Мини тортички с малини и крем с кайсии

Мисля,че аромата на малините и вкуса на кайсиите идеално се допълват.Може да се използва готов блат.Тъй като направих два брауниза  с цел да замразя(охладен и по-добре престоял няколко часа, нарязан на парченца,всяко поотделно завити в свежо фолио) за да имам при извънредна ситуация, използвах като блатове за минитортичките.По-долу отново рецептата.С ринга,който използвах,за оформянето на тортичките, изрязах основите и тъй като се получи твърде високо кръгче, го разрязах на половина.Изрезките, колкото останаха ( наоколо се навъртаха "изгладнели сврачета")натроших и сложих в сладолед.

Продукти:


* 150 грама брашно
* 1/2 ч л сол
* 225 г краве масло
* 170 грама горчив шоколад
* 200 грама захар
* 1 ампула ванилова есенция на д-р Йоткер
* 4 големи яйца

Приготвяне:

* Фурната предварително се загрява на 175 градуса. Квадратна форма с размери 23*23 се намаслява и се застила с хартия за печене. Отгоре отново се намаслява.

  *Брашното се пресява със солта.

  * Маслото се разтопява заедно с шоколада на водна баня, като постоянно се разбърква докато сместа не стане гладка без буци.

  * Добавя се половината захар(150 г) и се разбърква за 30 секунди, след което се снема от огъня.

  * Добавя се ваниловата есенция.

  * Останалата захар се разбива добре с яйцата. Половината от получената смес (захарно-яйчната)постепенно се излива в шоколадовата смес с непрекъснато бъркане, за да не се пресекат яйцата в горещия шоколад.

  * Останалата смес от захарта и яйцата се разбива на висока степен с миксер, докато сместа не се увеличи два пъти. Внимателно се добавя към шоколадовата смес.

  * Когато тестото е добре объркано се добавя брашното. Готовото тесто прилича на заквасена сметана.

  *Тестото се излива в приготвената вече форма печене, подравнява се и се поставя в средата на фурната и се пече около 25-27 минути (това зависи от фурната Ви).

  * По време на печене брауниза леко се надига, върха му става по тъмен и сух (може и да се напука) така и трябва.

  * На 23 минута от печенето се забожда в средата  клечка  на нея ТРЯБВА да има полепнало тесто. Върха трябва да е изсъхнал леко, но все пак ще бъде лепкав.

• Все пак е добре този сладкиш да бъде недопечен, отколкото препечен. Ако се съмнявате печете 27 минути.

• Сладкишът се изважда и се оставя да изстине напълно (най-добре за цяла нощ).

За крема с кайсии:

* 1 1/2 чаша пюре от кайсии
* 1 чаша млечна сметана
* 1 пакетче желатин д-р Йоткер,накиснат в 2-3 супени лъжици студена вода

За  декорация:

* малини около 150 грама

Пюрето се загрява и в него с бъркане се разтваря накиснатия желатин-без да се допуска завиране.Отделете по 1-2 супени лъжици за отгоре.Охлажда се и като започне да желира се добавя към разбитата сметана.Аз охлаждам върху лед като разбърквам от време на време.

Слагате върху всеки блат рингчето, нареждате малините с отвора надолу,за да стоят стабилно и запълвате с кайсиево сметанения крем.Притискате с лъжицата, най-отгоре слагате отделеното кайсиево пюре с желатин,изравнявате и поставяте в хладилника за няколко часа.Преди сервиране внимателно с нож отделяте от стените на ринга и украсявате по желание с парченца кайсии и малини.

Идея:
Тъй като нямам достатъчно рингчета, използвах, няколко ленти от ризите, които сме купували на мъжа ми, лентите, които се използват при яката.С помоща на кламери затегнах около блатчетата, отделянето на готовите тортички беше даже по-лесно.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни