Бъркана баница с коприва и брашно от лимец- Nettle Stirred Pie "Banitsa" Einkorn Flour

 
Едно от любимите ни неща за похапване в този сезон е бърканата копривена баница. Страхотна е за всякакви поводи и места за хапване- на пикник, на разходка, на работа, у дома за закуска, вместо хляб към ястие на вечеря или обяд. Обичам да я приготвям с пълнозърнести брашна, които толкова добре се съчетават с вкуса на копривата и получавам усещането, че ям храна максимално близка до природата. Този път използвах пълнозърнесто брашно от лимец, смляно бавно в каменна мелница от бранда Земята на траките. Пълнозърнестите брашна се правят от цялото зърно, включително обвивката и зародишната им част. Това  прави брашното богато на фибри и хранителни вещества, включително витамини и минерали. 

Използвала съм и други техни продукти, от които съм много доволн! Щастлива съм, че ги открих и ги подкрепям с избора си да използвам техни продукти! 

Ето какво друго съм използвала и ще виждате в блога ми: 



Отивам към рецептата, която този път може да видите и на видео.




 Ако ви харесва, харесайте, споделете, абонирайте се! 

Ше се радвам да ме подкрепите, като ме последвате в YouTube.



След като сме набрали връхчета от коприва, измили сме в купа, пълна с вода и сме отцедили добре, нарязваме копривата. През цялото време, когато докосваме с ръце копривата ръцете са защитени с ръкавици.

Бележки: 

Тази баница винаги приготвям със сурова коприва и не зная какъв би бил резултата с бланширана или замразена коприва. Ако опитате, моля споделете, за да е полезно за други читатели на блога.

Винаги приготвям с коприва и нямам представа как би се получила с лапад, спанак или друга зеления. Добавяла съм малко листа от левурда. Ако пробвате, споделете впечатленията си в коментар, за да бъдете полезни за други читатели.

Ако използвате различно брашно, баницата ще има различен вкус и вид. Вижте във видеото как смесвам листата с брашното.


Бъркана баница с коприва и брашно от лимец

Съставки: 


 200 г сурова коприва
 2 шепи сушени листа от джоджен
 400 г кисело мляко / растително за без млечни
 250 г натрошено козе сирене / тофу или веган фета за безмлечни
 4 яйца
 1 с.л. сода-равна
 250 г пълнозърнесто брашно от лимец
 100 мл олио

Начин на приготвяне:

За стъпка по стъпка със снимки може да видите рецептата на Бъркана баница с коприва.

1. Фурната се загрява на 180 С.

2. Копривата се нарязва. Намачква се с ръка, която е в ръкавица.

3. Брашното се смесва с копривата, като се разбърква. 
4. Яйцата, киселото мляко и содата се разбиват, добавя се олиото. Яйчната смес се добавя към копривата. Поръсва се сушения джоджен, стрит с длани.

5. Поръсва се натрошеното сирене. Разбърква се до  равномерно овлажнена смес.

6. Сместа се изсипва в намазана и набрашнена тава. Може да изпечете и в силиконови чашки за мъфини, които нямат нужда от намазване.

7.Тавата се поставя на най-долната позиция върху решетката. Пече се около 15-20 минути до получаване на приятен златист загар. След изваждане се оставя в тавата за около 5-10 минути. 

8. Сервира се топла, нарязана на парчета. Много вкусна е и студена. Сервирайте с айрян или кисело мляко.

Ако решите да приготвите малки кексчетата имайте предвид, че  се изпичат по-бързо, лесно се вадят и са много подходящи за парти или излет.
Опитайте, ще ви допаднат.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни