини.


Тук може да видите краткото видео от този пикник в Инстаграм.

Тук ще намерите видеото от друг морски пикник.

А  тук е строхотния градски пикник " Бяла вечеря"

Още какво носихме и какво е необходимо за един пикник. Вижте по-надолу.

По-долу ще откриете насоки как да организирате своя пикник и да сте сигурни, че ще си прекарате чудесно и няма да изпуснете нещо, което да ви липсва. 

Основните неща, които трябват

1. На първо място: имате нужда от кошница за пикник! Тези кошници имат приспособления за . закрепване на чинии и прибори, място за бутилки и чаши. Освен това кошниците за пикник имат винтидж излъчване и те потапят в друго измерение. Понякога тези кошници са доста скъпи, но може да си набавите използвани. Могат да се вземат и други кошници, в които да си опаковате необходимите прибори и посуда. 

2. След това ще ви трябва одеяло за излежаване! Колкото и да обичаме да усещаме тревата под краката си, наличието на голямо памучно одеяло, на което да полегнете и да разположите храната си, ще е много по-комфортно. Продават се специални постелки за пикник, има дори с непромокаема долна страна, което ще ви предпази от влагата и ще запази одеалото чисто.  Добре е да предвидите и възглавници за още по-комфортно преживяване. 

3. Хладилна чанта, в която да държите студени напитките и храна, която е добре да се съхранява на студено. 

4. Обмисляне на храната и напитките. 

Подбора на подходяща храна е много важен момент за да бъде съвършено преживяването. 

Няколко сезонни плода, всичко, което обичате, е идеалният избор.

Свежа багета, бисквити или крекери за да имате различни текстури за мазане или потапяне.

Малка селекция от сирена, ядки, сушени плодове, мед или някакво сладко.

Маслини, ферментирали или кисели краставички, или друго мариновано лакомство са класическо допълнение.

Студени напитки винаги са добре дошли; помислете за леко розе или бяло вино, пенлива лимонада или домашен студен чай. Не забравяйте вода. 

Малък термос с кафе, ако обичате да завършвате храненето си с тази напитка. 

6. Съдове, прибори и салфетки. Цветя.

Едно дървено плато би приютило сирената, крекерите, ядките и сушените плодове. Ще почувствате преживяването специално, ако си осигурите порцеланови чинии и метални прибори. Ако прецените, че са много тежки за носене, осигурете меламинови чинии, които поне на вид се приближават до истинското нещо. Приборите, вярвам, че сте съгласни, че металната вилица е по-ефективна от дървената ( пластмасовите изобщо не коментирам) Чашите, сега наистина ми е трудно да бъда обективна( защото наскоро точно на пикник се счупи една хубава чаша, пометена от вятъра). Привърженик съм на стъклените чаши, естествено трябва да се погрижите да са добре опаковани, а това означава допълнителен обем, знам. И за чашите има меламинови варианти и то много добри, почти неразличими от стъклени. По-леки и далеч по-нечупливи от стъклените. Салфетките- за много специален повод, може да предвидите ленени или памучни. Хартиените са напълно приемливи. Цветя- те внасят романтика и естетика. Ако сте свикнали у дома да имате букет с цветя, на пикника ще ви липсват. Ако обичате полски цветя, може да скъсате няколко от поляната, където отивате. Предвидете ваза( може и бутилка) и вода. 

7. Аксесоари

Тирбушон за виното. Нож, с който ще нарежете сладкиш, хляб, плодове. Солница и пиперница. Малки купички, за ядки, дипове или дребни плодчета.

Шапка и чадър, ако е слънчево и пикника е в ранния следобед.

  Спрей против насекоми. Мехлем за след ужилване. Слънцезащитни средства. Дезинфектант за ръце. Лепенки. 

Плик, в който ще съберете всички отпадъци.

8. Забавления

Добре е да предвидите различни варианти за забавления- карти, топка, федербал, стратегически игри, или друго, което ще ви е забавно да правите. 

9. Времето и мястото

Вече сте си осигурили всичко необходимо за пикник и можете, когато решите да отидете някъде. Изберете място и ден. Проверете прогнозата за времето. 

10. Компанията, с която обичате да прекарвате време.

Поканете приятели, с които все не намирате време да побъбрите. 

Споделете тези моменти на безгрижие и спокойствие със семейството си. 

Може да си направите и соло пикник- в компанията на последната книга, която четете.

И, това е! Наистина е толкова просто. Надявам се да използвате всяка възможност, която ви се предоставя през този сезон, за да излезете навън и да се насладите на храна на чист въздух.

Ако се сещате нещо, което съм пропуснала, пишете ми в коментар


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни