Веган чийзкейк с боровинки, къпини, черен бъз и пробиотично сирене



Чийзкейк с боровинки, къпини, бъз и пробиотично сирене, без печене  и веган.Тази вкусна рецепта за веган чийзкейк е бърза и лесна за приготвяне, пълна с плодов вкус, със  съвършено балансирана сладост , кремообразна и освежаваща – това е идеалният летен и ранно есенен десерт и със сигурност ще впечатли всички! Тоооози невероятен цвят се получава напълно естествено от плодовете, които съм включила- боровинки, къпини и малко плодчета черен бъз. По-долу ще се спра на двата вида растения, които заради близките имена често се бъркат. 

Полезностите и на практика хранителните качества не свършват до тук. Защото искам храната не само да е пъстра, красива, вкусна, но и да внася в тялото ми нутриенти, хранителни вещества, които ми помагат да съм здрава, жизнена, пълна с енергия и добро настроение. Не иска ли всеки от нас това? 




Другата основна съставка, която задължително е част от един чийзкейк е крема сиренето. Приготвих го аз, защото исках да включа пробиотици и да направя чийзкейка не само вкусен, но и полезен. Пробиотиците са тези, които правят вкуса на веган сиренето-сиренен. Друг плюс е това, че благодарение на пробиотиците, сиренето е полезно за чревната флора и здравето ни. 

 С помощта на пробиотици ( използвам тези ) направих толкова видове сирене, с различни нюанси на вкуса. В сладкиш обаче, не исках да добавям лук, чесън, които са типични за солените сирена. Макар и в малки количества, които не се усещат, а по-скоро добавят нюанс оформящ вкусовия профил на сиренето, тук в това сирене, с което приготвих чийзкейка не ги използвах.  За да направя крема сиренето, такова, каквото го познавам в млечния му вариант използвах кашу, накиснато за една нощ, сол, хранителна мая, пробиотици, сол и кокосово мляко за да смеся всичко в богата кремообразна смес. Може да се използват и други ядки или семена. Спрях се на кашуто, защото има достатъчно масленост за постигане на гладка кремообразна текстура, неутрален вкус и е бюджетно. Ако имате в задния двор дърво макадамия, може да използвате нея. 😊 Аз нямам и затова използвах кашу. Не че отглеждам кашу, но е най- достъпната и вкусна възможност за приготвяне на веган сирене. По- долу ще намерите рецептата. 





Връщам се за момент към видовете бъз.

 Не се притеснявайте за вкуса и аромата заради плодчетата от бъз- използвала съм високия дървовиден вид - Черен бъз (Sambucus nigra)  - този, от който събираме цветове през месец май-юни и плодовете му висят надолу. Неговите плодчета също са ядливи, но нямат натрапчивия вкус и най-вече аромат на другия, който може да срещнете като тревист или храстовиден, защото може да израсте до 2 м височина и също е многогодишен(Sambucus ebulus L. На английски — Danewort, dwarf-elder ). За по-голяма яснота вижте кратките описания по-долу. 

 


Sambucus ebulus L.

Sambucs ebulus или храстовиден бъзак, тревист бъз, бъзе, бъзовляк, бъзуняк, ниско бъзе,  цъфти през юли-август и зрее през септември, плодовете му са изправени нагоре. (Снимката горе)  От неговите плодчета се приготвя лечебния извлек на Петър Димков и има специфичен аромат, който не всички обичат и понасят. Знаете също, че  от него трябва да се приема определена доза. 

Черен бъз (Sambucus nigra)



Черен бъз (Sambucus nigra)

Черен бъз (Sambucus nigra) или свирчовина е дървовиден вид бъз с черни плодове, които висят надолу. От неговите цветове през май и юни приготвяме сироп, лимонада и сушим за чай. Нарича се още свирчовина, защото клоните му имат мека сърцевина и след изваждането ѝ стават за свирки. Още народни имена са  драмбъз, селешник, мимер.  (Снимките горе) Плодовете на черния бъз също имат лечебно дествие, но нямат този неприятен аромат на плодчетата на храстовидния бъзак. Действието им е по-меко.

Ако все пак не смеете да използвате тези плодчета или нямате, може да използвате само боровинки.


