сряда, 20 януари 2016 г.

Веган целувки с нахутена вода (aquafaba) - Vegan kisses with chickpea water (aquafaba)


Обещах, че продължавам да експериментирам с необичайното свойство на нахутената вода, да се разбива като яйчен белтък. В тези кокосови сладки, разбиването беше успешно, но поради голямото количество кокосови стърготини (биха компенсирали неуспешно разбиване), а също и намаленото количество захар. Та, в тези сладки не можах да усетя  дали нахутеният сняг е стабилен при печене, на каква температура, колко време, запазва ли форма и след изпичането...много въпроси, на които исках отговор и можех да получа, само ако пробвам. Приготвих целувки. Записвах, измервах, снимах... Направих и постъпкови снимки, за съжаление отново късно през нощта, снимах с мобилния и снимките на двата етапа - мека пяна и връхчета след добавянето на захарта не са толкова добри, че да ги публикувам, но снимката след добавянето на лимонтузуто е сравнително ясна и ще я видите по-долу. Е, получиха се страхотни целувки,  извадих от фурната точно такива, каквито сложих, лесно се отделиха и имам още от тях, не са омекнали, стоят хрупкави. Готови за по-нататъшни подвизи - слепване, украсяване на кремове или каквото ви хрумне.Ще посоча продуктите в обеми и в грамове. Възможно е при вас количеството налична вода да е различно, аз имах 180 мл и сложих същото количество захар, измерих я  и в грамове за повече прецизност.Ако нямате везна,  и мерите в чаши, използвайте или две еднакви или последователно една и съща, за да измерите еднакви обеми нахутена вода и захар. Ако вашата  нахутена вода е 150 мл например, в същата чаша,  същия обем измерете и захарта. Ако нямате ситна захар, не заменяйте с пудра, а с обикновена кристална.

Продукти:

* 180 мл  нахутена вода (aquafaba) този път използвах от консерва - буркан от 540 г

* 160 г фина захар (бежово- кафевите опаковки на Захира)

*1/4 ч.л. лимонтузу

Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 100 С с обдухване.
2. Застелете тава с хартия за печене.
3. Поставете прецедената нахутена вода в чиста купа. Аз извадих от хладилника. Разбийте на висока скорост до многократно увеличаване на обема и мека пяна. На мен ми отне 3 минути.
4. Започнете да добавяте захарта, при непрекъснато разбиване. Продължете да разбивате до лъскави твърди върхове. Още 3 минути.
5. Добавете лимонтозуто и разбийте още 1 минута. Не е за вярване, но имах пред очите си истински гъст, твърд и лъскав сняг, по нищо неразличим от белтъчния. На снимката по-долу се вижда колко твърд и лъскав сняг се е получил.6. Шприцовайте в тавата, не е необходимо твърде голямо разстояние. Оказа се че не съм снимала тези малките шприцовани, само тавата, след като ги извадих- за нагледност на гладкото и безпроблемно отделяне от хартията.


7. Печете 2 ч. - 2ч.30 мин.След 2 часа извадете тавата за около минута , най-много две навън. Опитайте да извадите една целувка внимателно от тавата. И вижте вътре дали е изпечена. 

Тази стъпка с изваждането е необходима, тъй като във фурната, още горещите целувки са меки и не може да се прецени реално дали имат нужда от още печене. След охлаждането целувките се отделят лесно от хартията и са напълно сухи отвътре.


Важно:
Преди да заредите следващата тава с целувки, разбийте за минута отново сместа. Тя леко е спаднала, но възвръща гъстотата, лъскавината и стабилноста си. Ако имате смес в шприца, върнете я в купата и съшо разбийте. Напълнете отново и шприцовайте. Ако пропуснете да разбиете, ще видите че втората партида целувки ще бъдат отпуснати, няма да имат отчетлив релеф и ще бъдат с пореста повърхност

От трите тави, които изпекох нямаше нито една напукана или препечена целувка.

Всички целувки се отлепиха от хартията лесно, без откъснати парченца от тях и бяха запазили формата си .

Относно вкуса или по-точно имат ли вкус на нахут- не нямат, опитаха ги хора, които не знаеха, че не съм използвала яйчен белтък.
Ще продължа да екпериментирам с тази чудна вода. 

35 коментара:

 1. Cute little things :)

  http://beautyfollower.blogspot.gr/

  ОтговорИзтриване
 2. Смаяна съм!! Тази вода се държи като яйчен белтък! Това разбрах и от предишните сладки, но чак пък целувки да станат! Страхотна си! <3

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Направи ли ги, Тики? Наистина е смайващо!Бях много любопитна дали ще се импекат като истински целувки и ето на, получиха се! Сега ще черпя съседи и колеги :)

   Изтриване
 3. These look delightful, Bety. So crispy and yummy - they look like little snowflakes. :) I love coconut and lemon too. I wish I could try one right now.

  I hope the new year is being good to you so far, Bety.

  love, ~Sheri

  ОтговорИзтриване
 4. Beautiful snowflakes.
  Every time also admire images.

  ОтговорИзтриване
 5. Страхотни ... както си казала Бети! Не повярвах на очите си ... целувки от нахутена вода?
  Видях и кокосовите сладки ... не съм убедена че ще направя подобно нещо, но ти се възхищавам на креативността и труда който си вложила в експеримента ... сполучлив както се вижда :) Бели като сняг и истински целувки!
  Поздравления! Страхотна си!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дани, да си призная, повече "треперя" над белтъчните целувки - дали ще се разбият, пък дали ще се изпекат, дали ще се разпукат и вътре дали ще са много меки.... А тези се случиха сякаш цял живот съм пекла такива. Опитай, за експеримента и усещането след това...:)

   Изтриване
 6. Люси Пауноваянуари 21, 2016

  извинете, а на каква температура ги печете

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Написала съм на 100 С с обдухване. Ако фурната ви няма тази възможност печете на 120 С. Не съм пробвала по този начин и не мога да бъда сигурна за резултата.

   Изтриване
 7. Знаех си, че притежаваш вълшебни сили и ето сега го доказваш!:) Това е магия! Прекрасни са целувките! Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 8. Бреййй, момиче? Нямаш спирка. Обожавам те,да знаеш- с този откривателски и експериментаторски дух!
  Аз нахута не го ценя, съмнителен ми е, но това което си направила с него, е впечатляващо. Браво, Бети!Хубав уикенд!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Марте, къде са корените на твоите съмнения? :)

   Изтриване
 9. Сериозно ли?
  Не мога да повярвам...
  Бети, страхотен експериментатор и новатор си, много ти се възхищавам!
  Продължавай да ни просвещаваш. Ще опитам някой ден това, толкова лесно изглежда.
  А и за украса на други десерти, където обикновено се ползва разбит на сняг белтък - ще е чудесно, аз не съм по суровите яйца, така че ми идва добре това твое откритие.
  И да кажа и за вида - изключително нежни снежинки си направила...в тжон с времето навън...

  ОтговорИзтриване
 10. It looks so easy to make it on your own, great recipe, thanks for sharing :)

  http://crafty-zone.blogspot.com/

  ОтговорИзтриване
 11. Анонименмарт 26, 2016

  Благодаря за рецептата - дали има възможност да се разбие ръчно без миксер или само с миксер може да се получи желаната консистенция?

  ОтговорИзтриване
 12. Анонименмарт 26, 2016

  Благодаря за рецептата - дали има възможност да се разбие ръчно без миксер или само с миксер ще се получи желаната консистенция?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Предполагам, че като яйчните белтъци също би могло да се разбие с оная тел за разбиване на белтъци, с които разбивахме целувките едно време, преди миксера,...Ще трябва здраво разбиване :)

   Изтриване
 13. Много нежни, ефирни и кокетни ... страхотни са се получили, Бети!
  Направих и аз - наистина са неразпознаваеми.
  Благодаря, цялата ти серия нови рецепти са чудесни - Поздрави!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Диани, радвам се, че си ги направила и си доволна от резултата!

   Изтриване
 14. Анонименмарт 16, 2017

  С кокосова захар не става, не пробвайте :)

  ОтговорИзтриване
 15. Бях чувала за свойствата на нахутената вода, но все не се решавах да опитам. Е, дойде времето! :) Вече са във фурната. Благодаря за вдъхновението!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се, Юлия! Благодаря ти, че сподели! Наистина много ме зарадва!

   Изтриване