Пробиотичен таратор с репички-веган


  Не изхвърляйте водата от приготвянето на домашно пробиотично сирене! Аз самата никак не обичам да хвърлям нищо от хранителните продукти, които използвам. Всичко може да се използва. Ако не става за ядене отива в компоста и по този начин се превръща в ресурс за бъдещо отглеждане на растения. 

  Често се случва, приготвяйки нещо да получим страничен продукт, който на пръв поглед не се сещаме как да използваме, а в него има достатъчно хранителни вещества. Точно както при приготвянето на пробиотично сирене от кашу или други ядки, при което пасираме ядките с вода, прибавяме пробиотици, хранителна мая и накрая прецеждаме сиренето, за да го оставим да "узрее" т.е. полезните бактерии да се размножат и вкусът му да стане сиренен. Показвала съм много пробиотични сирена, които съм приготвяла, но май не съм споделяла какво правя с течността, която остава след прецеждането. Най-често съм влагала в замесването на хлебчета или содена питка, но там пробиотиците вече нямат действието, което очакваме от тях.

А защо изобщо използвам пробиотици ( използвам тези )? Двете причини са равнопоставени: 

1.  Постигам леко острия вкус на отлежалото млечно сирене.

2.  Друг плюс е това, че благодарение на пробиотиците, сиренето е полезно за чревната флора и здравето ни. 

 Другият начин за използвавнето на течността, с който се възползвам от благотворното действие на пробиотиците е тараторът. Ако си традиционалист и обичаш тараторът с нарязани или настъргани краставици, вместо вода в млякото, използвай течността от прецеждането на сиренето. Днес предлагам да опиташ таратор от репички. Много по-бързо за приготвяне и също толкова вкусно, да не пренебрегмаве и удобно за ядене е ако приготвим обичания таратор под формата на смути. Поставяме го в бутилка или мини термос и можем да го вземем с нас където и да е и да се подкрепим. Хората, които пътуват и често се оказват на непознати места знаят колко е трудно да намериш подходяща храна, ако си на специфичен начин на хранене- например без млечни или постещ или веган.

Рецепти за веган сирена, които ще искате да опитате:

Бадемово бяло сирене с пробиотици

Бяло сирене от кашу с пробиотици в марината

Тикви от веган сирене от кашу с пробиотик

Веган сирене от слънчогледови семена

Билково сирене от кашу

Рецепти за веган кисело мляко: 

Веган кисело мляко от кашу, бадеми и закваска с рози

Малиново ласи с рози

Веган кисело мляко с кашу и закваска с рози

Веган малинов чийзкейк без печене


Видео Бадемово кисело мляко 

Видео Веган сирене от кашу с пробиотик



Видео: 




Пробиотичен таратор с репички-веган

Съставки: 

250 г веган кисело мляко, моето е адемово кисело мляко

саламура/течност след прецеждането на веган пробиотично сирене

репички- около 15-20 или на вкус

1/4-1/2 ч.л. лиофилизиран прах от цвекло по желание за по-интензивен розов цвят

копър

Инструкции: 

1. Запазете една-две репички, според броя чаши. Разполовете ги по начина, който показвам във видеото.

2. Поставете в блендера репичките, саламурата останала от приготвянето на сирене, киселото мляко и блендирайте до гладка смес. Ако желаете добавете прах от цвекло за по-ярък цвят и отново блендирайте.

3. Сипете в чаши и украсете с клонче копър и цветче от репичка. Може да добавите кубче лед за още по-свежо и разхлаждащо изживяване. Или сервирайте в чиния, както този веган таратор с репички.





Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни