Гъбено суфле с лимоново босилеков сос
Продукти за суфлето:
за около 6-8 единични формички
* 650 гр. гъби-печурки
* 150 мл млечна сметана
* 2 яйца
* 200 гр. извара
* 1 ч. ч. едро смлени орехи + цели орехови ядки, колкото порции ще приготвите-зависи от големината на формичките .
* 1 скилидка чесън
* 1/2 ч. л.смлян черен пипер
* 1 голяма щипка сол
* 5-6 листчета босилек
* 1 с.л.масло за намазване на формите
Приготвяне:
1.Затоплете фурната на 180 градуса.Нарежете гъбите на кубчета.Запържете ги в тиган с незалепващо покритие без никаква мазнина около 5-6 минути или докато се изпари водата, която отделят.
2.В голяма купа разбийте яйцата и сметаната, добавете изварата, подправките и солта. Прибавете няколко ситно нарязани листа от босилека, пресования чесън,орехите и разбъркайте добре.
3.Разпределете сместа в 6 или 8 предварително намазани с масло, порцеланови формички за суфле.Напълнете до 1 см от горния край.Поставете по една цяла ядка отгоре.Печене около 20 минути.
4.През това време пригответе лимоново босилековия сос.За него ви трябват:
* 100 гр.масло
* 1/2 връзка босилек
* сока на 1 голям лимон
* черен пипер
Смелете в блендера босилека с лимоновия сок.Поставете в малка тенджерка и леко загрейте,добавете маслото,нарязано на малки парченца и бъркайте докато се разтопи маслото.Не оставяйте да заври за да запази босилека приятния си зелен цвят.Аз използвах тъмен босилек и затова соса ми не е зелен.
След като се изпече суфлето, извадете от фурната и оставете за 3-4 минути във формите.След това извадете внимателно и сложете в чиниите за сервиране.Полейте отстрани с ароматния сос и поръсете с пипера.
Подходящо е да се поднесе със студено ароматно бяло вино.
Идея:
Който не обича босилек може да прибави в суфлето щипка индийско орехче.А соса може да се притови с магданоз.
Това е една лека за приготвяне рецепта и се надявам да ви е вкусна,както на моето семейство.
Бети изглежда страхотно! Майстор си ти на суфлетата - още от суфлето с кашкавал го разбрах :) Заповядай за една наградка при мен :) Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМного ухаещо...
ОтговорИзтриванеИ невероятно поднесено!
Габи,благодаря ти много за споделената награда!
ОтговорИзтриванеМъх,благодаря за добрите ти думи!
Хубава и усмихната седмица момичета!