Печени праскови
Тези дни имах гости, за които трябваше да импровизирам бързо десерт, който трябваше да може да бъде приготвен в два варианта- с и без захар, тъй като съпругът в семейството,което ни гостува е диабетик.Нямаше много време за пазарене и готвене и реших да направя печени праскови, защото нямах ябълки.Представих си вкуса, имах къпини и подготвих всичко, за да е готово за момента на поднасяне.Ето го и самия десерт.
Продукти:
* праскови-добре узрели,но твърди, с леко отделяща се костилка и ципа.Може да замените и с нектарини.Брой- колкото порции искате да направите.
* 1 с.л захар по желание,за потапяне на ръбчетата на прасковите
за соса:
* около 300 гр. къпини или други горски плодове, може и замразени-за соса
* 5-6 с.л захар за соса
за гарниране:
* по няколко пресни цели плодчета от избраните от вас за украса
* ванилов сладолед
* 1 с.л. зрънца червен пипер за декорация-едро смлени.
Приготвяне:
Загрявате фурната на 200 градуса.
Измивате и подсушавате прасковите.Обелвате ципата им.Ако е необходимо за няколко секунди пототявате във вряла вода и веднага в студена-това ще улесни обелването на плодовете.Разполовявате ги. Пототявате(по желание,за повече гланц) ръбчетата в чиния,в която сте сипали захарта.Нареждате в тавичка,покрита с хартия с отворите нагоре. Печете около 15 минути.През това време слагате къпините или горските плодове в тенджерка със захарта и 2-3 с.л вода да омекнат и пасирате през цедка.Сгъстявате получения сос.При сервирането трябва да сложите последен сладоледа върху горещата праскова и да поръсите с пипера, който придава допълнителна колоритност на десерта и веднага да поднесете.Вижте по-долу.
За да не липсвате на масата и да не оставяте чувство на вина и дискомфорт у гостите си, всичко без печенето приготвяте предварително.
1.Докато се пекат прасковите подготвяте чинийките за сервиране, подреждате плодовете за гарниране, изваждате сладоледа.
2.Когато прасковите са готови ги поставяте в чинийките, поливате със соса около тях,така че да не залеете плодовете.
3.Накрая поставяте по една топка сладолед,поръсвате с пипера и поднасяте.
Изпълнен в тази последователност десерта е с перфектен вид.Сладоледа започва да се топи,когато вече е поднесен и всеки почти едновременно има десерт пред себе си.И на всеки десерта изглежда по един и същ начин-перфектно.
* На госта, на който трябваше да спестя захарта не сложих сос и не потопих прасковите в захар.А докато пиша това, се сетих, че можеше да направя сос и за него, като подсладя с алтернативен подсладител и леко да сгъстя с малко количество пектин.
Десерта много се хареса на всички ни.Опитайте,надявам се да се хареса и на вас.
Продукти:
* праскови-добре узрели,но твърди, с леко отделяща се костилка и ципа.Може да замените и с нектарини.Брой- колкото порции искате да направите.
* 1 с.л захар по желание,за потапяне на ръбчетата на прасковите
за соса:
* около 300 гр. къпини или други горски плодове, може и замразени-за соса
* 5-6 с.л захар за соса
за гарниране:
* по няколко пресни цели плодчета от избраните от вас за украса
* ванилов сладолед
* 1 с.л. зрънца червен пипер за декорация-едро смлени.
Приготвяне:
Загрявате фурната на 200 градуса.
Измивате и подсушавате прасковите.Обелвате ципата им.Ако е необходимо за няколко секунди пототявате във вряла вода и веднага в студена-това ще улесни обелването на плодовете.Разполовявате ги. Пототявате(по желание,за повече гланц) ръбчетата в чиния,в която сте сипали захарта.Нареждате в тавичка,покрита с хартия с отворите нагоре. Печете около 15 минути.През това време слагате къпините или горските плодове в тенджерка със захарта и 2-3 с.л вода да омекнат и пасирате през цедка.Сгъстявате получения сос.При сервирането трябва да сложите последен сладоледа върху горещата праскова и да поръсите с пипера, който придава допълнителна колоритност на десерта и веднага да поднесете.Вижте по-долу.
За да не липсвате на масата и да не оставяте чувство на вина и дискомфорт у гостите си, всичко без печенето приготвяте предварително.
1.Докато се пекат прасковите подготвяте чинийките за сервиране, подреждате плодовете за гарниране, изваждате сладоледа.
2.Когато прасковите са готови ги поставяте в чинийките, поливате със соса около тях,така че да не залеете плодовете.
3.Накрая поставяте по една топка сладолед,поръсвате с пипера и поднасяте.
Изпълнен в тази последователност десерта е с перфектен вид.Сладоледа започва да се топи,когато вече е поднесен и всеки почти едновременно има десерт пред себе си.И на всеки десерта изглежда по един и същ начин-перфектно.
* На госта, на който трябваше да спестя захарта не сложих сос и не потопих прасковите в захар.А докато пиша това, се сетих, че можеше да направя сос и за него, като подсладя с алтернативен подсладител и леко да сгъстя с малко количество пектин.
Десерта много се хареса на всички ни.Опитайте,надявам се да се хареса и на вас.
Бети, прекрасен е този десерт! Красив и изящен и със сигурност много, много вкусен.
ОтговорИзтриванеВеликолепни снимки!:-)))
Спокойна нощ и хубави последващи дни!
Изглежда божествено! Ще се пробва, мерси! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви Мони,Бел!
ОтговорИзтриванеБети, много свежо, плодово предложение!
ОтговорИзтриванеМного ефектна презентация!
Сърдечни поздрави!
Много вкусно звучи и изглежда този десет, Бети!!! Много обичам запечени плодове и тези твои праскови буквално ще ги сънувам :) поздравления за прекрасната идея!!
ОтговорИзтриванеЛеви,Мина-Радвам се, че ви е харесал десерта и благодаря за хубавите думи!
ОтговорИзтриване