Ягодов чийзкейк без печене
Предлагам един лек и бърз десерт. Сега е сезонът на ягодите, но този десерт може да се приготви с почти всеки плод според предпочитанията.
Специални благодарности на Теди, за чудесните ягоди, които е отгледала!
Продукти:
* 1-2 чаши трохи от маслени бисквити,количеството зависи от това колко дебел искате да е слоя на бисквитения блат. Аз използвах бисквити "Роден край" с масло на Престиж-1 пакет
* 250 грама крема сирене - например "Филаделфия"
* 175 грама заквасена сметана /аз използвах "Pilos"/може и друга опаковка от 200 гр.
* 50 грама захар
* 300 грама ягоди + 2 с.л.захар+300 мл вода+ 2 с.л. лимонов сок
* Желатин - 1 пакетче
* 3 с.л. студена вода
* 75 грама масло, разтопено
Приготвяне:
1. Смилат се бисквитите в кухненски блендер. Добавя се разтопено масло и отново се смила, докато се получи еднородна смес. Маслото може да се добави и на ръка, като се бърка с вилица. Бисквитените трохи трябва да поемат равномерно маслото. С помоща на лъжичка се разпределя сместа в чашките и се притиска към дъното. Оставят се чашите в хладилника докато се подготвят останалите съставки.Това после ще скъси времето за стягане на крема.
2.Накисва се желатина със студената вода и се разбърква.
3. Смесват се крема сиренето, сметана и захарта в купа, до еднородна кремообразна смес. Поставете в хладилника.
4. Приготвя се ягодовия сок:
В тенджерка се поставят ягодите,добавят се захарта и водата. Варят се докато се стопи захарта и ягодите поомекнат -гледа се колкото е възможно по-малко да се варят и да не сменят цвета си. Леко се пасират с ръчния пасатор за картофето пюре или с вилица. Сипва се лимоновият сок. Прецежда се. Добавя се накиснатия желатин и се бърка докато се стопи. Леко се охлажда. Отделя се 2/3 от тази смес за отгоре. 1/3 се добавя към сместа с крема сирене. Разбърква се внимателно, докато се получи еднородна смес.
5. Горната смес/с крема сиренето/ се разпределя върху бисквитените подложки.Отново се връщат в хладилника за още около 10 минути.Тъй като чашките са вече добре охладени,сместта бързо ше се стегне.
6. Като се уверите, че е добре стегнато се разпределя заделената 2/3 част от ягодовия сок като трети слой. Внимавайте, слоевете да не се смесят.Ако използвате голяма кръгла подложка,този слой ще е съвсем тънък.
7. Отново поставете в хладилника до пълното стягане -при мен около 1 час беше напълно достатъчно.
8.Украсете с ягоди или с парченца плод, от който сте използвали в този момент. Може само с клонче мента.
Да ви е сладко!
Леле,леле,това предстои при мен за приготвяне,ще ползвам рецептата:)
ОтговорИзтриванеНе знам откъде си намерила ягоди,или ако си решила с друг плод,пак ще се получи много вкусно.Вие в планината имате изобилие от горски плодове и тайничко ви завиждам...Надявам се да съм полезна с указанията.Ще се радвам да видя рецептата,интерпретирана от теб!
ОтговорИзтриванеАз го правя със сладко от ягоди. Също става :)
ОтговорИзтриванеЗдравей,
ОтговорИзтриванестава разбира се и си представям колко е ароматен!
Поздрави!
Вече го изпробвах няколко пъти! Много се хареса на гостите и на семейството! Благодаря ти Бети за инструкциите! Вече всичко съм запомнила и не ми се налага да надничам в рецептата!
ОтговорИзтриванеКреми, радвам се, че се е харесал този десерт!Благодаря ти,че сподели!
ОтговорИзтриванеVery good!!!
ОтговорИзтриванеAccetto volentieri una tazza.
Inco
Welcome!
ИзтриванеThank you!!!
Сестра ми каза, че по-хубав чизкейк не е яла!!! Благодаря за прекрасната рецепта.
ИзтриванеБлагодаря, сърдечно!
ИзтриванеКолко чашки се получават от това количество продукти?
ОтговорИзтриванеЗависи от големината на чашките. Може да прецените, като измерите вместимостта на една ваша чаша, в която ще сервирате десерта. Според продуктите, зависи на коя марка са - измерете техния обем и преценете. Количествата на крема сиренето и сметаната могат да варират като общото количество да е приблизително като в рецептата.В случая, тъй като реших да го сервирам в чаши съм намалила количеството желатин, което съм сложила в креместата част. По принцип правилото е 10 гр. желатин на 500 мл течност. Тогава сместа става по-стегната и твърда.Аз исках по-лек и кремообразен десерт. Може да сервирате и в различни чаши. Събрани заедно и украсени по еднакъв начин ще са много привлекателни.
ОтговорИзтриванеНадявам се, че съм помогнала.
Страхотно изглеждат. Току що приготвих един чийзкейк с череши, но номера с отделните чашки е добро улеснение.
ОтговорИзтриванеДа споделя, Бети, направих този страхотен чийз кейк! Получи се страхотно! Много благодаря за рецептата и споделения опит! Приятелите ми много го харесаха!
ОтговорИзтриване