Баклавички с локум
Рецептата за тези баклавички имам отпреди десетина години от една колежка.Още тогава ги правих без да запиша рецептата,после търсих в интернет,но не намерих нищо,което да прилича на рецептата,която бях приготвяла,а отдавна напусналата колежка намяше как да открия и реших да ги направя по спомен.Сега старателно записах рецептата и даже снимах стъпка по стъпка.Аз обичам да гледам така представени рецепти и сега се постарах да представя по този начин.За съжаление не винаги имам време.По принцип не обичам тежко сиропираните баклави,толумбички и подобни,но тази рецепта ме впечатли с локума в нея и за това я приготвих.Стана ни любима.
Продукти за сиропа:*
* 1 1/2 чаена чаша захар
* 3 чаени чаши вода
* 1 флакон ванилия на д-р Йоткер
* портокалови корички
Всички продукти,без ванилията по-горе са варят на умерен огън около 15 минути.Прецедете за да отстраните коричките и добавете ванилията.
* Първо се приготвя сиропа за да има време да се охлади.
Този сироп е по-лек.Ако желаете може да приготвите традиционния.
Продукти за баклавичките:
* около 1 пакет готови точени кори-моята тава събира 15.
Тъй като в един пакет корите варират от 13 до 16 бр.обикновено купувам 2 пакета и от останалите кори правя едни любими банички
* 1 1/2-2 чаши смлени по наедро орехи
* 1 1/2 чаши галета
* 2 чаени лъжички канела
* 3 пакета обикновен локум
* 1/2 чаша олио
Приготвяне:
Всяко парченце локум се нарязва на 4 по дължина
Всички продукти,без олиото се смесват добре.На всяка кора от към тясната страна се нареждат в началото по дължината парченцата локум.Със супена лъжица близо до локумчетата се разпределя от плънката.Около 2-3 супени лъжици плънка.
Завиват се на рулца.Поставят се в тавата,не е нужно да е намазана.Това се повтаря с останалите кори,нареждат се плътно едно до друго получените рула.
Нарязват се баклавичките на парченца по около 4 см всяко.
.
Включва се фурната на 180 градуса.Олиото се загрява,толкова, че ако пуснете хапка хляб да порозовее.С помоща на чаена лъжичка поръсвате краищата на парченцата баклавички.Поставяте в горещата фурна.Пече се докато порозовее приятно
Изваждате и поливате със студения сироп.
Покривате с фолио и кърпа и оставяте цяла нощ.
На другия ден се насладете на вкусната баклавичка.
Идея:Може да замените орехите с бадеми , вместо канела и портокалови корички да ароматизирате с розова вода.
Благодаря за чудесната рецепта и обясненията!
ОтговорИзтриванеМного вкусна и лека баклава!
Въдхитени сме у дома от всичко, което сте представили тук!
Поздрави
сем.Георгиеви
Бети, поздрави
ОтговорИзтриванеСпечели ме с тази баклава. Правих я 2 пъти вече и това ще е баклавата ,която ще приготвям на всички пости занапред. Аз постя вече 10 години и все не можех да си намеря точната рецепта , но тази случайно видях във форума бг мама и разбрах, че това е моята рецепта. Само да вметна , че първата я направих точно по твоите указания в рецептата. Сиропа е ама много и абсолютно точен като сладост и вкус. И понеже тия дни вече доста ме мори глад за сладко и реших да спретна снощи една , но какво напрвих - навивах корите по 2 и така ми станаха 7 , а не 14. Тъй като обичам повечко тесто и се получи екстра за моят вкус. Добавих и 5-6 леко кисели , обелени и нарязани на малки парченца ябълки, а вместо галета с 2-3 лъжици грис , разбъркани с орехите и канелата. Сега ще пробвам и трети вариант , но вместо ябълки ще сложа тиква примерно. А сега за събота и неделя , ще приготвя и твоите лимоновите звездички и силно се надявам да станат точно тези маслинки ,които се топят в устата и за които безуспешно търся рецепта за такива вече много време , а как хубаво си ги описала само.
Бъди щастлива и поздрави
Радвам се, че ти е допаднала рецептата и си се доверила!
ОтговорИзтриванеАз по принцип не обичам тежки сиропирани сладкиши и адаптирам прословутия сироп1:1 захар :вода. Чудесно, че и на теб ти е допаднал. А за корите- ето че на мен не ми допада прекалено много тестения вкус .Искам да има много плънка и малко тесто :) Така е вкусовете на хората са различни дори на един и същ човек вкусът му с времето се променя :)
Много хубави импровизации с ябълките и тиквата. Нещо като мини щрудели и тиквеници ще се получат.
Снежинките, ако имаш пред вид- много се харесват на всеки който ги е опитал- надявам се и на теб да ти допаднат. Ще ми е приятно да споделиш!
Благодаря сърдечно за оставеното впечатление и хубавите думи!
Желая весели празнични дни и прекрасна Коледа!
Бети, благодаря за тази рецепта! Сладостта и вкуса на тези баклавички ми е точно по вкуса! И са толкова мънички и елегантни!
ОтговорИзтриванеОбрах овациите у дома!
Поздрави!