Мини тортички с крем капучино с вкус на лешник,ванилия и еспресо



Тези мини тортички са една импровизация на вкусове според настроението ми в този момент.
 За блат можете да използвате любимия си шоколадов или готов.Аз използвах този блат

 

За крем капучино с лешников вкус:*

* 1  чаша прясно запечени лешници**
* 1 чаша млечна студена  сметана-около 200 мл
* 1 чаша прясно пълномаслено мляко-около 200 мл
* 1 супена лъжица захар
* 1 чаена лъжичка нес кафе
* 1 пакетче желатин д-р Йоткер,накиснат в 2-3 супени лъжици студена вода

*Ако нямате лешници или не ви допадат,можете по същия начин да направите орехово или бадемово кремче.

** Важно е да са току що запечени,защото тогава ароматът им е несравнимо богат и интензивен.А допълнителен бонус е страхотния аромат,който се разнася в цялата къща.
Смилате лешниците в блендера и поставяте да заврат с прясното мляко и захарта,оставяте да кисне около 30 минути.Прецеждате.Стопявате желатина  без да завира.Добавяте към млякото и разбърквате.Разтваряте и кафето.Оставяте на студено докато започне на желира.Внимавате да не стегне прекалено много.Консистенцията трябва да е като на суров яйчен белтък. Разбивате сметаната и добавяте полужелирания крем.

За крем ванилия:
* 1  шушулка ванилия или 1 ампула на д-р Йоткер ванилия и масло.
* 1 чаша млечна сметана-около 200 мл

* 1 чаша прясно пълномаслено мляко-около 200 мл
* 2 супени лъжици захар

* 1 пакетче желатин д-р Йоткер,накиснат в 2-3 супени лъжици студена вода


Заварявате млякото с ванилията и захарта ,оставяте да кисне с шушулката около 30 минути.Прецеждате. Стопявате желатина  без да завира.Добавяте към млякото и разбърквате.Оставяте на студено докато започне на желира. И отново внимавате да не стегне прекалено много.Консистенцията трябва да е като на суров яйчен белтък. Разбивате сметаната и добавяте полужелирания крем.

За еспресо желе:


* 1 чаша горещо еспресо-около 200 мл

* 1 супена лъжица захар

* 1/2 пакетче желатин д-р Йоткер,накиснат в 2-3 супени лъжици студена вода

Разтваряте накиснатия желатин в горещото кафе и охлаждате до полужелиране.Ако нямате еспресо,може да замените с вода и 2 чаени лъжички нес кафе.


Периодично разбърквайте кремчетата,особено ако сте решили да съкратите времето за охлаждане и сте поставили във фризера.

Слагате върху всеки блат рингчето*,с което сте изрязали блатчетата,изсипвате първо крема капучино,после ваниловия и накрая еспресо желе .Ако кремчетата са се посгъстили повече,притискате с лъжица, за да отстраните въздуха, изравнявате и поставяте в хладилника за няколко часа.Преди сервиране внимателно с нож отделяте от стените на ринга.



*Ако нямате рингчета,се възползвайте от моята идея



Получиха се много ароматни с богат вкус малки тортички.Както сте забелязали захарта е малко,струва ми се, че ароматите повече изпъкват.Десерта не е тежък, а може да замените захарта и с изкуствен подсладител за диабетици или със сироп от агаве.Опитайте!Да ви е сладко.

Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни