Патладжан на грил с таханов сос с мисо





 Една лесна и бърза рецепта, която може да приготвите дори и да не сте у дома, както приготвих аз, докато бяхме край морето. Ще ви трябва :

Грил- без него патладжанът няма да има очарователния опушен вкус и аромат.

Олио- за да станат сочни парченцата патладжан. 

Сол- за леко овкусяване на патладжана( особено, ако не го накисвате в подсолена вода предварително)

Тахан- основна съставка за соса. Аз използвах от черен и бял сусам.

Мисо паста- придава умами вкус и издига вкуса на соса.

Сусамови семена- за поръсване

Мисо  е традиционна японска подправка . Това е гъста паста, произведена чрез ферментиране на соеви зърна със сол и коджи (гъбата Aspergillus oryzae ), понякога и ориз , ечемик , водорасли или други съставки. Използва се за сосове и мазане, мариноване на зеленчуци, риба или месо и смесване с бульон. Мисото е богато на протеини и витамини и минерали.

Обикновено мисо е солено, но неговият вкус и аромат зависят от съставките и процеса на ферментация . Има различни разновидности на мисо със солен вкус, сладък, земен, плодов и пикантен .

Приготвянето е ясно и все пак в няколко думи:

Инструкции: 

1. Нарежете патладжана на надлъжни или напречни филийки с дебелина около 1 см.

2. Посолете леко. Намажете от двете страни с олио.

3. Печете на грил като обърнете, когато се изпече от едната страна.

4. През това време разбъркайте светлия тахан с мисо паста. Няма да посочвам количества, направете го според вашия вкус. Започнете с 2 с.л. тахан на порция и добавете 1/4 ч.л. мисо.

Ако искате може да овкусите тахана от черния сусам със соев сос.

5. Сервирайте грилования патладжан, като поръсите с двата тахана и сусамови семена.

Вижте краткото видео в Инстаграм.

Вижте и каква раздаванка има тук. Може да се включите.


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни