Патладжан на грил с таханов сос с мисо
Една лесна и бърза рецепта, която може да приготвите дори и да не сте у дома, както приготвих аз, докато бяхме край морето. Ще ви трябва :
Грил- без него патладжанът няма да има очарователния опушен вкус и аромат.
Олио- за да станат сочни парченцата патладжан.
Сол- за леко овкусяване на патладжана( особено, ако не го накисвате в подсолена вода предварително)
Тахан- основна съставка за соса. Аз използвах от черен и бял сусам.
Мисо паста- придава умами вкус и издига вкуса на соса.
Сусамови семена- за поръсване
Мисо е традиционна японска подправка . Това е гъста паста, произведена чрез ферментиране на соеви зърна със сол и коджи (гъбата Aspergillus oryzae ), понякога и ориз , ечемик , водорасли или други съставки. Използва се за сосове и мазане, мариноване на зеленчуци, риба или месо и смесване с бульон. Мисото е богато на протеини и витамини и минерали.
Обикновено мисо е солено, но неговият вкус и аромат зависят от съставките и процеса на ферментация . Има различни разновидности на мисо със солен вкус, сладък, земен, плодов и пикантен .
Приготвянето е ясно и все пак в няколко думи:
Инструкции:
1. Нарежете патладжана на надлъжни или напречни филийки с дебелина около 1 см.
2. Посолете леко. Намажете от двете страни с олио.
3. Печете на грил като обърнете, когато се изпече от едната страна.
4. През това време разбъркайте светлия тахан с мисо паста. Няма да посочвам количества, направете го според вашия вкус. Започнете с 2 с.л. тахан на порция и добавете 1/4 ч.л. мисо.
Ако искате може да овкусите тахана от черния сусам със соев сос.
5. Сервирайте грилования патладжан, като поръсите с двата тахана и сусамови семена.
Вижте краткото видео в Инстаграм.
Вижте и каква раздаванка има тук. Може да се включите.
Коментари
Публикуване на коментар