сряда, 24 август 2011 г.

Мраморен шоколадов чийзкейк с хрупкава коричка-без печене



Едно предложение за горещите летни дни-без печене,но най-хубавото е, че е с шоколад!Блата остава хрупкав до последното парче :-) имам предвид ако ще поднасяте след 1-2 дни.Не е прекалено сладък и вкуса на шоколада се чувства осезателно.

Избрах портокал за гарниране,тъй като за мен е идеалното свежо допълнение- и като аромат и като вкус



Продукти:

за блата:

* 250 грама по-дребни овесени ядки-запечени
* 50 грама орехи-леко запечени и по - наедро счукани
* 100 грама масло-разтопено
* 50 грама разтопен черен шоколад

за крема:

* 200 грама бял шоколад-разтопен
* 200 грама черен шоколад-разтопен
* 480 грама безсолно к рема сирене от типа на Филаделфия
* 200 грама гъсто кисело мляко
* 200 мл млечна сметана 30 %
* 1 пакетче желатин на д-р Йоткер
* 50 грама пудра захар
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер

Украса по желание-пресни плодове-аз избрах портокал.

Приготвяне:


1.Обърквате запечените овесени ядки, натрошените запечени орехи със смесеното масло с шоколад(предварително стопени)Изсипвате във формичка с подвижно дъно и пресовате с дъното на масивна стъклена чаша.Поставяте в хладилника.
2.Накисвате желатина в 3-4 супени лъжици студена вода, докато набъбне.
3. Разбивате крема сиренето с пудрата захар, добавяте сметаната и отново разбивате до гладка смес. Добавяте киселото мляко и отново разбивате.Сместта трябва да е абсолютно хомогенизирана и гладка.
4. Стопявате желатина на водна баня,като разбърквате от време на време, без да допускате да заври-отнема около 2-3 минути.
5. Добавяте желатина към горната смес с разбиване-около 1 минута-за да се смеси равномерно.
6.Разделяте сместа на две равни части.Към едната прибавяте черния шоколад, стопен предварително.Разбивате.Към другата част съответно прибавяте белия шоколад и отново разбивате.Изсипвате смесите върху блата на 4 пъти като редувате бялата и тъмната смес.Внимателно с вилица правите няколко разбъркващи кръгообразни движения за да придадете мраморен ефект.Отгоре заглаждате и минавате с вълнообразна резачка или специална шпатула.Оставяте да стегне в хладилника минимум два часа.Украсявате с кръгчета портокал.
Не мога да му се нарадвам на този чийзкейк!

Време е да хапване!



10 коментара:

  1. Бети,и аз не мога да му се нарадвам,макар и само от екрана!Прекрасен е,както и снимките-страхотни,браво!

    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Чийзкейкът изглежда невероятно и е толкова различен от добре познатия с бисквитена основа. Много ми хареса, браво! И чудесно аранжиран, което го прави още по- апетитен.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти,Еликсир!Спокойна нощ.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря,Буба!Радвам се,че ти е допаднал.

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасен чийз кейк и хубави снимки!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети приемаш ли гости :) Уникално изглежда, а снимките са толкова хубави, че имаш чувството, че чийзкейка е само на една ръка разстояние :))) Хубав ден мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Жани,Габи,благодаря ви момичета!
    Габи,снощи свърши и последното парче,но винаги имам с какво да почерпя скъпи приятели.Хубав и спорен ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасен е , а снимките божествени!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасен и много различен чийзкейк!
    Снимките са ужасно хубави!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви Леви и Мъх!Радвам се,че ви харесва моето предложение!

    ОтговорИзтриване