четвъртък, 21 юли 2011 г.

Брауниз гарниран с малини

 Въпреки, че има  плодове в изобилие, не ме напуска шоколадовата мания.Това е любимият ми брауниз.Рецептата имам от Гответе с мен, Специални благодарности на Юлия,която е споделила тази перфектна рецепта. Всички указания, които е дала са изключително полезни.Можете да видите тук. Ще се насладите на един изключителен шоколадов сладкиш.

Аз намалих захарта, тай като ни беше много сладко.За разнообразие го поднесох с малини, върху редуциран с малко захар, сок от пресни малини.

Продукти:


* 150 грама брашно
* 1/2 ч л сол
* 225 г краве масло
* 170 грама горчив шоколад
* 200 грама захар
* 1 ампула ванилова есенция на д-р Йоткер
* 4 големи яйца

Приготвяне:

* Фурната предварително се загрява на 175 градуса. Квадратна форма с размери 23*23 се намаслява и се застила с хартия за печене. Отгоре отново се намаслява.

  *Брашното се пресява със солта.

  * Маслото се разтопява заедно с шоколада на водна баня, като постоянно се разбърква докато сместа не стане гладка без буци.

  * Добавя се половината захар(150 г) и се разбърква за 30 секунди, след което се снема от огъня.

  * Добавя се ваниловата есенция.

  * Останалата захар се разбива добре с яйцата. Половината от получената смес (захарно-яйчната)постепенно се излива в шоколадовата смес с непрекъснато бъркане, за да не се пресекат яйцата в горещия шоколад.

  * Останалата смес от захарта и яйцата се разбива на висока степен с миксер, докато сместа не се увеличи два пъти. Внимателно се добавя към шоколадовата смес.

  * Когато тестото е добре объркано се добавя брашното. Готовото тесто прилича на заквасена сметана.

  *Тестото се излива в приготвената вече форма печене, подравнява се и се поставя в средата на фурната и се пече около 25-27 минути (това зависи от фурната Ви).

  * По време на печене брауниза леко се надига, върха му става по тъмен и сух (може и да се напука) така и трябва.

  * На 23 минута от печенето се забожда в средата  клечка  на нея ТРЯБВА да има полепнало тесто. Върха трябва да е изсъхнал леко, но все пак ще бъде лепкав.

• Все пак е добре този сладкиш да бъде недопечен, отколкото препечен. Ако се съмнявате печете 27 минути.

• Сладкишът се изважда и се оставя да изстине напълно (най-добре за цяла нощ).

За соса от малини:
* 1 чаена чаша пресен сок от малини
* 2-3 супени лъжици захар
* 1 супена лъжица лимонов сок
Варите на тих огън, докато се получи по- плътен сос.Охлаждате и поливате в чинийката, непосредствено преди да сервирате.По желание украсявате със свежи малини.
Надявам се, че и вие ще се влюбите в тази рецепта!

 




Няма коментари:

Публикуване на коментар