Веган целувки с нахутена вода (aquafaba) - Vegan kisses with chickpea water (aquafaba)


Обещах, че продължавам да експериментирам с необичайното свойство на нахутената вода, да се разбива като яйчен белтък. В тези кокосови сладки, разбиването беше успешно, но поради голямото количество кокосови стърготини (биха компенсирали неуспешно разбиване), а също и намаленото количество захар. Та, в тези сладки не можах да усетя  дали нахутеният сняг е стабилен при печене, на каква температура, колко време, запазва ли форма и след изпичането...много въпроси, на които исках отговор и можех да получа, само ако пробвам. Приготвих целувки. Записвах, измервах, снимах... Направих и постъпкови снимки, за съжаление отново късно през нощта, снимах с мобилния и снимките на двата етапа - мека пяна и връхчета след добавянето на захарта не са толкова добри, че да ги публикувам, но снимката след добавянето на лимонтузуто е сравнително ясна и ще я видите по-долу. Е, получиха се страхотни целувки,  извадих от фурната точно такива, каквито сложих, лесно се отделиха и имам още от тях, не са омекнали, стоят хрупкави. Готови за по-нататъшни подвизи - слепване, украсяване на кремове или каквото ви хрумне.



Ще посоча продуктите в обеми и в грамове. Възможно е при вас количеството налична вода да е различно, аз имах 180 мл и сложих същото количество захар, измерих я  и в грамове за повече прецизност. Ако нямате везна,  и мерите в чаши, използвайте или две еднакви или последователно една и съща, за да измерите еднакви обеми нахутена вода и захар. Ако вашата  нахутена вода е 150 мл например, в същата чаша,  същия обем измерете и захарта. Ако нямате ситна захар, не заменяйте с пудра, а с обикновена кристална.

Продукти:

 180 мл  нахутена вода (aquafaba) този път използвах от консерва - буркан от 540 г
 160 г фина захар 
1/4 ч.л. лимонтузу

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 100 С с обдухване.
2. Застелете тава с хартия за печене.
3. Поставете прецедената нахутена вода в чиста купа. Аз извадих от хладилника. Разбийте на висока скорост до многократно увеличаване на обема и мека пяна. На мен ми отне 3 минути.
4. Започнете да добавяте захарта, при непрекъснато разбиване. Продължете да разбивате до лъскави твърди върхове. Още 3 минути.
5. Добавете лимонтузуто и разбийте още 1 минута. Не е за вярване, но имах пред очите си истински гъст, твърд и лъскав сняг, по нищо неразличим от белтъчния. На снимката по-долу се вижда колко твърд и лъскав сняг се е получил.



6. Шприцовайте в тавата, не е необходимо твърде голямо разстояние. Оказа се че не съм снимала тези малките шприцовани, само тавата, след като ги извадих- за нагледност на гладкото и безпроблемно отделяне от хартията.


7. Печете 2 ч. - 2ч.30 мин.След 2 часа извадете тавата за около минута , най-много две навън. Опитайте да извадите една целувка внимателно от тавата. И вижте вътре дали е изпечена. 

Тази стъпка с изваждането е необходима, тъй като във фурната, още горещите целувки са меки и не може да се прецени реално дали имат нужда от още печене. След охлаждането целувките се отделят лесно от хартията и са напълно сухи отвътре.


Важно:
Преди да заредите следващата тава с целувки, разбийте за минута отново сместа. Тя леко е спаднала, но възвръща гъстотата, лъскавината и стабилноста си. Ако имате смес в шприца, върнете я в купата и съшо разбийте. Напълнете отново и шприцовайте. Ако пропуснете да разбиете, ще видите че втората партида целувки ще бъдат отпуснати, няма да имат отчетлив релеф и ще бъдат с пореста повърхност





От трите тави, които изпекох нямаше нито една напукана или препечена целувка.

Всички целувки се отлепиха от хартията лесно, без откъснати парченца от тях и бяха запазили формата си .

Относно вкуса или по-точно имат ли вкус на нахут- не нямат, опитаха ги хора, които не знаеха, че не съм използвала яйчен белтък.




Ще продължа да екпериментирам с тази чудна вода. 

Коментари

  1. Cute little things :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
  2. Смаяна съм!! Тази вода се държи като яйчен белтък! Това разбрах и от предишните сладки, но чак пък целувки да станат! Страхотна си! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направи ли ги, Тики? Наистина е смайващо!Бях много любопитна дали ще се импекат като истински целувки и ето на, получиха се! Сега ще черпя съседи и колеги :)

      Изтриване
  3. These look delightful, Bety. So crispy and yummy - they look like little snowflakes. :) I love coconut and lemon too. I wish I could try one right now.

