Ягодов чийзкейк без печене




Предлагам един лек и бърз десерт. Сега е сезонът на ягодите, но този десерт може да се приготви с почти всеки плод според предпочитанията.

Специални благодарности на Теди, за чудесните ягоди, които е отгледала!



Продукти:

* 1-2 чаши трохи от маслени бисквити,количеството зависи от това колко дебел искате да е слоя на бисквитения блат. Аз използвах бисквити "Роден край" с масло на Престиж-1 пакет
* 250 грама крема сирене - например "Филаделфия"
* 175 грама заквасена сметана /аз използвах "Pilos"/може и друга опаковка от 200 гр.
* 50 грама захар
* 300 грама ягоди + 2 с.л.захар+300 мл вода+ 2 с.л. лимонов сок
* Желатин - 1 пакетче
* 3 с.л. студена вода
* 75 грама масло, разтопено

Приготвяне:

1. Смилат се бисквитите в кухненски блендер. Добавя се разтопено масло и отново се смила, докато се получи еднородна смес. Маслото може да се добави и на ръка, като се бърка с вилица. Бисквитените трохи трябва да поемат равномерно маслото. С помоща на лъжичка се разпределя сместа в чашките и се притиска към дъното. Оставят се чашите в хладилника докато се подготвят останалите съставки.Това после ще скъси времето за стягане на крема.

2.Накисва се желатина със студената вода и се разбърква.

3. Смесват се крема сиренето, сметана и захарта в купа, до еднородна кремообразна смес. Поставете в хладилника.

4. Приготвя се ягодовия сок:
В тенджерка се поставят ягодите,добавят се захарта и водата. Варят се докато се стопи захарта и ягодите поомекнат -гледа се колкото е възможно по-малко да се варят и да не сменят цвета си. Леко се пасират с ръчния пасатор за картофето пюре или с вилица. Сипва се лимоновият сок. Прецежда се. Добавя се накиснатия желатин и се бърка докато се стопи. Леко се охлажда. Отделя се 2/3 от тази смес за отгоре. 1/3 се добавя към сместа с крема сирене. Разбърква се внимателно, докато се получи еднородна смес.

5. Горната смес/с крема сиренето/ се разпределя върху бисквитените подложки.Отново се връщат в хладилника за още около 10 минути.Тъй като чашките са вече добре охладени,сместта бързо ше се стегне.

6. Като се уверите, че е добре стегнато се разпределя заделената 2/3 част от ягодовия сок като трети слой. Внимавайте, слоевете да не се смесят.Ако използвате голяма кръгла подложка,този слой ще е съвсем тънък.

7. Отново поставете в хладилника до пълното стягане -при мен около 1 час беше напълно достатъчно.

8.Украсете с ягоди или с парченца плод, от който сте използвали в този момент. Може само с клонче мента.






Да ви е сладко!

Коментари

  1. Леле,леле,това предстои при мен за приготвяне,ще ползвам рецептата:)

    ОтговорИзтриване
  2. Не знам откъде си намерила ягоди,или ако си решила с друг плод,пак ще се получи много вкусно.Вие в планината имате изобилие от горски плодове и тайничко ви завиждам...Надявам се да съм полезна с указанията.Ще се радвам да видя рецептата,интерпретирана от теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз го правя със сладко от ягоди. Също става :)

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей,
    става разбира се и си представям колко е ароматен!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Вече го изпробвах няколко пъти! Много се хареса на гостите и на семейството! Благодаря ти Бети за инструкциите! Вече всичко съм запомнила и не ми се налага да надничам в рецептата!

    ОтговорИзтриване
  6. Креми, радвам се, че се е харесал този десерт!Благодаря ти,че сподели!

    ОтговорИзтриване
  7. Very good!!!
    Accetto volentieri una tazza.
    Inco

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонименмай 01, 2013

      Сестра ми каза, че по-хубав чизкейк не е яла!!! Благодаря за прекрасната рецепта.

      Изтриване
    2. Благодаря, сърдечно!

      Изтриване
  8. Анонименюни 06, 2013

    Колко чашки се получават от това количество продукти?

    ОтговорИзтриване
  9. Зависи от големината на чашките. Може да прецените, като измерите вместимостта на една ваша чаша, в която ще сервирате десерта. Според продуктите, зависи на коя марка са - измерете техния обем и преценете. Количествата на крема сиренето и сметаната могат да варират като общото количество да е приблизително като в рецептата.В случая, тъй като реших да го сервирам в чаши съм намалила количеството желатин, което съм сложила в креместата част. По принцип правилото е 10 гр. желатин на 500 мл течност. Тогава сместа става по-стегната и твърда.Аз исках по-лек и кремообразен десерт. Може да сервирате и в различни чаши. Събрани заедно и украсени по еднакъв начин ще са много привлекателни.
    Надявам се, че съм помогнала.

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотно изглеждат. Току що приготвих един чийзкейк с череши, но номера с отделните чашки е добро улеснение.

    ОтговорИзтриване
  11. Да споделя, Бети, направих този страхотен чийз кейк! Получи се страхотно! Много благодаря за рецептата и споделения опит! Приятелите ми много го харесаха!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни