Веган целувки с нахутена вода (aquafaba) - Vegan kisses with chickpea water (aquafaba)
Обещах, че продължавам да експериментирам с необичайното свойство на нахутената вода, да се разбива като яйчен белтък. В тези кокосови сладки, разбиването беше успешно, но поради голямото количество кокосови стърготини (биха компенсирали неуспешно разбиване), а също и намаленото количество захар. Та, в тези сладки не можах да усетя дали нахутеният сняг е стабилен при печене, на каква температура, колко време, запазва ли форма и след изпичането...много въпроси, на които исках отговор и можех да получа, само ако пробвам. Приготвих целувки. Записвах, измервах, снимах... Направих и постъпкови снимки, за съжаление отново късно през нощта, снимах с мобилния и снимките на двата етапа - мека пяна и връхчета след добавянето на захарта не са толкова добри, че да ги публикувам, но снимката след добавянето на лимонтузуто е сравнително ясна и ще я видите по-долу. Е, получиха се страхотни целувки, извадих от фурната точно такива, каквито сложих, лесно се отделиха и имам още от тях, не са омекнали, стоят хрупкави. Готови за по-нататъшни подвизи - слепване, украсяване на кремове или каквото ви хрумне.
Ще посоча продуктите в обеми и в грамове. Възможно е при вас количеството налична вода да е различно, аз имах 180 мл и сложих същото количество захар, измерих я и в грамове за повече прецизност. Ако нямате везна, и мерите в чаши, използвайте или две еднакви или последователно една и съща, за да измерите еднакви обеми нахутена вода и захар. Ако вашата нахутена вода е 150 мл например, в същата чаша, същия обем измерете и захарта. Ако нямате ситна захар, не заменяйте с пудра, а с обикновена кристална.
Продукти:
180 мл нахутена вода (aquafaba) този път използвах от консерва - буркан от 540 г
160 г фина захар
1/4 ч.л. лимонтузу
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 100 С с обдухване.
2. Застелете тава с хартия за печене.
3. Поставете прецедената нахутена вода в чиста купа. Аз извадих от хладилника. Разбийте на висока скорост до многократно увеличаване на обема и мека пяна. На мен ми отне 3 минути.
4. Започнете да добавяте захарта, при непрекъснато разбиване. Продължете да разбивате до лъскави твърди върхове. Още 3 минути.
5. Добавете лимонтузуто и разбийте още 1 минута. Не е за вярване, но имах пред очите си истински гъст, твърд и лъскав сняг, по нищо неразличим от белтъчния. На снимката по-долу се вижда колко твърд и лъскав сняг се е получил.
6. Шприцовайте в тавата, не е необходимо твърде голямо разстояние. Оказа се че не съм снимала тези малките шприцовани, само тавата, след като ги извадих- за нагледност на гладкото и безпроблемно отделяне от хартията.
7. Печете 2 ч. - 2ч.30 мин.След 2 часа извадете тавата за около минута , най-много две навън. Опитайте да извадите една целувка внимателно от тавата. И вижте вътре дали е изпечена.
Тази стъпка с изваждането е необходима, тъй като във фурната, още горещите целувки са меки и не може да се прецени реално дали имат нужда от още печене. След охлаждането целувките се отделят лесно от хартията и са напълно сухи отвътре.
Важно:
Преди да заредите следващата тава с целувки, разбийте за минута отново сместа. Тя леко е спаднала, но възвръща гъстотата, лъскавината и стабилноста си. Ако имате смес в шприца, върнете я в купата и съшо разбийте. Напълнете отново и шприцовайте. Ако пропуснете да разбиете, ще видите че втората партида целувки ще бъдат отпуснати, няма да имат отчетлив релеф и ще бъдат с пореста повърхност
От трите тави, които изпекох нямаше нито една напукана или препечена целувка.
Всички целувки се отлепиха от хартията лесно, без откъснати парченца от тях и бяха запазили формата си .
Относно вкуса или по-точно имат ли вкус на нахут- не нямат, опитаха ги хора, които не знаеха, че не съм използвала яйчен белтък.
Cute little things :)
ОтговорИзтриванеhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Thank you , dear!
ИзтриванеСмаяна съм!! Тази вода се държи като яйчен белтък! Това разбрах и от предишните сладки, но чак пък целувки да станат! Страхотна си! <3
ОтговорИзтриванеНаправи ли ги, Тики? Наистина е смайващо!Бях много любопитна дали ще се импекат като истински целувки и ето на, получиха се! Сега ще черпя съседи и колеги :)
ИзтриванеThese looks amazing and fun to try.
ОтговорИзтриванеThese look delightful, Bety. So crispy and yummy - they look like little snowflakes. :) I love coconut and lemon too. I wish I could try one right now.