Рецепти, които ще ви харесат:

Веган сирене от слънчогледови семена

Билково сирене от кашу

Веган кисело мляко от кашу, бадеми и закваска с рози

Малиново ласи с рози

Веган кисело мляко с кашу и закваска с рози

Веган малинов чийзкейк без печене

Лятна мозайка с веган пробиотично бадемово сирене

Бяло сирене от кашу с пробиотици в марината

Веган чийзкейк с боровинки, къпини, бъзак и пробиотично сирене

Време за приготвяне 20 минути минути

 Време за готвене 15 минути минути

 Време за охлаждане 4 часа 

 Порции 12 порции 


Необходими са:

форма с подвижно дъно 20 см

ацетатна лента

блендер/чопър

миксер


 Съставки 

За кората: 

16 (180 г) бисквитки Орео или други ваши любими бисквити

60 г веганско масло, разтопено 

За пълнежа: 

300 г пресни или замразени боровинки 

80 г къпини

20 г добре узрели плодове от бъзак

1-2 супени лъжици лимонов сок 

50 г захар/кленов сироп или на вкус , може да замените със стевия на вкус

500 г веган крема сирене, домашно приготвена, рецептата следва

270 г кокосова сметана ( кокосовата сметана от един кен 400 мл, охладена за 1 нощ в хладилник)

1 ч.л. екстракт от ванилия 

2 ч.л. агар прах за втвърдяване на 1 литър течност 

80 мл студено немлечно мляко или вода

Топинг: 

200 г пресни или замразени боровинки

 ½ ч.л. агар 

1 с.л. захар/ стевия или на вкус 

За гарниране (по избор)  боровинки, къпини, плодчета черен бъз, касис, ядливи цветя, листенца маточина, мента или босилек

Инструкции 

За веган крема сирене

За веган крема сирене :

500 г накиснато кашу 

150 мл пълномаслено кокосово мляко за смесване

2 капсули  пробиотик GENESIS Bio Mix ( използваме само съдържанието на капсулите)

½ чаена лъжичка морска сол

2 ч.л лимонов сок

2 супени лъжици хранителна мая


1. Залейте накиснатото кашу с вряла вода. Кипнете кокосовото мляко. След 5 минути отцедете водата и блендирайте кашуто заедно с горещото кокосово мляко за да получите кремообразна текстура. Междувременно сместа се е охладила. 

2. Прехвърлете сместа в купа и добавете пробиотичния прах. Използвайте силиконова лопатка за разбъркване. 

3. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да престои около 24-30 часа на стайна температура. Опитайте, ще усетите разликата. 

4. След като  крема сиренето е готово, добавете морската сол, лимоновия сок и хранителната мая и разбъркайте отново до пухкава смес.

5. Охладете преди да използвате. Съхранявайте в хладилник. 

След като крем сиренето е готово, можете да направите чийзкейка.

Кора *

1. Постелете дъното на 20 см тава с подвижно дъно с хартия за печене. По желание можете да поставите лента прозрачно ацетатно фолио около страните за по-лесно отстраняване.

2. Натрошете бисквитките на фини трохи. В кухненски чопър или по-плътна торбичка. Добавете разтопеното веганско масло и разбъркайте, докато се комбинират. Прехвърлете сместа в подготвената тава с пружина и я натиснете здраво в дъното. Поставете в хладилник или фризер, докато правите плънката. 

Пълнеж за чийзкейк 

1. В тенджера сложете боровинките, лимоновия сок и захарта да заври. Гответе 5 минути или докато плодовете омекнат и сместа се сгъсти (трябва да се редуцира с ⅓). Пасирайте до гладкост. Оставете да се охлади на стайна температура. Ако желаете да не се усещат семчиците на плодовете, прекарайте през фина цедка.

2. В купа  разбийте крема сиренето с електрически ръчен миксер до гладка и кремообразна смес. Добавете кокосовата сметана, ваниловите шушулки и разбъркайте, докато се образуват меки върхове. 

3. В малка тенджера разбийте заедно агара на прах и водата. След като агарът се разтвори напълно, оставете сместа да заври и гответе около 1-2 минути или според инструкциите на опаковката, като бъркате непрекъснато.

4. Свалете от котлона и бързо разбъркайте боровинковото пюре, за да се комбинира. След това веднага го добавете към сместа с крема сирене, за да се комбинират. Напълнете пълнежа върху охладената бисквитена кора, като загладите равномерно и оставете в хладилник за поне 4 часа или по-добре за една нощ, за да стегне напълно.

 Сос от боровинки 

1. Пюрирайте боровинките в блендер или потапящ се блендер. Поставете ги в тенджера. Разбъркайте агара на прах и захарта, за да се разтворят.  След това оставете сместа да заври и гответе около 1-2 минути като бъркате непрекъснато. 

2. Изсипете соса върху  охладения чийзкейк. Гарнирайте с пресни боровинки, къпини и ядливи цветя или билки, ако желаете. Ще подхождат маточина, босилек, мента. Нарежете и се насладете! 😊 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни