Шоколадов мус от грис
Този десерт е всъщност добре познатият ни млечен крем с грис.Ние у дома винаги си слагаме шоколад.Добавените белтъци,го правят въздушен и лек като мус
Продукти за 4 порции:
* 90 гр.пшеничен грис
* 800 мл.прясно мляко
* 50 гр.захар или на вкус,а може и без
* 100 гр.черен шоколад
* 100 гр.бял шоколад
* 2 яйца,разделени
* 1 ампула ромова есенция на д-р Йоткер
Продукти за соса:
* около 250 гр.малини+50 гр.захар
* малини или други плодове за украса
Начупете или нанастържете шоколадите в две отделни купи.Загрейте млякото със захарта,като отделите 2 супени лъжици за разбиване на белтъците.Когато млякото заври поръсете гриса и намалете огъня.Бъркайте докато се сгъсти.Добавете есенцията.Добавете един след друг жълтъците като разбърквате енергично.Разделете крема на две и в едната половина добавете черния шоколад, а в другата белия.Разбъркайте докато се разтопи шоколада.Разбийте белтъците на сняг с 2-те лъжици захар,добавете половината при тъмната смес,а другата половина при бялата смес.Разбъркайте внимателно,като се стремите да запазите въздушността нна крема.Изплакнете купичките или чашките, в които ще поставяте крема със студена вода и без да изцеждате старателно изсипете от единия край от белия крем,а от другия тъмния крем.Охладете за час най-малко в хладилника.
От малините и захарта на бавен огън сварете сироп.Прецедете през цедка и охладете.
Сервирайте като обърнете купичките върху чиния и полеете със сиропа.Украсете с пресни малини.
.Ако се страхувате от суровите белтъци ги заменете със сметана,предварително разбита.
Продукти за 4 порции:
* 90 гр.пшеничен грис
* 800 мл.прясно мляко
* 50 гр.захар или на вкус,а може и без
* 100 гр.черен шоколад
* 100 гр.бял шоколад
* 2 яйца,разделени
* 1 ампула ромова есенция на д-р Йоткер
Продукти за соса:
* около 250 гр.малини+50 гр.захар
* малини или други плодове за украса
Начупете или нанастържете шоколадите в две отделни купи.Загрейте млякото със захарта,като отделите 2 супени лъжици за разбиване на белтъците.Когато млякото заври поръсете гриса и намалете огъня.Бъркайте докато се сгъсти.Добавете есенцията.Добавете един след друг жълтъците като разбърквате енергично.Разделете крема на две и в едната половина добавете черния шоколад, а в другата белия.Разбъркайте докато се разтопи шоколада.Разбийте белтъците на сняг с 2-те лъжици захар,добавете половината при тъмната смес,а другата половина при бялата смес.Разбъркайте внимателно,като се стремите да запазите въздушността нна крема.Изплакнете купичките или чашките, в които ще поставяте крема със студена вода и без да изцеждате старателно изсипете от единия край от белия крем,а от другия тъмния крем.Охладете за час най-малко в хладилника.
От малините и захарта на бавен огън сварете сироп.Прецедете през цедка и охладете.
Сервирайте като обърнете купичките върху чиния и полеете със сиропа.Украсете с пресни малини.
.Ако се страхувате от суровите белтъци ги заменете със сметана,предварително разбита.
Коментари
Публикуване на коментар