Хапки от салвия и халуми


Салвията е чудна билка, но днес ще и се насладим като подправка. Тя е вечнозелена и през различните сезони подчертава вкуса на различни плодове и ястия. Незаменима е за тиква, ще видите ябълката в друга светлина, когато е в компанията на салвия, а веднъж опитали чипс от салвия, ще искате да го добавяте към множество супи и дори да си го хрупате ей така, без да го добавяте към нищо. За тиквени рецепти ми е много рано, особено при тези температури. А и ако започна от сега с тиква, на какво ще се радвам през дългите студени месеци? Макар и да са студени утрините и вечерите, обедите и следобедите са подходящи дори за плаж. Все още прекарваме много време навън, посрещаме гости в градината и тези малки пържени хапки от градински чай и халуми ще направят щастливи всички, защото са невероятни! 


Само 2 съставки, ако не броим мазнината за пържене. Нежни листа от градински чай, увити около малки парчета сирене халуми и след това леко запържени за кратко. Невероятно вкусно лятно предястие в стил тапас е любимо за чаша вино с приятели. Всъщност и сега в ранна есен ароматът на салвията е пленителен и намирам, че е аромат, подходящ за всички сезони. Гарантирам ви, че ще стане хит сред гостите ви! 



Ако никога не сте използвали салвия, ще ви кажа защо аз я обичам. Един малък списък с нейните достойнства.

1. Салвията, наричана още Градински чай (Salvia officinalis L ) Sage-на английски, е невисок храст от сем. Устноцветни. Целогодишно, дори в сняг листата на салвията са зелени и могат да се събират пресни за готвене или чай. Вирее на бедни и каменливи почви, не изисква постоянна влага и ако има място покрива площа.

2. Салвията е билка, използват се листата, от които се правят запарки или отвари с успокояващо действие при болно гърло, кашлица. Има антимикробно и противовъзпалително действие. Облегчава афти, хрема, колит, възпаление на сливиците, против различни възпаления, за бързо зарастване на рани, бронхиални заболявания, настинки, кожни заболявания

3. Салвията кара да блестят много ястия с тиква, ябълки, сирена. 

Дайте и поне веднъж шанс. 







Линк към краткото видео в канала ми: 






Пържени хапки от салвия и халуми

Време за подготовка: 10 мин

Време за готвене: 10 мин

Общо време: 20 мин

Порции: 20 хапки


Съставки:

20 големи листа градински чай

20 малки кубчета сирене халуми - веган или млечно

Инструкции:

1. Загрейте зехтин, колкото да се потопят хапките в тиган. Може и по-малко, но ще се наложи да ги обръщате.  Трябва да е достатъчно горещо, така че салвията да цвърчи при контакт с олиото и в същото време да не изгори.

2. Поставете измитите и подсушени листа от градински чай с долната част нагоре. Поставете малко парче сирене в единия край и завийте. Закрепете с клечка за зъби.

3. Запържете до хрупкавост, около една до една и половина минути. Отцедете върху хартиена кърпа и сервирайте. Пържете на малки партиди, за да не изгарят листата. 

Поднесете самостоятелно с чаша вино.

Като част от късна закуска с други храни в малък размер тип fingerfood. 



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни