Хапки от салвия и халуми
Салвията е чудна билка, но днес ще и се насладим като подправка. Тя е вечнозелена и през различните сезони подчертава вкуса на различни плодове и ястия. Незаменима е за тиква, ще видите ябълката в друга светлина, когато е в компанията на салвия, а веднъж опитали чипс от салвия, ще искате да го добавяте към множество супи и дори да си го хрупате ей така, без да го добавяте към нищо. За тиквени рецепти ми е много рано, особено при тези температури. А и ако започна от сега с тиква, на какво ще се радвам през дългите студени месеци? Макар и да са студени утрините и вечерите, обедите и следобедите са подходящи дори за плаж. Все още прекарваме много време навън, посрещаме гости в градината и тези малки пържени хапки от градински чай и халуми ще направят щастливи всички, защото са невероятни!
Ако никога не сте използвали салвия, ще ви кажа защо аз я обичам. Един малък списък с нейните достойнства.
1. Салвията, наричана още Градински чай (Salvia officinalis L ) Sage-на английски, е невисок храст от сем. Устноцветни. Целогодишно, дори в сняг листата на салвията са зелени и могат да се събират пресни за готвене или чай. Вирее на бедни и каменливи почви, не изисква постоянна влага и ако има място покрива площа.
2. Салвията е билка, използват се листата, от които се правят запарки или отвари с успокояващо действие при болно гърло, кашлица. Има антимикробно и противовъзпалително действие. Облегчава афти, хрема, колит, възпаление на сливиците, против различни възпаления, за бързо зарастване на рани, бронхиални заболявания, настинки, кожни заболявания
3. Салвията кара да блестят много ястия с тиква, ябълки, сирена.
Дайте и поне веднъж шанс.
Пържени хапки от салвия и халуми
Време за подготовка: 10 мин
Време за готвене: 10 мин
Общо време: 20 мин
Порции: 20 хапки
Съставки:
20 големи листа градински чай
20 малки кубчета сирене халуми - веган или млечно
Инструкции:
1. Загрейте зехтин, колкото да се потопят хапките в тиган. Може и по-малко, но ще се наложи да ги обръщате. Трябва да е достатъчно горещо, така че салвията да цвърчи при контакт с олиото и в същото време да не изгори.
2. Поставете измитите и подсушени листа от градински чай с долната част нагоре. Поставете малко парче сирене в единия край и завийте. Закрепете с клечка за зъби.
3. Запържете до хрупкавост, около една до една и половина минути. Отцедете върху хартиена кърпа и сервирайте. Пържете на малки партиди, за да не изгарят листата.
Поднесете самостоятелно с чаша вино.
Като част от късна закуска с други храни в малък размер тип fingerfood.
Коментари
Публикуване на коментар