Баница с картофи и манатарки




Тази баница, която споделих в стори в Инстаграм предизвика голям интерес и въпроси за рецептата. Ако знаех, щях да и отделя повече време за снимки. Не винаги приготвям сама кората за баницата, но в случая не ми се обикаляше да търся дебели кори и си приготвих сама. Така че, ако не ви се запрятат ръкави да месите, потърсете кори за баница, които приличат на ръчно точени. Тестото се приготвя лесно, трябва да се получи меко и гладко тесто, което да престои около два часа покрито. След като тестото почине, ще трябва да го разточите много тънко, толкова тънко, че да можете да виждате добре работната повърхност. След това кората трябва да почине още няколко минути, преди да се напълни. Плънката е много ароматна и вкусна. Обичаме я с мащерка, която подхожда и на гъбите и на картофите, но може да замените с чубрица например, ако предпочитате. Преди да сложите във фурната, намажете ги с олио.

Баница с картофи и манатарки


Време за приготвяне: 1 час

Време за престой: 2 часа

Време за готвене: 15 минути+ 25 минути

за 4 банички 

Съставки

За корите

200 г брашно

вода за меко тесто

3 супени лъжици екстра върджин зехтин

сол

За плънката

400 г нарязани на кубчета картофи

1 тънък стрък праз, ситно нарязан

2 -3 гъби манатарки, може и сушени, хидратирани

екстра върджин зехтин

2-3 настъргвания индийско орехче

прясно смлян черен пипер

машерка

сол


Инструкции:

1. На плота направете кладенче с брашното, добавете щипка сол и зехтина.

2. Бавно налейте вода, колкото е необходимо да се получи меко тесто. Месете поне 10 минути, след това покрийте с кърпа и оставете да почине 2 часа.

3. Междувременно пригответе плънката. Загрейте зехтина в тенджера с дебело дъно. Добавете праза и картофите. Разбърквайте често, докато картофите омекнат, но държат форма. Добавете нарязаните на филийки гъби. Гответе още две-три минути. Подправете със сол, черен пипер, индийско орехче и листенцата от клончета мащерка. Разбъркайте добре и оставете настрана. 

4. След като изтече времето за почивка, започнете да разточвате тестото върху работен плот, трябва да се получи прозрачен блат.

5. Прехвърлете кората върху покривка, леко поръсена с брашно. Оставете да почине за около 10-15 минути.

6. Поръсете кората  със сместа от картофи и гъби и започнете да навивате от едната страна и стигате до средата на баницата, като си помагате с покривката.

7. Навийте и другата страна до средата, така че да се докоснат двете рула.

8. Загрейте фурната на 200 градуса.

9. Намажете тава за печене със зехтин.

10. Разрежете тестото в центъра, за да разделите двете рула, след което нарежете на парчета с големината на тавата за печене.

11. Наредете рулата в тавата и намажете с олио.

12. Печете около 20 – 25 минути, или докато повърхността стане златиста и хрупкава.

13. Извадете от фурната и сервирайте, баницата е отлична както топла, така и на стайна температура. Ако остане, преди сервирането я загрейте във фурната или под грила. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни