Лятна терина Прованс - Summer terrine Provence


 Терина Прованс
 Продукти за терина:

* 1 жълта и 1 червена пиперка
* 1 стрък пресен лук
* 100 грама пресни гъби
* 1 домат,нарязан на ситно и колкото е  възможно с отстранени семчици
* шепа черни маслини без костилки,нарязани по-наедро
* 1 пакетче желатин на д-р Йоткер
* 250 грама цедено кисело мляко
* извара или Cottage cheese
* 75 мл бяло вино
* морска сол,смляна

* прясно смлян шарен  пипер
* прясна мащерка

* босилек
* див лук по желание-няколко стръка 

Съставки за соса:

*  3 супени лъжици портокалов сок
*  2 супени лъжици балсамов оцет
*  10 супени лъжици зехтин - студено пресован
*  1 скилидка чесън
*  1 стрък зелен лук или няколко стръка див лук
*  5-6 зелени маслини на едри парчета
*  1 чаена лъжица мед
*  около 4-5 супени лъжици нарязани босилек, мащерка-само листенцата
*  малко риган
*  няколко каперси
*  по 1 супена лъжица прясно настъргана кора от портокал и лимон
* сол на вкус
* прясно смлян пъстър пипер
*  за украсата листа и цветчета от латинка,клончета мащерка


Приготвяне :
Първо нарязвате пиперите, гъбите, маслините,  и доматите на кубчета, нарязвате лука на ивици леко по диагонал.Много ситно скълцвате чесъна.Разтваряте желатина  в бялото вино, загрявате без за завира,само докато се стопи желатина.Оставя се  да се охлади малко, разбърква се в една супена лъжица кисело мляко. След това се добавя и разбърква в останалото кисело мляко-може да разбиете, но сиренето се добавя на ръка,за да се запазят приятните закръглени парченца,характерни за това сирене.Добавят се нарязаните зеленчуци,мащерката,черният пипер, босилека.Обърква се леко всичко и се изсипва във форма по желание,може и в индивидуални,предварително намазани с малко олио или както правя аз със стреч фолио-чисти съдове, перфектно изваждане.Поставя се в хладилника за 24 часа или докато стегне



Приготвяне на соса:
Нарязва се  пресния лук, чесън, маслини и листа босилек на малки парченца. Зехтина, балсамововия оцет, меда, портокаловия сок , портокаловата и лимонова кора  се разбъркват. Подправя се със сол и черен пипер.Добавят се нарязаните зеленчуци, слагат се мащерката и каперсите и се полива.





Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни