Ледени близалки от джанки

 

Лято е. Богато на слънце, на дни, на вкусове, на аромати, на цветове, на плодове. Уж дните са дълги, а свършват толкова бързо. Ставам рано, за да успявам с всичко, което съм си наумила. Вечер преди лягане си правя строен график за това, което искам да направя. Звучи може би стресиращо, но не е. Наслаждавам се на всяка минута и на всичко, което правя. Дори това да е просто скитане в полето. Но миговете отлитат, не искам лятната броеница на дните да свършва. В неделя, докато бях на село и се насладих на златните кайсии, пълни със сладък сок и аромат видях, че джанката в съседство е узряла. Първенец ни е тя. Изпреварила е всички останали, някои от които напълно зелени. Ще узреят в различни цветове- от светложълто до наситено пурпурно, почти черно. И на вкус са различни- някои сладки като мед и сочни, лапваш една и тя разпуква сладък сок в устата ти. Други пък - все едно ядеш хляб- по-плътни, по-малко сладки. Други- сочни, хрупкави и леко кисели, жълто-червени, големи- не можеш да я изядеш на една хапка, а отхапеш ли - все едно ябълка хрупаш. Джанки има по поясите, в горите, покрай черните пътища и винаги са добре дошли за случайния пътник- разквасват устата ти, подкрепят те, утоляват жаждата в жаркия ден. Толкова разнообразни нюанси на вкусове, големини и цветове. Има ги цяло лято чак до края на септември. Чудесни плодове и всеки може да се сдобие с тях, просто трябва да се разходи в природата. 


Днес споделям една простичка рецепта, или по-скоро идея за разхлаждащо ледено лакомство.

Рецептата е супер лесна, супер достъпна, супер освежаваща, супер бюджетна, супер здравословна направо е S класа. Много суперлативно представяне на една семпла идея. Но вижте сами: супер лесна- вариш плодовете, прецеждаш, замразяваш сока

супер достъпна- джанки има под път и над път дето се вика, даже и по градските улици в дворовете на по-старите къщи се намират

супер освежаваща- киселичкият вкус на джанките наистина освежава и разхлажда

супер бюджетна- джанките са напълно безплатни

супер здравословна- утолява глада за сладолед, без захар, без ниикакви подсладители, само вода и джанки, утолява жаждата


 Всяка година, когато узреят джанките и въобще всякакви сливи, си приготвяме студена напитка за разхлаждане като сварявам плодове с вода в тенджера. Варя, докато плодовете напълно омекнат. Оставям да се охлади и прецеждам през гевгир или цедка вкуснатат течност и прибирам в хладилника. Не притискам плодовете за да остане течноста бистра. Сипвам в бутилки и поставям в хладилника. Полученият сок е гъст като сироп и сладък, колкото са сладки сливите. Понякога се нуждае от разреждане с вода. Когато сме жадни си сипваме и допълваме със студена вода на вкус. Не слагам захар или подсладител. Само вода и плодове. Може да се добави листенце индрише. Не хвърлям плодовата маса.  От плодовете може да се приготви гладък мармалад, кисел, да послужат за плънка на тарт или руло. Необходимо е само да прекарате през сито или цедка плодовата маса, за да отстраните костилките. Може да видите този Мармалад без захар от жълти сливи. 

Ледените близалки, които имат текстура на сорбе направих като сипах във формички получения плодов сок по горе описания начин. Поставих във фризера и оставих да замръзнат. Това е. 

Ледени плодови близалки

Съставки

джанки (Prunus cerasifera)

вода

лист индрише - по желание

Инструкции

1. Поставете джанките в тенджера (без да почиствате костилките). Налейте вода, колкото да ги покрие или малко под нивото на последния ред плодове.

2. Оставете да заври и намалете огъня. Оставете да къкри, докато плодовете омекнат напълно. Ако искате да съхраните за по-дълго време получения сок, сипете в стерилизирани шишета, затворете с капачка с винт. Ако ще консумирате в рамките на 2-3 дни оставете да се охлади в тенджерата и после прецедете през гевгир, без да притискате плодовете за да остане бистър сокът. От плодовата маса може да се приготвят много неща. По-горе написах няколко идеи.

3. Студения сок сипете във формички за сладолед. Оставете леко да замръзне и поставете дървени клечки. Замразете до окончателно втвърдяване. Ако имате останал сок съхранявайте в хладилник. Може да се пие директно или да се допълва чашата с вода на вкус. Може да замразите и на кубчета и да добавяте във водата си за допълнителна свежест.

4. За да извадите по-лесно ледените близалки, полейте внимателно с вряла вода формата, без да допускате да влиза вода в горната част, особено, ако няма капаче. Не дръжте в гореща вода формата, защото ще ги разтопите твърде много. Ако формата ви е силиконова, изваждането може да стане и без участието на вряла вода.

Пишете ми, ако идеята ви допада. 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни