Питки" добруджанки"- класически и веган вариант
Тези питки знам от моя приятелка - Меги.Това са много бързи и лесни питки и не на последно място- с малко продукти.С възможност за добавяне на различни подправки.Правила съм ги стотици пъти,за закуска или пикник.Ще ви представя продуктите за класически вариант, а по-долу-вегетарианските, които приготвих днес.
* 2 чаши брашно
* 1 чаша кисело мляко
* 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
* 1 чаша натрошено саламурено сирене*
* около 50 грама краве масло по желание
Приготвяне:
1. Фурната се загрява на 180 градуса.
2. Брашното се пресява в купа, добавят се млякото с разбърканата в него сода, сиренето и с вилица се забърква тестото. С помоща на мокри ръце се оформят еднакви по големина топчета -колкото топка за голф. Нареждат се в тава покрита с хартия за печене. С пръст се прави вдлъбнатина отгоре и се слага малка бучка масло.
3. Пекат се до златисто-около 15-20 минути. Поднасят се с айран-разбито кисело мляко с вода в съотношение 2:1
* Ако използвате домашно приготвено овче или козе сирене-вкуса на питките ще бъде значително по-добър и автентичен.
Питките, които направих днес са веган и безглутенови-със следните
Продукти :
* 2 чаши нахутено брашно
* 1 чаша соев йогурт,бихте могли да замените с прясно соево мляко като добавите чаена лъжичка лимонов сок.
* 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
* 1 чаша натрошено соево сирене
* около 30 мл ароматен зехтин
Приготвянето е същото, но в дупчицата върху питката наливам малко зехтин, който съм си приготвила като съм сложила клонки розмарин и кори от лимон в шишето.
Може да ароматизирате питките с подправки на вкус.Както виждате и двете рецепти са без яйца и са подходящи за хора на такава диета.
* Ако използвате домашно приготвено овче или козе сирене-вкуса на питките ще бъде значително по-добър и автентичен.
Питките, които направих днес са веган и безглутенови-със следните
Продукти :
* 2 чаши нахутено брашно
* 1 чаша соев йогурт,бихте могли да замените с прясно соево мляко като добавите чаена лъжичка лимонов сок.
* 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
* 1 чаша натрошено соево сирене
* около 30 мл ароматен зехтин
Приготвянето е същото, но в дупчицата върху питката наливам малко зехтин, който съм си приготвила като съм сложила клонки розмарин и кори от лимон в шишето.
Може да ароматизирате питките с подправки на вкус.Както виждате и двете рецепти са без яйца и са подходящи за хора на такава диета.
Добавям снимка, на добруджанки, направини по традицшонния начин с кисело мляко и сирене, но ги поръсих отгоре със смес от чили-едро смлени люти чушки, черен пипер и малко чесън на прах.
Прекрасен блог!
ОтговорИзтриванеМного свежи и идейни рецепти и прекрасни снимки!
Ще се отбивам често и с удоволствие тук!
Поздрави и уютна вечер!
Пак страхотно предложение, Бианка!! И снимките са меко казано фантастични :)
ОтговорИзтриванеИмам една лятна блог награда за теб и ще се радвам да наминеш да си я вземеш, като ти остане време: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/08/creamy-melon-ice-cream-and-awards.html
Прекрасна нова седмица ти желая :)
Благодаря,Леви!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Мина,много ме радваш със споделената награда!Наистина ще бъде прекрасна седмицата ми!
ОтговорИзтриванеБети, не знам как съм пропуснала блога ти. Страхотни предложения! Толкова апетитни и прекрасно поднесени.
ОтговорИзтриванеТези питки са страхотни, задължително ще ги пробвам. Вкъщи сме големи фенове на такива малки сладурковци със сирене. Аз скоро правих подобни, но с ръжено брашно и ги пекох на тигана :D С брашното от нахут имам злополучен опит и от тогава ме е страх да го купувам :(
Хубав и усмихнат ден!
Благодаря Таня,за добрите думи.Най-често ги правя с пшенично или смесено с ръжено.Обичам да експериментирам,този вариант бях пробвала като ги приготвих за зет ми, който е веган.СТанаха много хубави.Не знам какво не ти се е получило с нахутеното брашно,но можеш да си направиш с пълнозърнесто или да си направиш смес с трици и зародиши например.
ОтговорИзтриване