ОтговорИзтриванеI hope the new year is being good to you so far, Bety.
love, ~Sheri
Beautiful snowflakes.
ОтговорИзтриванеEvery time also admire images.
Страхотни ... както си казала Бети! Не повярвах на очите си ... целувки от нахутена вода?
ОтговорИзтриванеВидях и кокосовите сладки ... не съм убедена че ще направя подобно нещо, но ти се възхищавам на креативността и труда който си вложила в експеримента ... сполучлив както се вижда :) Бели като сняг и истински целувки!
Поздравления! Страхотна си!
Дани, да си призная, повече "треперя" над белтъчните целувки - дали ще се разбият, пък дали ще се изпекат, дали ще се разпукат и вътре дали ще са много меки.... А тези се случиха сякаш цял живот съм пекла такива. Опитай, за експеримента и усещането след това...:)
Изтриванеthey look great ^_^
ОтговорИзтриванеизвинете, а на каква температура ги печете
ОтговорИзтриванеНаписала съм на 100 С с обдухване. Ако фурната ви няма тази възможност печете на 120 С. Не съм пробвала по този начин и не мога да бъда сигурна за резултата.
Изтриванеthat looks so delicious and cute!
ОтговорИзтриванеlu | Coco & Louis
Thank you Lourdes!
ИзтриванеУау! Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лучи!
ИзтриванеLovely post dear! Have a great weekend! xx
ОтговорИзтриванеThanks!
ИзтриванеЗнаех си, че притежаваш вълшебни сили и ето сега го доказваш!:) Това е магия! Прекрасни са целувките! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Кате!
ИзтриванеБреййй, момиче? Нямаш спирка. Обожавам те,да знаеш- с този откривателски и експериментаторски дух!
ОтговорИзтриванеАз нахута не го ценя, съмнителен ми е, но това което си направила с него, е впечатляващо. Браво, Бети!Хубав уикенд!
Марте, къде са корените на твоите съмнения? :)
ИзтриванеСериозно ли?
ОтговорИзтриванеНе мога да повярвам...
Бети, страхотен експериментатор и новатор си, много ти се възхищавам!
Продължавай да ни просвещаваш. Ще опитам някой ден това, толкова лесно изглежда.
А и за украса на други десерти, където обикновено се ползва разбит на сняг белтък - ще е чудесно, аз не съм по суровите яйца, така че ми идва добре това твое откритие.
И да кажа и за вида - изключително нежни снежинки си направила...в тжон с времето навън...
Buoni!
ОтговорИзтриванеCiao
Laura
It looks so easy to make it on your own, great recipe, thanks for sharing :)
ОтговорИзтриванеhttp://crafty-zone.blogspot.com/
It's really easy!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата - дали има възможност да се разбие ръчно без миксер или само с миксер може да се получи желаната консистенция?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата - дали има възможност да се разбие ръчно без миксер или само с миксер ще се получи желаната консистенция?
ОтговорИзтриванеПредполагам, че като яйчните белтъци също би могло да се разбие с оная тел за разбиване на белтъци, с които разбивахме целувките едно време, преди миксера,...Ще трябва здраво разбиване :)
ИзтриванеМного нежни, ефирни и кокетни ... страхотни са се получили, Бети!
ОтговорИзтриванеНаправих и аз - наистина са неразпознаваеми.
Благодаря, цялата ти серия нови рецепти са чудесни - Поздрави!
Диани, радвам се, че си ги направила и си доволна от резултата!
ИзтриванеС кокосова захар не става, не пробвайте :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеБях чувала за свойствата на нахутената вода, но все не се решавах да опитам. Е, дойде времето! :) Вече са във фурната. Благодаря за вдъхновението!
ОтговорИзтриванеРадвам се, Юлия! Благодаря ти, че сподели! Наистина много ме зарадва!
ИзтриванеМоже ли лимонтозуто да се замени с Крем ъф тартар ?
ОтговорИзтриванеДа, може
ИзтриванеА на мен защо не ми се получи формата от накрайника. Правя за трети път, по твоята рецепта за първи. И без форма ще ги изядем 😂
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще ги хапнете. Може и с лъжичка да се загребват и поставят в тавата.Майка ми така ги правеше. Нямам представа защо не са се получили с накрайника.Получава се твърд и устойчив " сняг". Ако не шприцоваш веднага трябва да разбиеш отново.
ИзтриванеНе сте коментирали, че като престоят една нощ омекват и не стават за ядене.
ОтговорИзтриванеНе съм коментирало, защото при мен не се е получило. Вероятна причина е влагата във въздуха. Съхранявайте в съд с плътно затваряне, например буркан с уплътнител. Целувките от белтъци също омекват при влага във въздуха.
Изтриване