    I hope the new year is being good to you so far, Bety.

    love, ~Sheri

    ОтговорИзтриване
  4. Beautiful snowflakes.
    Every time also admire images.

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни ... както си казала Бети! Не повярвах на очите си ... целувки от нахутена вода?
    Видях и кокосовите сладки ... не съм убедена че ще направя подобно нещо, но ти се възхищавам на креативността и труда който си вложила в експеримента ... сполучлив както се вижда :) Бели като сняг и истински целувки!
    Поздравления! Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, да си призная, повече "треперя" над белтъчните целувки - дали ще се разбият, пък дали ще се изпекат, дали ще се разпукат и вътре дали ще са много меки.... А тези се случиха сякаш цял живот съм пекла такива. Опитай, за експеримента и усещането след това...:)

      Изтриване
  6. Люси Пауноваянуари 21, 2016

    извинете, а на каква температура ги печете

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Написала съм на 100 С с обдухване. Ако фурната ви няма тази възможност печете на 120 С. Не съм пробвала по този начин и не мога да бъда сигурна за резултата.

      Изтриване
  7. Знаех си, че притежаваш вълшебни сили и ето сега го доказваш!:) Това е магия! Прекрасни са целувките! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Бреййй, момиче? Нямаш спирка. Обожавам те,да знаеш- с този откривателски и експериментаторски дух!
    Аз нахута не го ценя, съмнителен ми е, но това което си направила с него, е впечатляващо. Браво, Бети!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, къде са корените на твоите съмнения? :)

      Изтриване
  9. Сериозно ли?
    Не мога да повярвам...
    Бети, страхотен експериментатор и новатор си, много ти се възхищавам!
    Продължавай да ни просвещаваш. Ще опитам някой ден това, толкова лесно изглежда.
    А и за украса на други десерти, където обикновено се ползва разбит на сняг белтък - ще е чудесно, аз не съм по суровите яйца, така че ми идва добре това твое откритие.
    И да кажа и за вида - изключително нежни снежинки си направила...в тжон с времето навън...

    ОтговорИзтриване
  10. It looks so easy to make it on your own, great recipe, thanks for sharing :)

    http://crafty-zone.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  11. Анонименмарт 26, 2016

    Благодаря за рецептата - дали има възможност да се разбие ръчно без миксер или само с миксер може да се получи желаната консистенция?

    ОтговорИзтриване
  12. Анонименмарт 26, 2016

    Благодаря за рецептата - дали има възможност да се разбие ръчно без миксер или само с миксер ще се получи желаната консистенция?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че като яйчните белтъци също би могло да се разбие с оная тел за разбиване на белтъци, с които разбивахме целувките едно време, преди миксера,...Ще трябва здраво разбиване :)

      Изтриване
  13. Много нежни, ефирни и кокетни ... страхотни са се получили, Бети!
    Направих и аз - наистина са неразпознаваеми.
    Благодаря, цялата ти серия нови рецепти са чудесни - Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, радвам се, че си ги направила и си доволна от резултата!

      Изтриване
  14. Анонименмарт 16, 2017

    С кокосова захар не става, не пробвайте :)

    ОтговорИзтриване
  15. Бях чувала за свойствата на нахутената вода, но все не се решавах да опитам. Е, дойде времето! :) Вече са във фурната. Благодаря за вдъхновението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Юлия! Благодаря ти, че сподели! Наистина много ме зарадва!

      Изтриване
  16. Анонименмарт 05, 2019

    Може ли лимонтозуто да се замени с Крем ъф тартар ?

    ОтговорИзтриване
  17. А на мен защо не ми се получи формата от накрайника. Правя за трети път, по твоята рецепта за първи. И без форма ще ги изядем 😂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност ще ги хапнете. Може и с лъжичка да се загребват и поставят в тавата.Майка ми така ги правеше. Нямам представа защо не са се получили с накрайника.Получава се твърд и устойчив " сняг". Ако не шприцоваш веднага трябва да разбиеш отново.

      Изтриване
  18. Не сте коментирали, че като престоят една нощ омекват и не стават за ядене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не съм коментирало, защото при мен не се е получило. Вероятна причина е влагата във въздуха. Съхранявайте в съд с плътно затваряне, например буркан с уплътнител. Целувките от белтъци също омекват при влага във въздуха.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни